Ești mulțumit de facultatea pe care ai terminat-o?

By | May 7, 2014

M-am intersectat în ultimul timp cu câțiva liceeni pe care i-am întrebat din pură curiozitate ce facultate vor să urmeze. Majoritea aveau idei destul de ciudate. Ba limbi străine, cu studiu pe aceleași limbi pe care le știe deja toată România, ba alte bălării. Facultăți care nu oferă nicio perspectivă de viitor.

“- Păi și după facultate ce faci?
– Eeh, oi vedea eu.”

Şi uite așa se umplu tarabele din Piața Gorjului cu vânzători cu facultate. Nu mă înțelegeți greșit, nu condamn munca, de orice natură ar fi ea. Dar nici nu-mi place victimizarea asta cu: “are facultatea și lucrează ca vânzător”. Cei care își plâng de milă acum sunt cei care în urmă cu 4 ani au făcut o facultate doar așa, din inerție, că o face toată lumea. Şi “oi vedea eu după”.

Mi-am adus aminte de asta când citeam niște date dintr-un comunicat de presă primit pe mail:

  • 74% dintre românii care au absolvit o instituție superioară de învățământ nu sunt mulțumiți de profesia aleasă.
  • 80% dintre absolvenții români lucrează în alt domeniu decât acela pentru care s-au pregătit.
  • Majoritatea absolvenților nu-și găsesc un serviciu după finalizarea studiilor – mai mult de 25% dintre tinerii sub 25 de ani nu au un loc de muncă.

Comunicatul făcea referire la caravana Trends Of Tomorrow, prin care Samsung oferă consiliere în planificarea educațională și profesională pentru copiii de liceu. Motivul pentru care s-a ajuns la situația asta este mai sus. Nu vreau să fiu moralist, vreau doar să spun că dacă ești la liceu și vrei să faci o facultate pentru că “oi vedea tu după”, s-ar putea să ai o problemă.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: