Câteva idei despre afiliere şi Black Friday 2015 în România

By | October 21, 2015

În primul rând, când este Black Friday 2015 în România? Eu aş paria pe 20 noiembrie 2015 şi cu încă o ediţie mai slabă, pe 27 noiembrie 2015. eMAG, cei care decid de obicei data, nu au spus nimic, iar celelalte magazine, prea mici ca să poată impună data, stau cuminţi şi aşteaptă liderul să facă primul pas.

Profit de această ocazie pentru a vă avertiza că a rămas mai puţin de o lună şi că ar fi bine să puneţi nişte bani deoparte. Oricât s-ar polemiza pe subiectul preţurilor umflate,sunt de părere că nu vă mai întâlniţi tot restul anului cu oferte ca de Black Friday.

Eu sunt într-un impas şi nu ştiu dacă nu cumva voi schimba un pic strategia anul acesta. Dacă în anii trecuţi m-am concentrat pe o listă cu toate magazinele care au oferte, din toate colţurile obscure ale internetului, anul acesta cred că voi face o listă doar cu magazinele care merită.

Mai multe magazine online au anunţat că vor micşora comisioanele pentru afiliaţi, ba unele chiar că renunţă complet la afiliere de Black Friday. Probabil că cele care au renunţat la sistemul de afiliere consideră că nu mai au nevoie de reclamă, aşa că nu le voi promova. Sunt în dubii şi în privinţa celor care micşorează comisioanele. Dacă le-aş elimina şi pe acelea, lista ar deveni foarte scurtă. Însă cu procente de 1% pe IT&C am câştigat anul trecut de Black Friday cât câştigam oricum într-o lună mai bună din an, aşa că nu ştiu dacă merită efortul de a sta treaz o noapte întreagă.

Spun că sunt în impas pentru că pe de-o parte îmi doresc să ofer cititorilor informaţii cât mai complete, pe de alta nu-mi place să fiu luat de prost. Online-ul a fost cel mai important driver al ideii de Black Friday, iar acum, când conceptul a ajuns la maturitate, magazinele s-au văzut cu sacii în căruţă şi încearcă să taie mâna care i-a hrănit.

Problema este că aşa cum celelalte magazine mai mici nu pot decide data pentru Black Friday, nici eu nu sunt un blogger/afiliat în postura de a face mari ecouri în acest sistem. Atât timp cât bloggerii şi afiliaţii mari se complac, magazinele vor tăia în continuare din comisioane şi cine ştie, poate la anul vom ajunge să le plătim noi un comision, pentru că ne permit să scriem pe blogurile noastre despre ei.

Alte articole bune pe această temă sunt scrise de: Dragoş, Vali şi Cristi – care este de partea cealaltă a baricadei şi totuşi nu susţine micşorarea comisioanelor.

Dacă ţi-a plăcut articolul şi vrei să afli mai multe, apasă aici.

  ceasuri election

2 comentarii la: “Câteva idei despre afiliere şi Black Friday 2015 în România

  1. sunshine64sm

    Asta chiar că e bună de tot, cică “când este Black Friday 2015 în România?” sau la modul general “când este Black Friday în România”. Acuma nu vreau să mă consider mare astrolog sau ghicitor în stele, ci numai vreu a va spune o părere personală, şi anume aş începe să menţionez că Black Friday este o sărbătoare, este o sărbătoare tradiţională, avînd o vechime de 4 ani. Da, în epoca modernă a calculatoarelor 4 ani echivalează deja cu tradiţia. Mai departe, cu ocazia acestei sărbători care totuşi lipseşte din calendar, cu această ocazie se practică cele mai de groază reduceri, se practică reduceri halucinante, aberante, fantastice, exagerate, reduceri cum vreţi voi. Păi dacă o să va uitaţi la preţurile de azi, cînd mai este o lună pînă la deschiderea sărbătorii, veţi rămîne speriaţi că preţurile sînt aceleaşi, numai reclamele idioate sînt mai multe, mult mai multe, exagerat de multe, aberant de multe, atît de multe încît reuşesc să te prostească cu preţurile rămase practic neschimbate şi să te facă să crezi că de fapt preţurile au fost “reduse”. Mdea, oare cine altcineva să le mai creadă pe astea decît fraierii, cei care chiar pun botul la reclame şi care chiar cumpără ca fraierii, pentru ca să respecte tradiţia, aşa cere sărbătoarea lor, pentru că au şi fraierii dreptul să aibe sărbătoarea lor, sărbătoarea tradiţională de Black Fraieriday. Spor la cumpărături !

    Reply
  2. cristian

    sunshine64sm: ai scris enorm si pe langa subiect. BF este in ultima vineri a lunii noiembrie, in mod oficial, dar in Romania a fost “mutata” un pic fortat cu o saptamana mai devreme in primul rand din cauza minivacantei de 1 decembrie, cand invariabil se mai acorda vreo zi libera. De ex acum 1 dec este marti si este zi libera, luni, 30 noiembrie este Sf. Andrei, din nou zi libera. Aceste zile libere impiedica livrarile ( lumea e plecata, cheltuie banii in vacanta, etc. )

    Reply

Ce părere ai?