Facebook: ghid de utilizare pentru oameni inteligenți

By | March 17, 2014

Sunt mulți cei care intră pe Facebook, trag o dată de scroll până jos și concluzionează: “S-a stricat de tot și Facebook-ul ăsta, numai prostii”. Părerea mea este că vina aparține respectivei persoane, pentru că nu a știut cum să-și administreze contul. Într-adevăr, Facebook și-a schimbat un pic direcția de când a pornit la drum. Dar chiar și așa, 90% din informațiile care-mi apar în news feed îmi sunt folositoare.

Eu nu am dat friend request tutulor vietăților care au puls, am fost calculat cu like-urile pe care le-am dat paginilor și am avut grijă să le limitez accesul în news feed “prietenilor” care constant postau lucruri imbecile. O dată sau de două ori pe an m-am uitat prin lista cu “pages you like” și am mai șters din ele ce era irelevant sau agasant. L-am îngrijit periodic ca pe gazon, fără să-l las să fie umplut de bălării.

Iată niște sfaturi care v-ar putea îmbunătăți experiența pe Facebook:

1. Gestionarea cererilor de prietenie

Eu fac în felul următor: cu mici excepții, nu dau accept persoanelor pe care nu le cunosc în viața reală. Celor cărora nu le dau accept, le dau totuși voie să mă urmărească. Aici depinde de voi dacă vreți asta sau nu, e o setare undeva.

Eu am aproape 400 de prieteni, destul de puțin pentru o persoană care petrece atât de mult timp online.

facebook1

I-am văzut pe mulți care dau accept unei cereri venite din partea unei “tipe” cu ceva silicoane în poza de profil, dar fără altă activitate. V-ați gândit că poate este cineva cu care ați avut ceva de împărțit în trecut și poate acum așteaptă să faceți vreo greșeală? Sau niște băieți care așteaptă să plecați de acasă în vacanță? Plus că sunt mulți care fac afaceri așa. Își fac un cont de fată, dau friend request la 5000 de persoane și apoi își transformă contul într-o pagină a afacerii.

2. Prieteni foarte apropiați

Ştiu că sunt mulți oameni care se plâng că Facebook le arată postări irelevante în loc să le arate un eveniment din viața unui prieten bun sau a unui membru al familiei. Puteți marca persoana ca “prieten apropriat”. Mergeți pe pagina de profil a persoanei –> Friends –> Close Friends. Veți primi o notificare de fiecare dată când respectivul postează ceva.

facebook6

 

Aveți grijă câți adăugați în această listă, pentru a nu fi agasați de notificări. Eu am doar 3.

3. Vedeți cum ați relaționat în trecut cu un prieten

Ați postat ceva, mai de mult, pe wall-ul unui prieten și ati vrea să revedeți acea postare. Tot de pe pagina de profil a prietenului, click pe rotița cea mai din treapta –> See Friendship.

facebook7

 

Mai sunt unele persoane care nu-și listează data de naștere pe Facebook. Dacă nu relaționez prea des cu ele, e de ajuns să le postez o dată un “La mulți ani!”. Anul viitor, dacă nu mai țin minte pe dată au aniversarea, apelez la See Friendship. Apoi se poate vedea chiar și interacțiunile acelei persoane cu alte persoane din cercul tău de prieteni. Dar deja intrăm prea în detalii.

4. Liste

Poate sunt unele lucruri pe care nu vreți să le împărțiți decât unui cerc restrâns de persoane. Poate altele vreți să le împărtășiți tuturor, mai puțin anumitor persoane. Creați liste. Puteți repartiza un prieten într-o listă chiar atunci când îl adăugați, direct de pe pagina lui de profil:

facebook2

 

5. Pentru cine postați

Puteți alege setări customizate de fiecare dată când postați. Click pe butonul “Public” –> Custom și în următoarea fereastră care va apărea vă puteți folosi de listele create la punctul 4.

La fel de bine, sunt multe concursuri în care vi se cere să postați pe wall o poză pentru a participa iar vouă vă e rușine să le arătați tuturor că ați dat un like pentru un mic și o bere (vai câte poze cu pantofi, pandantive, brățări și poșete găsești la fete pe wall). Puteți alege ca poza postată să fie vizibilă doar pentru voi. Atenție însă, unele concursuri specifică în regulament că poza trebuie să fie vizibilă pentru toți prietenii.

Mai există o modalitate de a folosi această proprietate. Când găsiți ceva în news feed și ați vrea să-l salvați mai târziu, dar nu vreți să-i dați like. Îl puteți share-ui cu voi înșivă și vă uitați când ajungeți acasă.

facebook5

6. Nu vreți să mai vedeți postările unei anumite persoane

L-ați adăugat din complezentă, pentru că el v-a adăugat primul. Cu toate astea, are idei total diferite față de voi și majoritatea postărilor vă enervează sau vă indispun. Click pe orice postare de-a lui și apoi Unfollow.

facebook8

7. Nu vreți să vedeți unele pagini cărora prietenii le-au dat like/share.

Facebook vă arată și activitatea prietenilor, care mai dau din când like unor prostii. Iar pe mine mă deranjează să văd că cineva share-uiește o postare de-a lui Bendeac sau de-a lui Mircea Badea. Tot din meniul de la pct 6. selectați “I don’t want to see this” sau “Hide all from PaginaX”. Apoi, dacă chiar vreți să fiți mai catolici decât Papa, click pe “Why don’t you want to see this?” și selectați una dintre opțiuni.

facebook10Eu așa am făcut și cu blogul lui Otravă și cu Radu F Constantinescu. Sunt lucruri neinteresante, pe care nu vreau să le văd. Mai rău, îmi strică și părerea despre persoana care le share-uiește. E mai bine să nu știu.

