Review Brother DCP-T500W: multifuncţional cu sistem CISS de reumplere a cartuşelor

By | December 21, 2016

Brother DCP-T500W este un multifuncţional ce are integrat un sistem CISS (Continuous Ink Supply System) pentru reumplerea acasă a cartuşelor. Am vrut să văd şi eu cum mă înţeleg cu sistemul, aşa că am testat acest model.

Plusuri:

 • Calitate bună a imprimării;
 • Costuri scăzute ale consumabilor;
 • Costuri scăzute per pagină printată;
 • Conectivitate WiFi;
 • 3 ani garanţie

Minusuri:

 • Lipsa duplex-ului la printare;
 • Sistemul CISS este destul de sensibil;
 • Nu are display color sau slot de card;
 • Printare cam lentă;
 • Dimensiuni considerabile.

Ce este CISS şi cum funcţionează?

Sistemul CISS a pornit iniţial ca o alternativă pentru cei care nu voiau să dea bani pe consumabile. Mulţi utilizatori cumpărau de pe internet kit-uri de conversie, găureau cartuşele imprimantei şi le adăugau aceste bidonaşe pentru a le reumple mai uşor acasă.

În cazul multifuncţionalului Brother DCP-T500W, sistemul este montat direct din fabrică, şi în loc de cartuşe regăsim doar rezervoare de tuş pentru fiecare culoare în parte. Poţi vedea printr-o uşiţă când se consumă cerneala, şi când ai rămas fără, cumperi un bidonaş şi umpli din nou rezervorul.

Imprimare cu Brother DCP-T500W

Primul lucru pe care îl observi la multifuncţional sunt dimensiunile considerabile. Nu este genul de imprimantă cu care să jonglezi prin casă. O pui într-un loc şi acolo rămâne. Oricum, nu este bine să o înclini foarte mult pentru că poţi avea probleme cu sistemul CISS.

Alimentarea cu hârtie se face prin partea din faţa, şi tot pe aici ies şi paginile printate. Acest lucru este normal, pentru că deasupra regăsim scannerul.

Multifuncţionalul acceptă şi printarea wireless, iar eu nu am folosit-o decât aşa. Deşi are doar un display monocrom de o linie, conectarea la reţea s-a făcut destul de uşor. As fi preferat totuşi un display mai generos, poate chiar color.

Calitatea printării este foarte bună. Am printat câteva pagini cu rezoluţie mare şi nu am ce îi reproşa la acest capitol. Mai mult, poate doar mi s-a părut, dar parcă foile nu se umezesc atât de mult încât sa facă valuri. Poate acest lucru ţine şi de calitatea hârtiei. Printarea este silenţioasă însă am văzut că este destul de lentă. Cred că îi ia vreo 30 de secunde să printeze o pagină alb-negru.

Al doilea mare avantaj este costul scăzut al printării. În cazul imprimantei pe care o am acum, un cartuş de 70 de lei poate imprima 180 de pagini, deci un cost de aproape 0.4 lei per pagină. O sticluţă de cerneală pentru imprimanta Brother poate printa 6000 de pagini şi costă 30 de lei. Rezultă de aici un cost de 0,005 lei per pagină.

Însă funcţia căreia într-adevăr îi duc lipsa la capitolul printare este duplexul automat. Nu îmi place şi nu mai vreau să stau lângă imprimantă ca sa întorc singur hârtiile.

Încă un aspect de care trebuie să ţineţi cont dacă vreţi o imprimantă cu CISS este că într-adevăr nu trebuie să o bălăngăniţi. Eu am mişcat-o de câteva ori de pe măsuţă ca să o pozez şi spre final am avut probleme cu printarea alb-negru. Probabil că s-a agitat prea mult cartuşul. Sunt avantaje ale acestui sistem, dar sunt şi dezavantaje. Printezi foarte ieftin, dar trebuie să fii atent.

Concluzie & Preţ

Brother DCP-T500W este potrivită pentru cei care caută printare de foarte bună calitate, la un preţ foarte mic. Nu aş vedea-o însă potrivită pentru cei care au nevoie de printări rapide sau de duplex.

Preţul este peste media unui multifuncţional clasic cu cerneală, însă vă recuperaţi banii dacă printaţi multe foi. Ultima dată când am verificat, multifuncţionalul costa 600 lei la eMAG. Puteţi verifica preţurile pentru celelalte magazine mai jos:

Brother DCP-T500W – eMAG Brother DCP-T500W – Altex Brother DCP-T500W – evoMAG

Specificaţii complete:

 • Imprimare cu viteza de 16 ipm mono şi 11 ipm color (6.000 x 1.200 dpi);
 • Scanare cu viteza de 3.37 secunde mono şi 4.27 secunde color (1.200 x 2.400 dpi);
 • Copiere până la 1.2000 dpi color cu viteză 4.4ipm mono şi 2.7 ipm color;
 • Capacitate tavă de 100 e coli, ieşire 50 de coli;
 • Conetivitate wireless, USB 2.0;
 • Dimensiune şi greutate: 435 x 374 x 161mm, 7.1kg

4 comentarii la: “Review Brother DCP-T500W: multifuncţional cu sistem CISS de reumplere a cartuşelor

 1. Sorin

  eMag 699,99 lei, Altex 729,90 lei, evoMag NU este DCP-T500W, doar DCP-T300 la 719,00 lei, per total preţurile sînt foarte mari la ce oferă, chiar dacă are CISS. La acelaşi preţ (eMag) aş merge pe Canon PIXMA G2400, sau pentru ceva bănuţi în plus, aş merge pe Epson, seria WorkForce.
  Per total sistemul CISS este recomandat pentru toţi cei care doresc să tipărească mult şi la preţ foarte scăzut, preţ reprezentat de însăşi de costul hârtiei. Evident, tirajul depinde şi de anduranţa imprimantei: o imprimantă care nu e destinată pentru tipărire la greu(!), va fi uzată prematur dacă se tipăreşte agresiv (aşa cum am păţit eu).
  Pentru o calitate bună a tipăririi dar şi pentru a nu strica imprimanta (în special înfundarea capului de imprimare) recomand cerneala de calitate, pentru că oricum se va ajunge la un preţ de tipărire foarte mic, chiar mai mic decît prin folosirea cartuşelor compatibile.
  Ultimul aspect, deloc de neglijat, este calitatea hârtiei, pentru că o hârtie de slabă calitate nu asigură cea mai bună calitate a tipăririi, şi în timp ajunge să înfunde capul de tipărire.
  De sfaturi e sătulă lumea şi plin internetu, nu mai insist.
  Ca şi alternativă la CISS, pentru imprimantele dotate cu cartuşe separate de culoare (trebuie verificat modelul) se pot folosi cartuşe autoresetabile, în acest caz, re-umplerea cartuşelor este o operaţiune manuală, cu seringa. Cu puţintică îndemînare ajungeţi să nu vă picuraţi deloc pe degete. Personal am folosit mai multe imprimante la care am ataşat un CISS separat (care totuşi nu se compară cu soluţia integrată oferită din fabrică!) şi acum folosesc cartuşe autoresetabile (pe o imprimantă Epson, un model ceva mai vechi).
  Spor la tipărit !

  Reply
  1. Revo Post author

   Mersi de feedback, Sorin! Am reparat şi link-ul către evoMAG, îl pusesem din greşeală tot către Altex. Văd că nici Canon-ul nu are duplex şi nu înţeleg de ce. Are Epson-ul, dar e cât un tanc. La cât de mare este, cred că mai bine îţi iei un laserjet 🙂

 2. C

  Eu unul am renuntat la imprimantele cu cerneala (care au sens doar daca printezi color din punctul meu de vedere). Din probleme enumar:
  1. incarcatul e o corvoada – pentru mine (desi am incarcat de zeci de ori), manca mult timp – 4 cartuse, fiecare incarcate separat, fara sa mesteci culorile, sa te patezi, etc…
  2. se infunda cartusele des – daca nu printam 2-3 saptamani, incepeau sa apara probleme desi am schimbat cateva marci de cerneala.
  3. in caz de problema, cerneala curgea la greu prin imprimanta si era dificil de curatat.
  4. cand se infunda un cartus, tot dansul cu printare de desfundare, etc… mananca timp si cerneala.

  Am trecut de cativa ani la imprimanta laser si cel putin pentru mine, e un mare plus. Printeaza MULT mai rapid (incercati cateva zeci de pagini la o imprimanta cu cerneala), fara zgomot si mai curat. Incarcatul se face la 1K pagini si se poate refolosi tonerul (daca se ‘hackuieste’ imprimanta).

  Cel putin la vremea respectiva, imprimanta a costat cat o imprimanta cu cerneala + 2 seturi de cartuse de cerneala.

  Reply
 3. Mihai

  Capul de printare (nu stiu sigur daca asa se numeste si la modelul asta) este consumabil? Adica mai are si alte costuri in afara de cerneala?

  Reply

Ce părere ai?