Am testat Samsung DeX şi am o părere

By | July 14, 2017

Am fost la lansarea Samsung DeX în România şi am apucat să mă joc în tihnă o jumătate de oră cu dispozitivul. Pentru cei ce nu ştiu, Sansung DeX este un mic docking station, care îţi transformă telefonul Galaxy S8 într-un computer, prin conectarea la monitor, tastatură şi mouse.

Samsung DeX şi monitor

Cei de la Samsung spun că dacă ai un DeX în buzunar, nu va mai fi nevoie să te cari cu laptopul după tine în deplasări. Dintr-un punct de vedere au dreptate. Cu Samsung DeX poţi face majoritatea lucrurilor pe care le faci cu un laptop şi chiar îl poţi înlocui.

Problema este alta. Ok, nu te mai cari cu laptopul. Dar te cari cu DeX-ul, cu mouse, tastatură şi cablu HDMI? Părerea mea este că pentru ca acest concept să funcţioneaze, ar trebui ca în majoritatea hotelurilor să găseşti deja toate cele de mai sus, iar tu doar vei veni cu telefonul şi să îl înfigi în docking station.

 

Dar acest lucru s-ar putea să nu se întâmple niciodată. Pentru că deocamdată DeX-ul nu funcţionează decât cu Galaxy S8/S8+. Ce hotel ar vrea să îşi echipeze fiecare cameră cu un dispozitiv pe care l-ar folosi doar 1% din clienţi? Poate investiţia ar fi meritat în cazul unui dispozitiv care să funcţioneze cu toate telefoanele Android. Poate.

Cum funcţionează Samsung DeX?

Samsung DeX este într-adevăr cel mai concret pas spre visul de a avea computerul în buzunar, mereu cu tine. Se conectează la priză cu un încărcător de Samsung şi are două porturi USB 3.0, unul HDMI şi un Ethernet. Acceptă orice tip de periferice, iar după ce l-ai conectat la monitor cu cablul HDMI, sunetul se aude din telefon.

 

Ce poţi face cu el? Cam orice poţi face şi cu un telefon clasic cu Android sau cu un laptop. Poţi să editezi documente în Microsoft Office, să editezi o poză în Lighroom, să vezi un video 4K pe YouTube, ba chiar să foloseşti Citrix (meh), VMware sau AWS. Poţi chiar să dai şi un telefon. Are taskbar şi suportă multi-tasking. Experienţa este destul de similară cu Windows.

Acum să vă spun şi ce hibe i-am găsit. Deşi poţi rula toate aplicaţiile pe care le ai pe telefon, nu toate sunt optimizate pentru DeX. Unele nu rulează în fullscreen, altele nu acceptă anumite comenzi. De exemplu atunci când am vrut să fac o căutare în Google, a trebuit să apăs cu mouse-ul pe butonul de “search”, nu a mers cu butonul “Enter” de pe tastatură.

Nici scurtători precum CTRL+A sau CTRL+V nu a acceptat, iar în Google Maps nu mi-a recunoscut scroll-ul mouse-ului, a trebuit să dau dublu-click-uri pentru zoom. Sunt curios cum faci cu aplicaţiile bazate exclusiv pe touch screen sau pe atingeri multiple. De asemenea, un lucru care pe mine mă doare foarte tare, nu ştiu cum poţi scrie cu diacritice pe DeX, că ai tot tastatura standard din Android.

Rămân însă la părerea că Samsung DeX este cel mai consistent pas într-o direcţie foarte bună. Dacă aveţi în minte un scenariu specific aţi putea să faceţi lucruri tari cu el. Şi să fim serioşi, preţul e decent. Aşadar, dacă vă surâde ideea, gândiţi-vă bine la ce-l veţi folosi înainte să-l cumpăraţi.

3 comentarii la: “Am testat Samsung DeX şi am o părere

 1. Marius

  Ar fi fost singurul lucru pentru care mi-as fi luat S8. Dar… cica Pixel 2 ar urma trendul… macar ca design.

  Reply
 2. Dani

  Este o solutie buna pentru enterprise/business. Firmele pot cumpara flote imense de telefoane si pot dota birouri/sali de sedinta/casele angajatilor cu Dex-uri. Exact Citrix-ul ala la care ai pus tu acel “meh” poate face diferenta. Am testat dock-ul Continuum pentru compania la care lucrez, dar na, Windows 10 Mobile este inca prea buggy. Dar Dex + VPN + Citrix e combinatie castigatoare zic eu. Daca scoate si Apple ceva de genul, va fi rupere pe partea de enterprise.

  Reply
 3. Ovidiu

  Daca intre timp gasesti o solutie pentru utilizarea diacriticelor folosind tastatura fizica, te rugam sa ne spui! 🙂 E intr-adevar un inconvenient major sa nu poti utiliza diacriticele…

  Reply

Ce părere ai?