8. Vă interesează o discuție, dar nu vreți să participați activ

Un prieten postează o poză și voi ați vrea să vedeți ce se discută, dar fără să comentați la respectiva poză. Click pe săgeata din dreapta postului și “Get Notifications”. Puteați să dați turn off după ce vă statisfaceți curiozitatea.

facebook9

9. Ați comentat la o postare și nu vreți să primiți notificări

Ați comentat, discuția s-a aprins, și acum bara de notificări e plină sau telefonul vibrează în continuu. Cel mai rău e când comentezi la o poză postată într-un grup cu o mie de persoane. În cadrul postării la care ai comentat, click pe săgeata din dreapta —> Stop Notifications.

facebook12Așa pot fi evitate diplomatic și pozele de Craciun sau Paște când cineva îți dă tag într-o poză alături de alte 50 de persoane. Eu nu mă supăr, apreciez intenția, dar opresc notificările.

10. Opriți notificările pentru o anumită aplicație – Util pentru cei care se plâng de Candy Crush.

Probabil că și voi primiți notificări de la Farmville, MafiaVille, Candy Crush, Gold Miners și ce alte aplicații or mai fi. Nu are rost să vă plângeți că le primiți, uneori se trimit automat, fără ca persoana care joacă respectivul joc să observe. Pentru a nu mai primi niciodată notificări de la o anumită aplicație: Vă duceți cu mouse-ul în colțul din dreapta sus al notificării. Va apărea un “X” și optiunea de “Turn Off”. Apoi încă o dată click pe “Keep Off”.

Eu le-am păstrat doar pe cele de la Candy Crush pentru că și eu am jucat mai de mult. Le las să se adune mai multe și periodic intru să dau vieți și puncte tuturor 🙂

11. Marcați ca citite toate notificările

Am văzut oameni care se ambiționează și dau click pe fiecare notificare în parte pentru a scăpa de fundalul bleu din spatele ei. Chiar și când sunt 10-20 de notificări. Nu faceți așa. Aveți un buton în dreapta sus, “Mark as read”.

facebook13

12. Vă apare o pagină în news feed și nu țineți minte să-i fi dat like

Am văzut o persoană care avea infestat tot news feed-ul cu mizerii cărora nu ținea minte să le fi dat like. Cum s-a întâmplat asta? A intrat pe un site care afișa un banner cu “dă-ne un like”. Persoana respectivă a dat click pe close pentru a închide bannerul însă butonul de close are o funcție ascunsă care de fapt dă un like paginii. Ro-stiri.com face așa cu “Doza de Ras”, la fel fac stirijocuri.com și fun-mania.com. Mai multe detalii la Vali.

facebook14

Dacă mai știți și altele, ar fi util dacă le puteți semnala aici, poate facem o listă.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le puteți face pentru a vă simți mai bine în puținul timp pe care îl petreceți pe Facebook. Sunt multe altele, despre care nu am scris pentru că le-am considerat banale. Am ales funcțiile care mi s-au părut mai ascunse. Mi-ar plăcea să participați și voi la acest articol și să împărtășiți și alte funcții folositoare pe care le-ați găsit.

Şi nu în ultimul timp, apreciez orice like în plus pe pagina de facebook a blogului. Încerc să pun și acolo informații folositoare sau chestii amuzante, altele față de ce postez pe blog. Chiar dacă nu mai are așa de multă tracțiune, până la urmă, tot pe Facebook se răspândește cel mai bine informația.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Facebook: ghid de utilizare pentru oameni inteligenți

  1. razorsbk

    Dar vai, noul design e oribil. Au facut news feed-ul mai ingust iar panelul din dreapta unde baga reclame a devenit mai lat ca newfeedul. Noroc ca am adblock, dar e clara directia in care se indreapta.

    Reply
    1. revo Post author

      D-abia astept sa primesc si eu update-ul, ca sa pot sa ma plang si eu ca orice om normal 🙂

    2. Yamasha

      Si cica pe Google+ e mai bine, chiar e mult mai tare decat FB. Zice lumea ca se administreaza mai bine spam-ul 😀

  2. kornett

    Ma poate ajuta cineva? de 2 ore incerc sa schimb setarea la lista de prieteni, pe care nu vreau sa o mai vad decat eu. Deci nu vreau sa blochez pe nimeni, doar ca nu vreau sa se mnai vada lista de prieteni. Nu gasesc si stiu ca exista setarea asta. Pare imposibil de gasit. Facebook iti da despre orice relatii, numai despre setarea asta nicaieri! multumesc

    Reply
  3. Gina

    Buna ziua! Am nevoie de ajutor sa rezolv o problema pe facebook. Unul dintre prietenii din lista mea a postat pe wall ceva urat despre mine, am vazut postarea dar ulterior m-a restrictionat la postare si nu o mai pot vedea. Intrebarea este cum pot raporta postarea daca eu nu o mai vad?

    Reply
    1. Revo Post author

      Bună, nu prea sunt multe de făcut. Doar rugați prietenii comuni care văd acea postare să o raporteze.

  4. Radu

    Bună seara.De câteva zile nu mai primesc notificări pe butonul facebook.Este vorba despre acele numere roșii.Îmi puteți da un sfat pentru a reporni notificările? Vă mulțumesc!

    Reply

Spune-ți și tu părerea: