Cum să măsori luminozitatea sau zgomotul ambiental dintr-o cameră

By | January 9, 2017

Am zis că vreau să fac asta de când am văzut episodul cu Top Gear în România, în care încercau să găsească cea mai zgomotoasă maşină sub Palatul Parlamentului. Şi pentru că sunt inginer, şapte ani mai târziu mi-am adus aminte să caut o aplicaţie cu care să pot măsura zgomotul. Bine, de fapt nu mi-a luat decât şase ani, a mai durat unul până să scriu articolul pe blog.

Partea bună este că am găsit o aplicaţie care pe lângă măsurarea zgomotului, mai ştie să măsoare şi luminozitatea, acceleraţia gravitaţională şi presiunea atmosferică. Genul de aplicaţie care are la fel de multe funcţii ca un briceag elveţian, şi pe care mi-ar fi plăcut să o descopăr în facultate. Este vorba despre Science Journal, de la Google.

Aplicaţia este chiar mai deşteaptă de atât. Poţi afişa valorile instant, le poţi afişa sub formă de grafic şi le poţi grupa sub formă de experimente. De unde şi numele de Science Journal.

Luminozitatea o afişează în lucşi, dar dacă ştiţi şi suprafaţa camerei în care măsuraţi, puteţi transforma rapid în lumeni folosind formula:

ΦV(lm) = Ev(lx) × A(m2)

Glumesc, mai bine folosiţi un convertor online.

Bineînţeles, nu am folosit aplicaţia foarte mult de când am descoperit-o, dar şi când o voi folosi …

Ce părere ai?