Guvernul PSD bagă mâna în buzunarul antreprenorilor pentru a doua oară în şase luni

By | August 8, 2017

În februarie a crescut salariu minim de la 1250 la 1450 de lei. N-am nimic împotrivă cu creşterile salariale, dar oare ne permitem o creştere aşa mare peste noapte? Costurile pentru angajatori au sărit de la 1.532 lei la 1.782 lei. Asta înseamnă pentru angajator un cost de 250 de lei în plus per angajat. Pentru o microîntreprindere cu 10 angajaţi, apare un cost de 2.500 lei generat peste noapte de pixul Guvernului.

Pe 21 iulie, Guvernul a dat o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, care se referă la impozitarea veniturilor sub salariul minim pe economie. Nu contează că teoretic Codul Fiscal nu se poate modifica printr-o simplă ordonanţă, şi că modificările aduse acestuia ar trebui să intre în vigoare, conform legii, de la 1 ianuarie a anului viitor. Modificarea a intrat de la 1 august, PSD-ul nu se încurcă cu detalii.

Ea presupune o altă jecmăneală clasică. CAS şi CASS datorate de angajator se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă angajatul nu lucrează cu normă întreagă. Cu alte cuvinte, chiar dacă angajatul lucrează 2 ore pe zi, angajatorul va trebui să-i plătească taxe pentru 8 ore. La un program de două ore pe zi, ar însemna o majorare de 228 lei per angajat.

Trecând peste faptul că această modificare presupune eliminarea celor care ofereau servicii “part time”, dacă o raportăm la exemplul de mai sus al firmei cu 10 angajaţi, mai înseamnă încă 2280 lei luaţi cu japca peste noapte. Aproape 5000 de lei scoşi de Guvern cu forţa din buzunarele microîntreprinderilor în mai puţin de şase luni.

Vineri au mai dat o ordonanţă, prin care obligă angajatorii să ţină o condică zilnică de prezenţă. Cu evidenţa orelor la care începe şi termină munca fiecare angajat în parte. După succesul registrului de bani personali, alte hârtii în care să ne îngropăm. De fapt miza adevărată a acestei ordonanţe este mărirea amenzilor în cazul neregulilor, care acum s-au dublat. Sunt de ordinul zecilor de mii de lei.

E nevoie de bani la buget pentru promisiunile electorale. Şi n-a trecut nici măcar un an. Mai urmează patru, în care aşteptăm victoria socialismului pe modelul din Venezuela. Viva el PSD!

Dacă ţi-a plăcut articolul şi vrei să afli mai multe, apasă aici.

  ceasuri election

2 comentarii la: “Guvernul PSD bagă mâna în buzunarul antreprenorilor pentru a doua oară în şase luni

 1. Marius

  Au lovit si in pensionari indirect. Dar unii sunt tembeli sa inteleaga. Multe se resimt in preturi care s-au cam foarte scumpit in ultima perioada.

  Apoi… chiar la pensionarul care sta la oras. Administratorul ala de bloc era platit pe part time, de cele mai multe ori. Eh, cotizatia acum… creste.

  Reply
 2. Dan

  Economia nu conteaza. Doar deciziile administrative… ele sunt perfecte, independente de realitate. Exemple – dupa ce guvernul Boc a anulat pensiile speciale, guvernul PSD-Ponta le reintroduce, guvernul PSD-Tudose le scoate din nou, deci PSD joacă leapșa cu economia… pentru că asta este capacitatea maximă de înțelegere a post-comuniștilor…

  Reply

Ce părere ai?