Cum să reduci la jumătate traficul de date pe telefon

By | January 20, 2014

Google Chrome a adăugat săptămâna trecută un algoritm de compresie care poate reduce traficul de date cu până la 50%. Acest algoritm trece tot traficul făcut de tine printr-un server google, face o compresie mai bună a formatelor multimedia și apoi îți arată ție rezultatul final.

Tot ce trebuie să faci este să știi de el și să-l activezi. Pentru asta trebuie să te duci la Settings —> Bandwidth management —> Reduce data usage și turn on. Aveți grijă să fie ultima versiune de Chrome, căci altfel nu veți găsi setarea.

Setarea nu funcționează pentru modul Incognito din Chrome și nici pentru site-urile care folosesc protocolul HTTPS. E de înțeles, de obicei prin HTTPS se trimit credențiale importante (pin-uri de la cărți de credit șamd). De asemenea trebuie avut grijă dacă aveți trafic gratuit de la operator pentru anumite servicii (Zonga, Voyo, Deezer). Dacă activați opțiunea, toate pachetele de la serviciile anterior menționate vor trece prin serverele Google și deci operatorul nu va mai ști că sunt gratuite. Deci veți fi taxat.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Cum să reduci la jumătate traficul de date pe telefon

    1. revo Post author

      Pe blogul Google spune ca update-ul este valabil si pentru iOS. Poate nu l-ati ptimit inca. Nici la mine nu era optiunea pana ieri.

    2. George

      Exista optiunea si pentru Windows Phone (8), insa am impresia ca doar pentru Nokia.
      Browserul se cheama Nokia XPress si ofera (cica) pana la 99% less data usage. Pare foarte “sf”, insa cred ca e doar putin optimist. Mie mi-a dat 71% less data, dar nu l-am mai folosit de ceva vreme si stiu ca a aparut si un update intre timp, prin care promit mai mult 🙂

      Un screenshot: http://s30.postimg.org/kmv8fyefl/wp_ss_20140120_0001.jpg
      O reclama: http://www.youtube.com/watch?v=nJrLsZ2ZPbU (nu mai e in beta)

      Il de prin februarie anul trecut de cand am luat telefonul (lumia 920).
      PS: Am verificat si e pentru toata gama; se gaseste si pentru lumia 520.

    3. revo Post author

      Nu știam de ăsta, e destul de ciudățel. Pare o combinație între un browser și un reader cum ar fi pocket.co sau Flipcover.

  1. nwradu

    Dacă nu mă înșel, transformă inclusiv textul în imagini comprimate progresiv și ți le trimite așa. Am avut probleme cu niște site-uri pe care citeam text și acesta se încărca pe bucăți și progresiv, de așteptam câte 2-3 secunde la cel mai mic scroll de ecran să se “limpezească textul”. Nu mi-a plăcut funcția.

    Ideea este veche, o făceau vreo 3 browsere pe Windows Mobile, pe vremea când 50 MB de trafic de net pe lună era mult.

    Reply
    1. revo Post author

      S-ar putea să fie diferită chestia asta față de ce știi tu Radu. Prin Iunie anul trecut, Google a lansat în cadrul I/O două formate noi: webp – pentru imagini și VP9 – pentru video.
      Pe asta cred că se bazează noul lor algoritm.

Spune-ți și tu părerea: