Am testat Samsung DeX și am o părere

By | July 14, 2017

Am fost la lansarea Samsung DeX în România și am apucat să mă joc în tihnă o jumătate de oră cu dispozitivul. Pentru cei ce nu știu, Sansung DeX este un mic docking station, care îți transformă telefonul Galaxy S8 într-un computer, prin conectarea la monitor, tastatură și mouse.

Samsung DeX și monitor

Cei de la Samsung spun că dacă ai un DeX în buzunar, nu va mai fi nevoie să te cari cu laptopul după tine în deplasări. Dintr-un punct de vedere au dreptate. Cu Samsung DeX poți face majoritatea lucrurilor pe care le faci cu un laptop și chiar îl poți înlocui.

Problema este alta. Ok, nu te mai cari cu laptopul. Dar te cari cu DeX-ul, cu mouse, tastatură și cablu HDMI? Părerea mea este că pentru ca acest concept să funcționeaze, ar trebui ca în majoritatea hotelurilor să găsești deja toate cele de mai sus, iar tu doar vei veni cu telefonul și să îl înfigi în docking station.

 

Dar acest lucru s-ar putea să nu se întâmple niciodată. Pentru că deocamdată DeX-ul nu funcționează decât cu Galaxy S8/S8+. Ce hotel ar vrea să își echipeze fiecare cameră cu un dispozitiv pe care l-ar folosi doar 1% din clienți? Poate investiția ar fi meritat în cazul unui dispozitiv care să funcționeze cu toate telefoanele Android. Poate.

Cum funcționează Samsung DeX?

Samsung DeX este într-adevăr cel mai concret pas spre visul de a avea computerul în buzunar, mereu cu tine. Se conectează la priză cu un încărcător de Samsung și are două porturi USB 3.0, unul HDMI și un Ethernet. Acceptă orice tip de periferice, iar după ce l-ai conectat la monitor cu cablul HDMI, sunetul se aude din telefon.

 

Ce poți face cu el? Cam orice poți face și cu un telefon clasic cu Android sau cu un laptop. Poți să editezi documente în Microsoft Office, să editezi o poză în Lighroom, să vezi un video 4K pe YouTube, ba chiar să folosești Citrix (meh), VMware sau AWS. Poți chiar să dai și un telefon. Are taskbar și suportă multi-tasking. Experiența este destul de similară cu Windows.

Acum să vă spun și ce hibe i-am găsit. Deși poți rula toate aplicațiile pe care le ai pe telefon, nu toate sunt optimizate pentru DeX. Unele nu rulează în fullscreen, altele nu acceptă anumite comenzi. De exemplu atunci când am vrut să fac o căutare în Google, a trebuit să apăs cu mouse-ul pe butonul de “search”, nu a mers cu butonul “Enter” de pe tastatură.

Nici scurtători precum CTRL+A sau CTRL+V nu a acceptat, iar în Google Maps nu mi-a recunoscut scroll-ul mouse-ului, a trebuit să dau dublu-click-uri pentru zoom. Sunt curios cum faci cu aplicațiile bazate exclusiv pe touch screen sau pe atingeri multiple. De asemenea, un lucru care pe mine mă doare foarte tare, nu știu cum poți scrie cu diacritice pe DeX, că ai tot tastatura standard din Android.

Rămân însă la părerea că Samsung DeX este cel mai consistent pas într-o direcție foarte bună. Dacă aveți în minte un scenariu specific ați putea să faceți lucruri tari cu el. Şi să fim serioși, prețul e decent. Așadar, dacă vă surâde ideea, gândiți-vă bine la ce-l veți folosi înainte să-l cumpărați.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Am testat Samsung DeX și am o părere

  1. Marius

    Ar fi fost singurul lucru pentru care mi-as fi luat S8. Dar… cica Pixel 2 ar urma trendul… macar ca design.

    Reply
  2. Dani

    Este o solutie buna pentru enterprise/business. Firmele pot cumpara flote imense de telefoane si pot dota birouri/sali de sedinta/casele angajatilor cu Dex-uri. Exact Citrix-ul ala la care ai pus tu acel “meh” poate face diferenta. Am testat dock-ul Continuum pentru compania la care lucrez, dar na, Windows 10 Mobile este inca prea buggy. Dar Dex + VPN + Citrix e combinatie castigatoare zic eu. Daca scoate si Apple ceva de genul, va fi rupere pe partea de enterprise.

    Reply
  3. Ovidiu

    Daca intre timp gasesti o solutie pentru utilizarea diacriticelor folosind tastatura fizica, te rugam sa ne spui! ? E intr-adevar un inconvenient major sa nu poti utiliza diacriticele…

    Reply
    1. George

      Ați găsit o soluție pentru diacritice ? Mulțumesc.

  4. teo

    Salut,
    Imi poti raspunde te rog daca pot vizualiza cu aceste DEX, pe tv, filme si seriale online de la diverse siteuri ?Multumesc

    Reply
    1. Revo Post author

      Dacă merg pe telefon, merg și pe televizor. Dar nu văd de ce ai vrea să faci chestia asta când ai aplicații dedicate.

  5. Alex

    Din punctul meu de vedere e o prostie.Dupa achizitionarea unui dex si unui monitor pt acesta mi am dat seama ca nu pot folosi aplicatiile microsoft fara un abonament office ceea ce m a intristat si sunt foarte dezamagit de acest lucru.Ar fi putut sa l lase la fel cum e pe telefon cu unele caracteristici blocate dar nu blocat de tot.

    Reply
  6. tavi

    poate cineva sa-mi spuna cum pot sa scriu cu diacritice pe tastatura atasabila la Tab 6 S. multumesc frumos

    Reply

Spune-ți și tu părerea: