Review Mio MiVue 698 Dual – Cameră auto pentru parbriz și pentru lunetă

By | October 17, 2016

De când am cumpărat camera auto nu mai pot pleca la drum fără ea. Mi-a intrat în reflex să o scot din torpoedo și să o conectez rapid în timp ce cu dau la cheie și setez și destinația în Waze. Cumva, toate acțiunile astea le fac dintr-o singură mișcare, pentru că de cele mai multe ori mă grăbesc.

Totuși, nu toate evenimentele din trafic se întâmplă în fața autoturismului. Uneori îi atenționez pe cei din fața mea și tare mi-aș dori ca după ce îi depășesc, să mă uit în spate să văd dacă înțeleg ceva din întâmplare sau doar mă consideră nebun. Pentru asta, Mio a lansat pachetul MiVue 698 Dual, care pe lângă camera frontală, conține și o cameră mai mică pentru lunetă.

Specificații Mio MiVue 698 Dual:

  • Unghi de filmare de 140 de grade
  • Cameră frontală “Extreme HD” ce filmează 2304 x 1296 la 30 fps + secundară 1080p
  • Senzor Sony cu deschidere f/1.8 pentru camera frontală și f/2.0 pentru spate.
  • Ecran de 2.7″, microfon, GPS, accelerometru, avertizări pentru depășirea vitezei/părăsirea benzilor

Ambalare & Accesorii:

De aici vă puteți da seama cel mai bine cum funcționează sistemul. Există un cablu de alimentare de la brichetă care intră într-un alt cablu splitter. Din acel splitter se duc două fire: unul la camera frontală, celălalt la camera din spate. Camera frontală poate fi folosită și independent, dacă nu vreți s-o conectați pe cea din spate.

mio mivue 698 dual

Nu mi-au plăcut însă două lucruri. Primul ar fi că încărcătorul USB pentru brichetă nu este separat de tot sistemul. Aș fi preferat să folosesc încărcătorul meu, care are 3 porturi USB, dintre care unul cu încărcare rapidă. Să pot conecta și telefonul. Astfel, dacă vreau să încarc telefonul, trebuie să scot camera. Al doilea lucru e oarecum legat de chestia asta. Încărcarea camerei se face prin mini USB, nu prin micro USB. Deci chiar dacă aș fi folosit încărcătorul meu, mi-ar fi trebuit și un cablu cu o mufă micro USB.

Design & Construcție

Camera este destul de solidă și nu pare genul care să se spargă în caz că ai scăpat-o pe jos. Chiar și camera din spate este destul de grea, în ciuda dimensiunilor mici.

În partea de sus a camerei principale este șina pentru ventuză și mufa de alimentare, jos are un slot pentru card microSD. Nu trebuie încă un card și pentru camera din spate. Butonul portocaliu central activează înregistrarea de urgență iar cel de pe muchie dinspre volan comută între display aprins/sting. Pe latura dinspre pasager are patru butoane pentru navigarea prin meniu. Nu e o poziționare prea fericită și îngreunează navigarea prin meniu.

Montarea sistemului Mio MiVue 698 Dual

Camera principală se montează pe ventuză, cea din spate are un slider cu autoadeziv. În partea din față a fost ok, cea din spate a mai căzut. Cred că e cam grea pentru acea bandă de adeziv, poate ar fi fost ok și acolo o ventuză.

mio-mivue-698-6

Cablurile sunt atât de lungi încât poți înfășura mașina cu ele, deci nu trebuie să-ți faci grijă. Pentru camera secundară am tras cablul pe sub preșul din față, scaun, preșul din spate, pe lângă banchetă, prin stâlp și în final era destul de discret montată:

Interfață și Filmare

Nu o să zăbovesc foarte mult asupra interfeței, are aceleași funcții ca modelul testat anterior. Ce este diferit aici este și integrarea camerei din spate, care apare “picture in picture”, peste cea de la camera frontală. Se poate comuta astfel încât imaginea mai mare să fie cea de la camera din spate. În cardul de memorie sunt create două foldere, unul pentru filmarea F (front) și unul pentru cea R (rear).

Filmarea este de calitate, nu are probleme de focalizare, dynamic range-ul este ok iar rezoluția mai mare de pe cea frontală ajută. De exemplu poate să faci un crop pentru a vedea un număr de înmatriculare care este un pic mai departe. La fel ca și la modelul testat anterior, camera are un sharpness agresiv, care probabil este așa pentru a evidenția numerele de înmatriculare în orice condiții.

Am filmat în mai multe condiții cu Mio MiVue 688 și m-am convins că este ok. Mai jos este un scurt montaj pentru a vă face idee cum filmează în paralel. Ar fi fost bine dacă mașina mea avea ștergător și pe lunetă.

[youtube=https://youtu.be/0eXeVymqlro] [youtube=https://youtu.be/DGY827H0Ois]

Concluzie & Preț

Dacă vrei un sistem dual de filmare, mergi la sigur cu Mio MiVue 698 Dual. E ușor de instalat, ușor de configurat și filmează foarte bine. Nu ar trebui să ai emoții că nu ai surprins vreun număr de înmatriculare care ți-a ieșit în cale. Sunt convins că mai sunt sisteme chinezești mai ieftine care filmează față/spate. Dar nu aș avea curaj să cumpăr produsele unei firme chinezești citind doar specificații, fără a testa mai întâi produsul.

Plusuri:

  • Materialele folosite la construcția camerelor sunt de calitate;
  • Ambele camere filmează bine în orice condiții;
  • Multe funcții încorporate (GPS, accelerometru, parcare);

Minusuri:

  • Trebuie folosit încărcătorul cu mufă mini USB;
  • Preț relativ mare;
  • Lipsă WiFi;

 

 

 

 

 

În momentul în care scriu acest articol, cel mai ieftin preț pe care l-am găsit pentru sistem este 1.080 lei. Mai jos puteți verifica prețul la magazinele care au camera în ofertă:

Verifică preț – eMAG Verifică preț – TraficTube Verifică preț – evoMAG

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Review Mio MiVue 698 Dual – Cameră auto pentru parbriz și pentru lunetă

  1. adisan

    Multumesc pentru review, este foarte detaliat si m-ar tenta si pe mine sa achizitionez o astfel de camera. O mai utilizezi? Cum se comporta? Si cum se face alimentarea pe perioada parcarii (stationarii)? Poate fi folosita cu un acumulator extern?

    Reply
    1. Revo Post author

      Salutare, camera am primit-o pentru test și am returnat-o. Pe perioada parcării nu cred că rămâne alimentată. De fapt, depinde și de modelul mașinii. Eu am testat-o pe un VW Bora, la care mai rămâne curent în priza de la brichetă chiar și cu contactul scos. Nu văd de ce nu s-ar putea folosi cu o baterie externă, însă ar fi doar o soluție provizorie. Pentru a o folosi și în Parking Mode, poți instala acest dispozitiv.

  2. adisan

    Multumesc pentru raspuns. Am tot cautat o alta camera duala si cred ca cea de fata cred ca ar fi cea mai buna alegere. Ai facut cea mai buna sugestie. Si cred ca dispozitivul acela de alimentare ar fi o idee mai buna decat acumulatorul extern.
    O zi frumoasa!

    Reply

Spune-ți și tu părerea: