Alegeri parlamentare 2016: ghidul celui care nu știe cu cine sau de ce să voteze

By | December 9, 2016

Duminică vor fi cele mai importante alegeri din ultimii 4 ani. Da, mai importante decât cele prezidențiale. Iohannis e imaginea țării pe plan extern și cam atât. Dar duminica aceasta votăm pentru lucruri concrete. Pentru autostrăzi, pentru profesori competenți, pentru medici, pentru trimiteri în judecată, pentru un cod fiscal care să nu mai facă nedreptăți, pentru respect în relația cu statul și cu funcționarii acestuia, pentru licitații câștigate pe bune, pentru normalitate.

Vă înțeleg dacă nu vă pasă de politică și dacă ați stat atât de departe de mocirla de anul acesta încât habar nu aveți ce se întâmplă pe scena politică și cu cine să votați. Dar dacă totuși vreți să mergi duminică la vot și nu știți cu cine să votați, am pregătit un articol bine condensat, ca o fițuică pentru un examen, care sper să vă lămurească.

Nu o să vă spun cu cine o să votați. Încerc doar să vă pun în temă. Pot în schimb să vă spun cu cine nu ar trebui să votați. Iată cum stau lucrurile:

PSD – Alegerile din 2014, când PSD (USL) a obținut 60% din voturi sunt motivul pentru care nu am avansat foarte mult ca țară în ultimii 4 ani. Este partidul al căror membri au cele mai multe dosare penale, în frunte cu președintele lor, Liviu Dragnea. Sunt o mașinărie de manipulat și de făcut promisiuni. Sunt niște oameni profund corupți pe care i-am văzut în nenumărate rânduri cum sacrifică binele comun pentru a-și urmări interesele proprii.

Strategia lor din campanie este să distrugă imaginea contracandidaților. Pentru ca PSD-ul să progreseze, România trebuie sărăcită, iar accesul la resurse și educație trebuie limitat. Ca o ultimă palmă dată cetățeanului de rând, înainte de alegeri fac pomeni tot pe banii furați de la buget ani la rând. Nu mersi, nu-mi trebuie mici, bere, găleți sau pixuri. Nu vreau nici străzi prost asfaltate o dată la patru ani. Vreau să decid eu cum și când se folosesc banii mei.

ALDE – Partidul lui Tăriceanu. Omul care a inventat taxa auto abuzivă, pentru că înainte de a fi premier a fost președintele asociației producătorilor și importatorilor de automobile. Tot Tăriceanu care se bagă în față la coadă permise, ignorând sutele de oameni care erau la rând. Tot el este cel care parchează mașina și blochează toată banda I de la Universitate, pentru că avea treabă în zonă. Acesta este genul de respect pe care Tăriceanu și ALDE îl arată cetățenilor. ALDE este acum un partid satelit al PSD-ului, iar un vot pentru ei, înseamnă un vot pentru PSD.

PMP – Este partidul lui Băsescu. Dacă înainte poate aveam un pic de respect pentru el, declarațiile recente m-au făcut să-l pierd. A declarat că nu se va alia cu PSD-ul, însă cu toții știm că practică o politică parșivă. N-aș avea curaj să-i dau votul meu, chiar dacă l-aș simpatiza.

PNL – O fosilă a unui partid cu tradiție. În momentul de față au probabil cea mai proastă conducere din istorie. Au încercat să-l discrediteze pe Cioloș, însă acum s-au aliat la ideile lui. Au încercat să discrediteze USR-ul, însă văzând că nu au nicio șansă singuri la alegeri, au declarat că ar fi dispuși să se alieze. Singurul motiv pentru care nu au la fel de mulți condamnați penali ca PSD este conul de umbră în care au intrat în ultimii 4 ani.

USR este un partid nou, format din oameni care sunt sătui de corupția și incompentența celorlalte partide. Nu au condamnați penali și militează pentru transparență în relația cu cetățeanul. Fiind noi, există preconcepția că nu vor reuși să se impună. Fals. Au oameni (Cătălin Drulă, Cristian Ghinea), care au fost deja în guvernul Cioloș și au demonstrat că știu să facă treabă.

Dacian Cioloș – actualul prim-minstru al României a promis că nu va candida pentru vreun partid la aceste alegeri și s-a ținut de cuvânt. A propus totuși o platformă (România 100) la care a invitat partidele să adere. Practic a spus: “Eu nu pot să candidez pentru că am promis că nu o fac, dar dacă cei care vor câștiga mă vor prim-ministru, sunt de acord.”, Cei care au răspuns au fost USR și PNL. Cei din urmă, având mai mulți bani de campanie, au reușit să dea impresia că doar votând cu PNL îl poți avea pe Cioloș prim-ministru. Fals. USR și-a arătat încă din prima zi susținerea. Deci și votând cu USR îl poți avea pe Cioloș prim-ministru. Eu aș da orice ca să-l văd că-și continuă proiectele începute în decursul acestui an.

De ce să votezi?

Dacă vrei să stai acasă crezând că o să transmiți un mesaj dacă nu votezi, te înșeli. De fapt faci jocul PSD-ului și votezi pentru ei fără să știi. Predicțiile arată că o prezență scăzută la vot înseamnă o victorie clară pentru PSD. Asta pentru că ei au votanții lor, care funcționează pe bază de promisiuni și pomeni electorale.

Problema este că doar voturile noastre, ale celor de pe internet, nu sunt de ajuns pentru ca PSD-ul să nu obțină majoritatea. Așa că dacă vrem un viitor mai bun, ar trebui să ne zbatem pentru el. Sfatul meu ar fi să încercați să convingeți fiecare nehotărât să meargă la vot. Părinți, bunici, vecini, încercați să discutați cu ei și să le explicați diferența dintre bine și rău. Dacă nu aveți timp să purtați discuții în contradictoriu, trimiteți-i acest articol, mă ofer eu să dau explicații.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Alegeri parlamentare 2016: ghidul celui care nu știe cu cine sau de ce să voteze

    1. Revo Post author

      Credeam că se subînțelege din articol, dar oricum e irelevant. Probabil că mi-aș fi pierdut din credibilitate dacă aș fi spus. Am preferat să le spun cititorilor cu cine să nu voteze.

  1. Vlad

    Dar daca anulez votul cum e ? La numaratoarea final de impartire a locurilor se considera doar voturile valide ? Sau ca parte din 100% sunt si cele anulate ?

    Reply
  2. Mihai

    Eu si sotia suntem obligați să votăm ca să anulăm votul acordat PSD-ului de către socrii mei. Nu am reușit să combat Antena 3 si sa le schimb opinia. Ar mai rămâne să îi încui în casă duminica…

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, știu povestea. Spune-le că îți fac ție un rău dacă votează cu PSD, habar n-am 🙂

Spune-ți și tu părerea: