Noutăți de la Google I/O 2013 part III

By | June 4, 2013

Google Search

Au trecut și ei la Knowledge Graph. Adică pe lângă căutarea pe care ai făcut-o tu, Google se “gândește” și la ceva cu care ai putea compara. De exemplu dacă tu cauți “USA”, el îți va arăta populația SUA, dar și o comparație cu țara în care te afli. Nu îmi place în mod special chestia asta. De când Google a trecut la rezultate personalizate, îmi îngreunează căutările. Caut o chestie pe tabletă de exemplu și când ajung acasă pe laptop, nu mai găsesc rezultatul relevant, chiar dacă folosesc același cuvânt pentru căutare. Oricum, încă nu e disponibil pentru România Knowledge Graph.

Introduc comenzi vocale pentru Google Chrome și pe desktop / laptop. Deja poți efectua căutări vocale, însă nu îi poți da comenzi. Se va activa cu comanda “OK Google”. Pentru mine nu e cine știe ce, dar pentru persoane cu probleme de vedere s-ar putea să fie o salvare. Mai ales că google îți va și rosti rezultatele de acum încolo. Demonstrația a fost pur și simplu impresionantă. Google a recunoscut din prima comenzile care i se dădeau, deși acestea veneau dintr-o sală cu zgomotul de fond aferent a 6000 de oameni.

Voice Search funcționează bine, știe nume de țări, orașe, înțelege diacritice și numere.

[youtube=http://youtu.be/IWDG2x-MNKA]

Au îmbunătățit și Google Now și au adăugat mai multe cartonașe plus posibilitatea de a seta remindere prin voce. Neinteresant.

Google Maps

Are alt design care mie îmi place (știu, nici mie nu-mi vine să cred), acum poți căuta restaurante sau alte localuri într-un mod mai inteligent. Pe lângă review-urile prietenilor îți va arăta și review-uri de specialitate. Nu prea are cine știe ce utilitate pentru România pentru că nu prea avem site-uri de specialitate.

google_maps

Cea mai mare îmbunătățire este afișarea directă a numelor “locurilor” direct pe hartă. Înainte îți arăta doar Pin-uri și trebuia să dai click pe ele ca să vezi cum se numește ceea ce cauți.

Un nou feature, see inside – ca un fel de Streetview pentru interioare. Pentru locațiile importante unde se fac multe poze (de exemplu un obiectiv turistic), Google va creea o experiență 3D a interiorului pe baza pozelor. Din nou, nu exista încă în România.

Au extins vizualizarea chiar și în afara globului pământesc. Puteam să fac asta și cu Google Earth dar cumva mi se pare mai frumos modul acesta. Poți vedea norii real time, emisfera în care soarele răsare și emisfera în care soarele apune. E mai intuitiv decât să te uiți la un ceas. Vrei să știi dacă la rudele din New York e zi sau noapte ? Te uiți pe hartă și îi dai un zoom out în afara globului.

google_maps7

Eu am primit deja update-ul la noul Maps. Mi se pare că se încarcă un pic mai greu decât versiunea veche. Îmi place că acum este pe tot ecranul. Înainte un sfert în partea stângă era ocupat de o badă albă pentru căutare. Tururile foto exterioare deja sunt disponibile dar momentan există poze din prea puține unghiuri. A apărut și opțiune pentru transportul în comun dar nu arată decât metroul (posibil să fi fost deja, nu bag mâna în foc). Mai multe screenshot-uri mai jos.

google_maps5 google_maps4 google_maps3 google_maps2

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: