Am testat un sistem cu AMD Ryzen, ca să văd de ce s-a speriat Intel

By | May 17, 2017

Primul meu sistem a fost cu un AMD Athlond XP 2200+. Şi a fost şi ultimul, pentru că apoi nu am mai auzit de ceva notabil de la AMD mai bine de 10 ani. Până acum, când a scos capul din cutie AMD Ryzen. Şi chiar dacă nu mai eram la curent cu lumea sistemelor, am simţit că se întâmplă ceva important încă dinainte de lansare, doar urmărind reacţiile presei.

Mi s-a confirmat bănuiala când Intel a început să scadă preţurile înainte de lansarea AMD Ryzen. Am văzut apoi foarte mulţi gameri entuziaşti cărora le părea rău că nu au aşteptat să construiască PC-ul la un preţ mai bun după lansarea AMD Ryzen. Pe scurt, noul brand de procesoare este exact aşa cum ştiam noi pe vremuri: oferă performanţe similare la preţuri mai bune.

Am şi eu un sistem cu AMD Ryzen pe mână şi am rulat câteva teste. Acum nu prea ar fi corect să mă apuc să emit prea multe păreri, pentru că nu am termen de comparaţie. Ultimul meu sistem a avut Pentium 4.

În primul rând, în linii mari, specificaţiile sistemului sunt următoarele:

  • CPU AMD Ryzen 7 1700X – 3.40 GHz, 3.80 GHz Turbo, 14 nm
  • Cooler Thermalright Le Grand Macho RT – ventilator 140 mm
  • Placă de bază ASUS Prime B350-PLUS
  • Placă video ZOTAC NVIDIA GeForce GTX 1070 – 8 GB GDDR5 – 256 biţi
  • Memorie HyperX Fury Black, 2 x 8 GB DDR 4 @ 2133 MHz
  • SSD Kingston UV400 de 240 GB + HDD Seagate BarraCuda de 1 TB
  • Sursă Seasonic M12II-520 EVO Edition Bronze – 520 W
  • Carcasă NZXT Source 340 Black

Ce am testat eu este aproape identic cu sistemul Black Mamba de la PC Garage. La cel de la PC Garage diferă doar placa de bază şi coolerul.

Aşa arată pe afară şi pe dinăuntru sistemul pe care l-am primit pentru teste:

Iată cât de bine sună System Information din Windows:

Şi cât de frumos arată Device Manager:

Pentru detalii cu lux de amănunt am folosit Sandra, mai jos se regăsesc doar cele legate de procesor:

Şi nu puteam să vă las fără un printscreen şi o comparaţie rapidă din CPU-Z:

3D Mark, în Time Spy – 5869 puncte:

Şi acum uitaţi de toate acestea şi haideţi să vorbim despre chestii cu adevărat importante. L-am conectat la un TV 4K Samsung şi am jucat The Divison la rezoluţie 3840 x 2160. Şi a mers lacrimă. By default, jocul şi-a reglat setările pe High. Nu am numărat fps-urile atunci, însă l-am dus la Ultra şi ştiu că atunci rula în jurul a 27 de fps-uri.

Oricum, sistemul este un monstru şi este VR Ready, aşa că nu am avut emoţii. Cea mai grea parte a fost să găsesc un joc pe care să îl pot rula, pentru că nu mai aveam nimic mai nou de 2015.

Am aruncat un ochi şi la temperatură în acest timp. Ryzen Master arăta 29 de grade înainte să îl solicit, 43 de grade după jumătate de oră cu jocul pe High şi 50 de grade după încă jumătate de oră de Ultra.

Ce încerc de fapt să spun?

Testele mele sunt apă de ploaie pe lângă ce fac băieţii de la lab501, dar ce încerc să spun este că Ryzen este stabil, are potenţial şi că ar trebui luat în considerare pentru un sistem nou. Ca de obicei, este greu să pui punctul pe “i” şi să dai o axiomă de genul “AMD este mai bun decât Intel pentru aplicaţii/gaming” sau invers. Însă ca întotdeauna, AMD-urile au avantajul preţului. Iar în momentul de faţă diferenţa nu este de neglijat.

Bineînţeles, cu o floare nu se face primăvară, iar AMD mai are mult de galopat înainte să vorbim despre concurenţă 1 la 1 cu Intel. Dar Ryzen 7 şi mai apoi Ryzen 5 confirmă deja că AMD se duce într-o direcţie bună cu noua arhitectură. Acum ar fi de lucrat pe piaţa laptopurilor, care este mult mai mare decât cea a desktop-urilor. Dar până atunci …

Welcome back AMD!

Un comentariu la: “Am testat un sistem cu AMD Ryzen, ca să văd de ce s-a speriat Intel

Ce părere ai?