Ce produse mi-au plăcut cel mai mult de la IFA? Două cuptoare.

By | September 5, 2017

Mai sunt două zile de IFA Berlin şi cred că putem spune că lansările spectaculoase s-au petrecut deja. Dintre toate lucrurile pe care le-am citit sau văzut pe acolo, primul care m-a impresionat ar fi cuptorul Dialog de la Miele. Nemţii spun că pentru a prepara mâncarea, acest cuptor aplică o intensitate diferită de căldură, în funcţie de structura alimentelor.

Acest lucru îţi permite să găteşti în acelaşi timp şi legume şi carne, iar la final să ai carnea bine făcută şi legumele al dente. Miele merge chiar mai departe, spunând că dacă vrei, poţi pregăti un peşte într-un bloc de gheaţă. Tehnologia folosită este pe bază de unde electromagnetice. Iată şi explicaţia lor pentru cum funcţionează:

“Cuptorul Dialog beneficiază de tehnologia M Chef, dezvoltată de Miele. Aceasta presupune inducerea temperaturii necesare pentru prepararea termică specifică fiecărui aliment în parte, prin aplicarea de unde electromagnetice. Cuptorul Dialog dispune de o unitate modulară care generează unde electromagnetice într-o anumită gamă de frecvențe și le distribuie în cuptor prin intermediul a două antene. Pentru că moleculele din mâncare sunt aranjate în moduri diferite și se rearanjează în timpul gătitului, procesul de gătit se remarcă prin ajustarea constantă a frecvențelor. Aceleași antene furnizează cuptorului Dialog feedback asupra cantității de energie absorbită de mâncare.”

Bineînţeles, cuptorul are şi Bluetooth şi se poate conecta la o aplicaţie de mobil, pentru a te notifica dacă mâncarea este gata.

Nu putem şti de acum dacă genul acesta de cuptoare se va impune pe piaţă, dar Miele nu sunt singurii care s-au gândit să reinventeze cuptorul. Şi la standul Panasonic am văzut o abordare similară. Un cuptor convenţional, combinat cu un steamer şi cu un cuptor cu microunde, toate într-un singur aparat. Iată cum arată pe interior:

Din punctul meu de vedere, e foarte bine dacă poţi folosi cuptorul clasic şi pe post de cuptor cu microunde. Nu cred că le-am folosit vreodată în paralel, aşa că prin această abordare s-ar elibera mult spaţiu prin bucătărie.

Sunt foarte curios să văd cum s-ar descurca în practică aceste electrocasnice, însă cred că vom mai avea de aşteptat până să ajungă la noi. Mi-ar plăcea totuşi ca aceste tehnologii să se impună pe piaţă şi pe viitor doar să băgăm alimentele la cuptor, să apăsăm pe un buton, şi să-l lăsăm pe el să-şi bată capul cum să le pregătească.

Ce părere ai?