Am testat o cameră video auto ieftină: Remax CX-01

By | December 24, 2015

Am primit de la GSMNET o cameră video auto foarte ieftină pentru review. Timp de o săptămână am montat-o pe mașină și m-am plimbat cu ea prin trafic, pentru review-ul rapid care urmează.

camera-auto-remax-8Mai întâi, specificațiile date de producător:

Display LCD 2.7″ cu rezoluție 960 x 240
Rezoluție video: 1080p/720p/480p .avi
Rezoluție foto: 12 MP .jpeg
Acceptă card microSD de maxim 32GB
Alimentare prin usb la 500 mAh
Baterie de 3.7 V (nu știu câți mAh are)

Ambalare & Accesorii

Ambalajul în care a venit a fost chiar impresionant de elegant pentru un produs din China. Cutiuțele alea se potrivesc atât de la fix una în cealaltă, întocmai ca la un produs premium. Bineînțeles, nu vei mai reuși în veci să îngrămădești înapoi ceea ce scoți din ele. În cutia neagră pe care scrie “Host Computer” se află camera împreună cu o cârpă de microfibră.

În cutia galbenă găsim suportul de parbriz, un cabru USB destul de lung (nu l-am măsurat, dar aș zice vreo 2 metri) și un încărcător de brichetă alb. Drăguț din partea lor să includă și acest încărcător. Am văzut camere mai scumpe care nu vin și cu acest accesoriu care costă maxim 1$.

Design & Construcție

Camera este mult mai mică și mult mai ușoară față de cum mi se părea văzând-o în poze. Este comparabilă cu un pachet de țigări la dimensiuni, dar subțire cât un telefon mobil. Pe una din muchiile negre găsim portul de încărcare microUSB, pe cel HDMI și slotul pentru card microSD. Pe muchia diametral opusă se află microfonul, iar butonul pentru filmare este foarte mic, în partea superioară, lângă montura pentru ventuză.

Lentila este mult ieșită în afară și din această cauză camera se sprijină în ea. Tot lângă lentilă are un mic led pe care nu am reușit să-l activez pe parcursul testului și care nu știu ce face.

La acest capitol aș avea de menționat faptul că butonul de power/filmare mi s-a părut un pic cam sensibil. Prea am pornit filmarea din greșeală de multe ori.

Încă o chestie, camera are o baterie internă de capacitate mică, probabil pentru a putea modifica și salva unele setări. De obicei camerele video auto nu au baterie, pentru că vara bate soarele în ele, se încing foarte tare în parbriz și riscă să explodeze. Nu știu dacă în sezonul cald nu vor fi probleme cu această baterie.

Montare pe mașină

Ventuza se prinde de acea montură de pe cameră printr-un clips foarte rigid pe care în primele zile cu greu l-am desprins, îmi era mai ușor să desprind ventuza de parbriz cu totul. Însă ventuza este de foarte bună calitate și se prinde foarte ferm de parbriz.

Am pus-o undeva în spatele oglinzii retrovizoare și nu m-a deranjat la condus, cu condiția să îi țin display-ul LCD stins, ca să nu îmi distragă atenția. Cablul l-aș fi putut ascunde pe oriunde la cât de lung era.

Interfață

Nu am fost din prima pe aceeași lungime de undă cu camera. Mai ales că m-a întâmpinat cu mesajul din prima poză de mai jos. Din fericire manualul are și o secțiune în limba engleză, așa că în vreo 5 minute am reușit să comut pe o limbă mai normală.

Camera are trei moduri: filmare, foto, și cel prin care poți vedea fotografiile/filmările pe care le-ai făcut, fiecare cu setările aferente. Ultimele două moduri bănuiesc că le știți, sunt la fel ca la orice cameră.

Pentru filmare se poate modifica rezoluția, expunerea, se poate dezactiva microfonul, se poate afișa data și ora peste video, se poate filma în buclă de 3-5-10 minute, se poate selecta pornirea filmării doar la detectarea mișcării sau atunci când accelerometrul detectează o lovitură.

Trecând la setările generale ale sistemului, Park Mode este gândit să poți lăsa camera în parbriz când mergi la cumpărături de exemplu, iar această să înceapă să filmeze dacă detectează o lovitură a mașinii. Se poate selecta sensibilitatea accelerometroului. Eu l-am lăsat la medium la început și camera se activa inclusiv dacă o băgam în torpedou și trânteam mai tare ușa.

Camera pornește automat atunci când este pornit motorul și după cum spuneam, am apreciat că prin funcția de Power Saving am putut să filmez în mers cu ecranul stins, altfel mi-ar fi distrat atenția. Camera chiar are toate funcțiile pe care le are orice cameră video auto.

Filmare

Bun, sunteți entuziasmați? Avem până acum o cameră auto ieftină, construită ok, cu accesorii și cu multe funcții. Eh, la capitolul video, tocmai acolo unde ar fi trebuit, camera începe să-și arate originile și se comportă pe măsura prețului. Deși asiaticii spun de rezoluție 1080p, părerea mea este că senzorul filmează la calitate VGA și doar salvează fișierele cu un codec de 1080p. Mi se pare și că focalizează greșit uneori.

Pe timp de nopate dynamic range-ul nu este așa cum ar trebui să fie, iar dacă din față vin mașini cu faruri puternice, camera nu se adaptează încât să poți vedea numărul de înmatriculare. Cred că în cazul unui incident, sunt cam 50% șanse să reușești să vezi numărul de înmatriculare care te interesează. Singurul lucru pe care îl pot lăuda este unghiul foarte larg de filmare.

Concluzie & Preț

Am ales să prezint această cameră pentru că sunt convins că sunt persoane interesate și de camerele video auto ieftine. E bună ca punct de plecare pentru alte camere pe care le voi testa aici pe blog și sunt sigur că sunt și persoane care îi vor găsi întrebuințare.  Poate vreți să o faceți cadou colegului care prea înflorește poveștile din trafic în drum spre birou.

Remax CX-01- verifică preț

Nu trebuie neglijat prețul foarte mic. Când am primit-o eu costa 250 lei, la acest preț, nici măcar nu merită să o mai scoți din parbriz vreodată. Mai mare ar fi paguba dacă ți-ar sparge parbrizul ca să ți-o fure. Prețul mici vine cu avantajele și dezavantajele sale însă pentru a fi siguri că nu vă scapă un moment important în trafic, ar trebui să investiți cel puțin dublu pentru o cameră.

Datorită funcțiilor și unghiului larg de filmare aș spune totuși că parcă e mai bine decât să filmezi cu telefonul. Eu am încercat să filmez cu telefonul [vezi aici] și nu am fost mulțumit, plus că îl poți strica.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Am testat o cameră video auto ieftină: Remax CX-01

  1. razorsbk

    Prețul cu care este comercializata la gsmnet este decent pentru aceasta camera având în vedere ca e 50$ pe aliexpress.
    Am și eu o camera asemănătoare, o chinezărie cu același meniu și specificații pe care am dat cred vreo 20$. De obicei camerele astea nu filmează nativ 1080p ci doar 720p sau upscaled la fhd. Eu am lăsat-o pe 720p ca se vedea ca filmează forțat la o rezoluție mai mare. Am și eu un sample video aici: https://youtu.be/Q08dlqpkOUQ

    Reply

Spune-ți și tu părerea: