Am filmat 8K cu Galaxy Note20 și am testat modul Pro Video

By | September 29, 2020

Seria Note a fost întotdeauna excelentă pe partea de video. Galaxy Note20 vine cu și mai multe îmbunătățiri pentru filmare. Menționez doar filmarea 8K, filmare 4K la 60 fps, full hd la 120 fps și posibilitatea de a comuta între cele trei camere în timpul filmării 4K la 30 fps.

Pe lângă toate acestea, Note20 a mai făcut un pas în față prin adăugarea modului “Pro Video”, care ulterior a devenit disponibil și pe S20. Cred că acest mod va fi foarte apreciat de creatorii de conținut pentru că prin el ai acces la toate setările necesare pentru a crea un videoclip excelent.

Ce oferă în plus Pro Video?

Pe lângă posibilitatea de a regla setările legate de contrast, saturație, tonuri, white balance, focalizare, expunere, diafragmă și ISO, Note 20 îți permite să reglezi și viteza zoom-ului și setări legate de sunet.

pro video note20

samsung note20 pro video

Cum reglezi viteza zoom-ului?

În modul Pro Video, trebuie să dai un swipe până la cel mai de sus buton (cel cu doi copăcei). După ce ai apăsat pe el, în partea dreaptă va apărea un slider cu semnele “+”, “-” și un cerculeț poziționat între ele. Dacă tragi rapid de cerculeț în sus (spre +), camera va face un zoom rapid până la maxim 10x. Dacă tragi ușor de el, camera va face un zoom mai lent. Trebuie reținut însă că pentru acest mod, Note20 folosește camera principală 1x de 64 Mp. Când vei face zoom, telefonul nu va comuta între camere, ci va face un crop la cea principală, așa că peste un anumit nivel de zoom (mie mi se pare că peste 2x), este normal ca imaginea să piardă din calitate. Totuși, mi se pare tare că zoom-ul funcționează indiferent de rezoluția pe care este setată camera (inclusiv la 4K 60 fps sau la 8K). Mie mi se pare o funcție bună pentru momentele când filmezi în natură și vrei un zoom fin.

samsung note20 pro video zoom

Iată o mostră:

Cum reglezi direcția microfonului și la ce este utilă?

Tot în modul Pro Video poți regla în timpul filmării și nivelul de sunet și direcția microfonului. Nivelul de sunt este nevoie să-l reglezi pentru că poate uneori filmezi într-un mediu zgomotos, și nu vrei să se audă în video așa de tare zgomotul vântului sau cel al unei mașini zgomotoase care trece pe lângă tine.

samsung note20 microfon

Posibilitatea de reglare a direcției microfonului pare mai degrabă genul de funcție pe care te-ai aștepta să o găsești pe o cameră video. Mie mi se pare foarte utilă în mai multe scenarii. De exemplu filmezi marea și vrei ca microfonul să surprindă sunetul valurilor, nu și zumzetul persoanelor care trec pe plajă prin spatele tău. Așa că poți pune microfonul pe “rear”, adică să înregistreze doar din direcția camerelor. Sau invers, filmezi marea sau o anumită scenă prin oraș și vrei să povestești ceva, așa că pui microfonul pe “front”, și te vei auzi cu precădere tu, nu valurile sau claxoanele mașinilor. Sau hei, poate vrei să surprinzi toată atmosfera, așa că selectezi ca microfonul să fie omnidirecțional.

Iată mai jos o înregistrare în care puteți vedea că diferența este foarte mare:

Îmi place foarte mult cum filmează Note20. Camera video este plină de setări. Am descoperit mai târziu filmarea 1920 x 1080 la 120 fps, ascunsă prin modul Pro Video, dar d-abia aștept să filmez ceva așa, pentru că în post procesare voi putea să fac acel slow motion care va face totul să pară senzațional. Până atunci, iată o filmare slow motion care mi se pare că a ieșit foarte bine, având în vedere că eram în interior, nu în lumina directă a soarelui:

În rest, stabilizarea mi se pare senzațională. De exemplu aici mergeam în ritm alert și țineam telefonul cu o singură mână:

Filmare 8K cu Note20

Și în încheiere vă las cu 20 de secunde de filmare 8K prin cartier 🙂

Părerile despre 8K sunt împărțite. Eu am spațiu de stocare și putere de procesare, așa că nu mă deranjează să am posibilitatea de a filma 8K, sper însă să ne oprim aici 🙂 Dacă o voi folosi sau nu pe viitor, rămâne de văzut. Un lucru este cert, clipurile în 8K se văd foarte bine pe monitorul meu 4K.

În concluzie, din punctul meu de vedere Samsung Galaxy Note20 rămâne un telefon excelent pentru filmări și sunt convins că va fi apreciat de vloggeri și de creatorii de conținut video.

Articol realizat în parteneriat cu Samsung.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: