Ai avea curaj să conduci timp de 5 secunde cu ochii închiși?

By | May 2, 2018

Închide ochii și numără până la cinci. A durat ceva, nu-i așa? Imaginează-ți câte s-ar putea întâmpla în cinci secunde și apoi imaginează-ți cum ar fi să conduci timp de cinci secunde cu ochii închiși. Pentru că cinci secunde durează în medie să scrii un SMS. Și cât timp îl scrii, e ca și cum ai conduce mașina cu ochii închiși. La o viteză de 50 de kilometri pe oră, ar însemna să conduci mai bine de 60 de metri cu ochii închiși.

Credeți că exagerez? Folosiți aplicația SMS Speedmeter dezvoltată de Orange pentru a vă măsura viteza de reacție (merge doar de pe telefon). Eu mai puțin de două secunde nu am scos. Nu-i de glumă.

Foarte mulți șoferi fac inconștient această greșeală. Eu o singură dată era s-o pățesc și mi-a fost de ajuns. Conduceam pe un drum județen destul de liber și am vrut să raportez ceva pe Waze. O secundă am privit telefonul și era să acroșez un șofer care trecea pe lângă mine pe banda a doua. Drumul făcea o curbă lină la dreapta iar eu intrasem cu mașina pe banda a doua fără să-mi dau seama. Omul m-a claxonat și eu am tras brusc de volan dreapta. Nu mai are rost să spun că m-am făcut mic de rușine, mi-am cerut scuze cât de bine am putut eu să gesticulez și am căutat să rămân cât mai în urma omului cu mașina. M-am gândit apoi destul de mult timp la incident. Puteam să intru pe contrasens, putea să fie un motociclist pe banda a doua. Se puteau întâmpla multe.

De atunci merg pe principul #SafetyFirst. Mi-am luat toate măsurile necesare ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu mai ating telefonul cât timp conduc. Dacă-i un drum scurt, nu-i nimic care să nu poată aștepta. Dacă-i un drum mai lung, am suport pentru telefon și head unit cu Bluetooth și microfon integrat pentru convorbiri. Dacă trebuie să citesc neapărat un mail, opresc într-o parcare. Mai multe recomandări pentru folosirea responsabilă a telefonului la volan poți găsi în acest ghid.

Concurs

Pe lângă ideile din ghid, mi-ar plăcea să știu și cum vedeți voi folosirea responsabilă a telefonului la volan și care sunt măsurile de siguranță pe care vi le luați pentru a nu avea incidente. Așa că dacă-mi oferiți printr-un comentariu sfaturile voastre împreună cu viteza de reacție din aplicația SMS Speedmeter, trei dintre voi puteți câștiga un gadget foarte tare pentru mașină. Voi extrage peste 7 zile prin random.org câte un câștigător dintre cei care îndeplinesc ambele condiții.

Bonus: Iată mai jos și mai multe date îngrijorătoare, transpuse în .gif-uri:

UPDATE: Am extras câștigătorii, dintre cei care au respectat ambele condiții (să posteze viteza de reacție + sfaturile lor pentru condus responsabil). Câștigătorii sunt Ciprian, George și Cristi. Extragerea este aici.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

28 comentarii la “Ai avea curaj să conduci timp de 5 secunde cu ochii închiși?

  1. Ciprian

    Pai cel mai simplu sfat: bluetooth in masina.
    Te-ai urcat, iti pui centura, activezi bluetooth (si GPS + Waze daca ai nevoie), montezi telefonul si pleci.
    Pe SMS speedmeter am “murit” la nivelul 2, cand am scris mesajul gresit, in 5 secunde 🙂

    #drivesafe

    Reply
  2. Emilian

    La nivelul 2 am picat si eu de 2 ori, odata am scris mesajul gresit, a doua oara am scris mesajul corect, dar sistemul l-a considerat gresit. A doua oara am scris in aproximativ 6 secunde.

    Reply
    1. Revo Post author

      Să ne zici și un sfat de la un șofer responsabil, ca să poți intra în extragerea de la concurs 🙂

  3. Alex Str

    La volan telefonul nu sta decat in suportul de parbriz, nu scriu niciodata mesaje pe el in mers si nu il scot din suport. Orice ar fi, poate astepta. La nivelul 3 aveam deja 8 secunde in aplicatie…

    Reply
  4. Coco Moll

    Desi am norocul sa “beneficiez”, la una din masini, de Adaptive Cruise Control, Line Assist si Franare de Urgenta totusi, cand conduc, telefonul sta deoparte si bluethoot-ul este prietenul meu cel mai bun. Dupa o patanie mai ciudata pe autostrada, cand eram cu un ochi in telefon, si m-am trezit cu unul defect oprit jumătate pe banda mea si nesemnalizat.Am ridicat ochi din telefon cu putin inainte sa ma urc pe el. L-am evitat la mustață si mi-a fost de ajuns. De atunci recomand bluetooth-ul la volan. Bine, e ok si un handsfree cu fir. #drivesafley

    Reply
    1. Revo Post author

      Știu că ești șofer de cursă lungă 😛 La ce nivel ai ajuns în aplicație?

  5. Tecla Viorel

    Nu am trecut de nivelul 2…
    Eu pe masina am bluethoot si chiar daca este masina de serviciu si pierd suma investita ,am activat pe banii mei optiunea de conectare cu telefonul prin cablu. Asa e simplu de ex sa apas pe un buton pe volan si sa spun vocal adresa pt gps de pe telefon, neavand gps masina.
    Recunosc ca sunt praf la scris pe telefon si nu scriu decat eventual la semafor sau efectiv opresc pe dreapta.

    Reply
  6. Ioana

    Nu recomand scrisul la volan. Eu il practic dar e un risc enorm. Scriu 2 litere(dc e urgent), apoi ridic privirea si tot asa pana gat de scris.

    Reply
    1. Revo Post author

      Ioana, ce viteză de reacție ai avut în aplicația SMS Speedmeter? 🙂

  7. Mihai

    Folosesc telefonul la volan doar dada sunt blocat în trafic și mă plictisesc (30 de min dimineața la centura pt 3 km), iar ddac sunt la volan și trebuie să răspund la un mesaj îl transmit vocal, prin Whatsapp. În aplicația Orange mi-a luat 15 sec la nivelul 2, dar asta si pentru că trebuie respectat întocmai textul. In orice caz, ideea este bună și cu toții știm că și autocorecția de pe telefoane ne face să revenim la un cuvânt și să pierdem secunde bune până iese cum vrem mesajul.

    Reply
  8. Nicu

    Eu am închis ochii timp de două secunde, fiind la volan, din cauza oboselii. În secunda trei i-am deschis, realizând că dorm, şi eram deja pe contrasens. Norocul meu că nu era un drum circulat. Inițial am folosit cască la telefon, acum am radio-casetofon cu BT. Nu scriu mesaje în timp ce conduc, nu citesc mesaje, telefonul stă în suport. Dacă este necesar, trag pe dreapta, în primul refugiu. Timp de 8 ani am mers zilnic 400-500 km, am văzut şi am învățat multe…

    Reply
    1. Revo Post author

      Cât de repede ai scris mesajul în aplicația Orange?

  9. George

    Aplicația nu merge bine deloc. La nivelul 2 oricât de corect as scrie tot zice că e greșit…
    La volan telefonul stă mereu în suport și citesc mesajele la semafor. Daca e nevoie să răspund la un mesaj, sun.

    Reply
    1. Revo Post author

      Zi totuși câte secunde ai scos la nivelul 1, ca să te califici pentru concurs.

    2. George

      La nivelul 1: 0.55s. La 2 am stat 1 min să scriu frumos literă cu literă, cu tot cu diacritice și tot spune că e incorect…

  10. Mălin

    Mai puțin de 5 secunde nu pot scoate, însă am un sfat pentru utilizatorii de iphone: daca totuși ai nevoie sa scrii un mesaj poți să folosești opțiunea “siri ” . Îți poate scrie orice mesaj prin comandă vocală si îți expediază si mesajul.

    Reply
  11. Cristi

    Nivelul 3, 9 secunde, n-am scris mesajul corect.
    Recunosc ca scriu mesaje la volan, cu telefonul in mana, deasupra volanului, chiar si in oras 🙂
    Am inchis ochii pentru o secunda la volan, de oboseala.
    Slava Domnului, n-am patit nimic pana acum. Vreau sa corectez acest comportament cat mai mult si cat mai repede posibil, prin casca BT si prin sotie cand e in dreapta mea, punand-o sa foloseasca telefonul in locul meu.
    Ideea e, ca si parere, telefonul nu are ce cauta in mana la volan, decat daca stai pe loc.
    In rest, BT, comenzi vocale, telefonul in suport.

    Reply
  12. Gabi

    Probabil tu ai scos doua secunde la nivelul 2. Eu scot cam 3.5. Am un iPhone SE, iar tastele sunt mici, asa ca nimeresc greu literele corect. Oricum, interesanta initiativa.
    Referitor la recomandarile noastre, era o aplicatie mai demult care nu te lasa sa folosesti telefonul si iti dadea niste puncte in functie de distanta pe care nu l-ai folosit, iar cu punctele puteai sa iei diferite oferte. Era foarte buna ideea, dar din pacate s-a inchis aplicatia.

    Reply
  13. Codrin

    Am pierdut la nivelul 3.
    Sfat: Lasa-l pe cel din dreapta sa iti citeasca/raspunda la mesaje. Daca esti singur poti incerca comenzi vocale.

    Reply
    1. Revo Post author

      Zi-ne totuși și câte secunde ai scos, ca să te califici pentru extragere.

    2. Codrin

      Am scris tot in 12 secunde pana sa gresesc

  14. Viorel

    Am 1.28 sec la primul nivel si ….am cazut la nivelul 2 cu peste 11 secunde.

    Reply
  15. Ciprian

    Nu stiu daca se mai intorc pe aici cei care au recunoscut ca scriu mesaje la volan, dar daca vad acest mesaj ii rog din suflet sa nu o mai faca si sa nu ii mai incurajeze si pe altii prin exemplul lor…

    Reply

Spune-ți și tu părerea: