Cum incarci corect bateria unui laptop / smartphone

By | December 22, 2012

Aici aveam o discutie despre acumulatoare. M-am documentat si am revenit. In primul rand, toate bateriile din astfel de device-uri sunt de tip Li Ion. Deci nu mai au problema cu efectul de memorie ca in cazul Ni Cd.

Cum prelungesti viata unei astfel de baterii ?

Bateriile Li Ion tin mai mult daca le incarci cu “cantitati” mici de curent decat de la 0. Deci este preferabil sa nu lasi o baterie sa moara de tot. Ideal ar fi sa o lasi sa se descarce pana la 50%

Nu se incarca pana la refuz. Oricum, majoritatea device-urilor incarca acum pana la 90-95% o baterie. S-a dovedit ca incarcarea lor full le afecteaza timpul de viata.

Nu le lasati la incarcat peste noapte (greseala pe care o fac frecvent).

Trebuie lasate sa se descarce complet o data pe luna. Daca in mod normal nu le lasi sa moara complet (asa cum se recomanda la primul punct), circuitul interna al bateriei va calcula gresit timpul ramas dupa ce faci mai mult timp asta. Trebuie lasat sa se descarce complet ca sa-si aduca aminte care e valoarea maxima de descarcare pe care o poate atinge.

Bateria trebuie tinuta la racoare. Dupa cum spuneam, bateriile se degradeaza cel mai mult din cauza caldurii. D-asta nu as tine-o in laptop in timp ce ma joc. Daca vrei neaprat sa faci asta, ia-ti un cool pad. Stiu ca strica toata frumusetea unui laptop si ii ia si din mobilitate. Dar e benefic nu numai pentru baterie ci si pentru componentele interne ( la temperaturi extreme se pot desprinde si chipseturile de pe placa de circuit).

depth of discharge vs cycles

Mai multe detalii ingineresti aici.

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: