Am aflat de ce filmele românești au o imagine atât de anostă

By | November 21, 2019

Pe vremea când eram în liceu am încercat să mă uit la câtea filme românești. Nu am rezistat prea mult, pentru că în primul rând m-a respins calitatea imaginii. Deși era anul 2006 și trecusem pe monitoarele LCD, filmele românești aveau o imagine de parcă le vedeam de pe o peliculă uitată zeci de ani în soare. Aveam impresia că am dat banii degeaba pe un monitor de calitate dacă mă uit la filme românești.

Săptămâna trecută am participat la evenimentul de lansare al noilor TV-uri OLED Panasonic. Acolo era Andu Radu, unul dintre cei trei (sau poate 5?) DI coloristi de la noi din țară, adică omul care ia filmarea brută și se asigură că fiecare frame coincide cu viziunea regizorală. Procedeul se numește color grading și seamănă cu modul în care se procesează fotografiile în Photoshop.

Andu folosește, evident, televizoare Panasonic pentru a face color grading, datorită faptului că acestea reproduc foarte fidel culorile. Seria GZ (precum și cea de dinainte – Seria EZ) este calibrată chiar de Stefan Sonnenfeld, un color grader care a lucrat pentru Star Wars: The Force Awakens, Wonder Woman, Man Of Steel, Jurassic World și alte mici filmulețe de la Hollywood . Andu ne povestea că și-a construit un studio în care inclusiv vopsirea pereților a costat foarte mult, pentru că trebuie făcută după o rețetă specifică, prin combinația a mai multe vopseluri gri care nu reflectă culoarea. Pentru cei pasionați de partea software, lucreaza în DaVinci Resolve.

Ei bine, eu l-am întrebat fix întrebarea din titlu. A fost diplomat și nu prea a vrut să răspundă așa direct. Dar eu am tras concluzia că este o combinație între lipsă de cunoștințe în acest domeniu, lipsă de tehnică, buget mic și viziune regizorală. Și între noi fie vorba, cred că viziunea regizorală este o consecință a celorlalte neajunsuri. Bănuiesc că e mai ușor să le faci așa.

Așa că da, culoarea, modul în care este reprodusă și capacitatea unui TV de a reproduce negrul absolut sunt lucruri importante.

Seria nouă de TV-uri o găsiți la eMAG. Sunt trei modele: GZ950, GZ1500 și GZ2000. Doar în diagonale de 55″ și 65″. Sunt compatibile cu toate standardele HDR posibile, au și Dolby Vision și Dolby Atmos, Google Assistant, Amazon Alexa, calibrare pentru Netflix. Tot ce trebuie.

Iar dacă vreți să vedeți un film colorat de Andu, vă recomand Alice T. De preferat pe un TV Panasonic.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: