Discuţie despre rolul tehnologiei în gastronomie, alături de Chef Foa şi Media Galaxy

By | May 26, 2016

Marţi am fost la Gourmet Innovators, prima ediţie din Open Innovation Hub, o serie mai lungă de discuţii pe diverse teme propuse de Media Galaxy. De data aceasta a fost vorba despre gastronomie, despre începuturile fine dining în România, despre show-uri culinare şi despre diferenţa dintre sănătos şi nutritiv.

mediagalaxy-chef-foa-2

De fapt, titlul articolului este un pic nedrept, pentru că au fost mai mulţi invitaţi din domeniul gastronomic care ar trebui menţionaţi. Alături de Chef Foa au mai fost: Mazilique, care tocmai a lansat la apă propriul studio pentru gătit, Chef Alexandru Răzvan ne-a povestit despre gastronomia moleculară, iar Victor Iancu despre business-ul cu produse bio şi restaurantul Pukka Tukka. Pe de altă parte, Mioara Bolozan, director de marketing Whirlpool, ne-a indicat trendurile în privinţa electorcasnicelor din bucătărie, Larisa Petrini, ambasador Jamie Oliver Food Revolution ne-a spus care mai sunt problemele cu privire la nutriţia românilor, iar Vlad Tăuşance a fost moderator.

Discuţia a fost foarte amplă, aşa că vă previn că eu voi amesteca mai jos toate informaţiile într-o tocăniţă care sper să fie gustoasă.

Începutul fine dining

Chef Foa spune că interesul pentru bucătăria rafinată a început în 2005 în România. Cam de pe atunci ţin şi eu minte că avea show-ul “The Flavours 3 bucătari” la Prima TV pe care da, îl urmăream cu plăcere. Acum a accelerat acest trend, o dată cu apariţia show-urilor culinare şi cu intrarea României în U.E. Românii călătoresc tot mai mult şi astfel apare interesul pentru bucătăria străină. Încă suntem reticenţi la noutăţi, Chef Răzvan Alexandru a petrecut câţiva ani pentru perfecţionare în El Bulli, unul dintre cel mai bune restaurante din lume, iar când s-a întors în ţară cu conceptul de bucătărie moleculară, cu greu şi-a găsit locul.

Produse de calitate şi produse bio

Problema este că nevoia cât mai mare de ingrediente pentru mâncare le-a scăzut şi calitatea. Aşa au apărut puii injectaţi cu tot felul de hormoni şi legumele şi frunctele stropite cu jumătate din elementele tabelului periodic. Toţi cei prezenţi la discuţie erau încrezători că în timp vom reveni la alimente sănătoase, crescute natural.

mediagalaxy-chef-foa-12

Până atunci, cresc business-uri ca cele ale lui Victor. El a avut primul magazin bio din ţară, primul site cu produse bio şi acum Pukka Tukka, primul restaurant exclusiv bio. Spunea că la început cei care cumpărau astfel de produse erau priviţi ca o sectă. Recunosc că şi eu sunt reticent, pentru că nu ştiu cât de “pe bune” sunt acele certificări. Pe lângă asta, produsele bio sunt scumpe. Cam de două ori mai scumpe. Când au gândit Pukka Tukka au vrut un spaţiu cât mai mic, preferând să dea mai mult pe ingrediente banii ce ar fi trebuit să se ducă la chirie.

Alimentaţie sănătoasă

Poate vă întrebaţi cu ce se ocupă un ambasador Jamie Oliver? Cu promovarea unei alimentaţii sănătoase, cu evenimente în care copii sunt educaţi şi împrieteniţi cu legumele şamd. Din păcate România ocupă primul loc din Europa la capitolul obezitate infantilă. Larisa spunea că e foarte greu să renunţăm la mâncarea proastă, pentru că efectele nocive nu se văd imediat, ci pe termen lung. De regulă ne schimbăm obiceiurile când este prea târziu. Mare dreptate.

mediagalaxy-chef-foa-9

Rolul tehnologiei în gastronomie

Apoi discuţia s-a dus către electrocasnicele preferate din bucătărie. Am auzit rostindu-se tot felul de incantaţii ciudate. “Preferatul meu este aparatul de sousvide”, “Eu nu m-aş descurca fără Thermomix”, “Eu fără Vitamix”. Chef Foa avea la el un blender ale căror lame se învârteau prin inducţie, ajutate de doi magneţi. Mă uitam speriat alături de Radu şi Dan la aceşti oameni, sperând ca măcar Victoria să priceapă ceva. De la Whirlpool am înţeles că mai toate electrocasnicele noi vor avea în curând aplicaţii de Android/iOS şi vor fi legate la WiFi. Deja au o linie de cuptoare la care poţi selecta dintr-o listă predefinită ce mâncare vrei să prepari. Se pune mult accent şi pe eficienţa în gestionarea resurselor (curent, apă în cazul maşinilor de spălat vase).

mediagalaxy-chef-foa-13

Cu Chef Foa în bucătărie

Un om foarte relaxat şi glumeţ. Cât timp a gătit l-am întrebat tot felul de chestii şi ne-a raspuns la toate întrebările. Ne-a spus că acasă foloseşte cuptor electric pentru că poate încălzi uniform tot interiorul, dar că preferă plita pe gaz. Cea cu inducţie, deşi mai comodă, este şi mai pretenţioasă pentru că fie poţi arde mâncarea instant, fie nu se face bine dacă nu centrezi tigaia cum trebuie.

mediagalaxy-chef-foa-22

Am mai aflat o chestie mişto despre ulei. Din ce explica el, am înţeles că este mai uşor de gătit cu ulei de floarea soarelui, pentru că rezistă la orice temperatură. Cel de măsline se arde la temperaturi prea mari şi îşi schimbă proprietăţile. L-am întrebat şi ce părere are despre cel de palmier. Nimic special, doar că mâncărurile gătite în el nu prea împrumută aromele.

mediagalaxy-chef-foa-15

Ne-a pregătit nişte aperitive cu biscuiţi din ghimbir, brânză de capră nematurată, măsline kalamata şi pătrunjel, apoi altele cu un fel de chec cu migdale, brânză brie şi căpşuni. Pe viitor sper să combin şi eu brânzeturile cu cât mai multe ingredinte, ies nişte chestii tare bune la gust.

 

A şi gătit un pic. Un somon sălbatic colorat cu suc de sfeclă roşie alături de morcov şi zucchini iar apoi tot somon, tras în tigaie cu ulei de peşte, zucchini şi lemongrass şi servit cu guacamole şi un mousse de avocado. Să nu spuneţi că nu vă învăţ reţete noi! 🙂

Per total mi-a plăcut. Discuţia mi s-a părut foarte echilibrată, fără a cădea în extreme. Toţi cei prezenţi erau conştienţi că din cauza stilului de viaţă n-ai cum să mănânci mereu sănătos, şi că mai calci strâmb pe la un fast food. Mai des în cazul meu 🙂

Ce părere ai?