4G+ de la Orange

By | April 1, 2014

Armata a eliberat în sfârșit spectrul de frecvență 4G și în urma licitațiilor, din 7 aprilie va intra în funcțiune 4G-ul adevărat. România este a noua țară din lume unde este prezentă această tehnologie și a doua din Europa de Est. Nu știu să vă spun cine ne-a luat fața.

Momentan, Orange vorbește despre o acoperire de 45% a populației, preponderent în mediul urban (90 de orașe). Nu se menționează însă ce rată maximă de acoperire se dorește și când va fi acest lucru realizat.

Vitezele medii reale de download/upload vor fi de 30, respectiv 15Mbps. Vă puteți da seama că vitezele au început să fie cel puțin la fel de rapide ca în cazul conexiunilor acasă, prin fibră.

4G-ul din România a mai făcut un pas important însă mai are mulți de făcut până să ajungă la maturitate. Deocamdată trebuie abonament special pentru a beneficia de download de 300 Mbps. Sunt curios dacă toate abonamentele vor fi upgradate la viteze 4G după ce se va atinge rata de acoperire dorită.

De asemenea, de ieri, Orange oferă clienților posibilitatea de a folosi și în roaming minutele naționale și internetul incluse în abonamentele Cangur și Panteră, fără costuri suplimentare.

Şi o listă cu telefoane compatibile 4G:

orange_4g_telefoane

 

UPDATE: Spectrul de frecvență a fost eliberat în 2012 de către MAPN, tot atunci a fost și licitația. De atunci și până acum, probabil că s-a lucrat la implementare.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “4G+ de la Orange

  1. Ionut

    Foarte tare. Momentan n-am incercat internetul 4G+ de la Orange deoarece telefonul meu se pare ca e cam vechi si suporta doar 3G. Oricum, treaba asta trebuia facuta de mult.

    Reply
    1. revo Post author

      Pe telefon nu e o diferență așa de mare, cum a fost de la GSM la 3G. Însă e bun pentru o conexiune acasă, dacă stai într-un loc mai izolat. Sau pentru business.

Spune-ți și tu părerea: