Tesla ca și producător de electronice

By | October 19, 2015

Săptămâna trecută Tesla a dat drumul la un update over-the-air prin care Model S (P85D) capătă și o funcție de pilot automat. În anul 2015 așa ceva nu mai este chiar o noutate. Mercedes are așa ceva pe S Klasse, chiar și Ford pe Mondeo. Şi totuși, versiunile de Model S produse după septembrie 2014 aveu deja tot ce le trebuie pentru pilot automat. Doar că abia acum a venit update-ul. De ce?

Pentru că Elon Musk are o strategie foarte, foarte bună. El nu tratează Tesla ca pe un producător de mașini, ci ca pe un producător de electronice. Dacă ar fi pus toate feature-ile din prima, utilizatorii s-ar fi plictisit. Ca hardware este greu să faci schimbări impresionante, reușești mai ușor să creezi din nou entuziasm pentru proprietari printr-un update de software.

Așa au fost tratate mașinile de la început. Primele lucruri pe care le-a îndreptat la Tesla au fost chiar elementele definitorii ale unei mașini clasice. Care este cel mai enervant lucru la mașinile clasice? Consumă carburant. Așadar, Musk a scos pe piață o mașină care să nu consume mai nimic. Faptul că a putut să facă o mașină care să atingă 100 kmph în sub 3 secunde e un bonus. Cu aceste două atuuri, clienților le-a fost ușor să treacă peste faptul că un Model S “turat” nu va suna niciodată ca un V8.

Steve Jobs a spus o dată că tot ce trebuie să faci pentru a inova este să împrumuți elementele dintr-un domeniu în altul cu totul diferit. Așa a făcut cu Mac-ul, le-a dat posibilitatea oamenilor să facă ceea ce făceau până atunci prin alte metode: să citească, să scrie, să asculte muzică, să deseneze etc. Apoi, când iterațiile nu au mai fost impresionante, a luat tot toate elementele dezvoltate pentru un ecran de 17″ și le-a mutat în alt domeniu: cel al dispozitivelor mobile. La fel și Tesla, are toate elementele unui gadget clasic. Display de 17″, cameră, sistem de operare, aplicație pentru telefon, Google Maps, baterie și chiar și o mufă de încărcare patentată. Sună familiar?

Eu văd două modele mult prea apropiate pentru a fi o coincidență 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: