Angajare în timpul facultății? Da sau ba?

By | January 21, 2016

Nu știu cum a fost la voi, dar eu când am terminat liceul mi-am zi că ori fac o facultate bună, ori mă angajez direct. Să fi făcut vreo facultate de rangul Spiru Haret ar fi însemnat să mă mint și pe mine și pe ai mei. Așa că nu-i înțeleg pe cei care fac astfel de alegeri: nici nu înveți nimic, nici nu reușești să te dedici muncii. Şi mai toci și bani cu taxe și examene.

În primul an toți profesorii ne-au sfătuit să nu ne angajăm în timpul facultății, parcă ar fi fost o directivă de la centru. Şi cred că este în continuare una dintre dezbaterile dintre studenți și elevi care se transmit din generație în generație.  Toți studenții care au termiant vor recomanda să te angajezi din timp, toți profesorii vor recomanda în continuare să nu te angajezi.

Eu recunosc că nu mi-a fost ușor să trec prin facultate și nu cred că m-aș fi descurcat și cu un job. Însă în anul III deja devenisem o specie rară. Dintr-o seria de 35 de oameni (am fost mai speciali, d-aia am fost așa puțini), cred că doar vreo 7-8 nu lucrau. Cumva, cei care s-au angajat au furat startul. Şi aici este problema.

Dacă n-ai părinți care să te ajute, e nasol de tine. La noi în facultăți se trage o linie între a mânca versus a învăța. Când în realitate astea două ar trebui să meargă mână-n mână. Din cauza asta o ducem prost. Pentru că după ce statul plătește 4 ani de studii, studenții fug afară, când ar putea să fie agățați foarte repede încă din timpul facultății cu un job, așa cum se face în oricare altă universitate din Univers.

Şi pentru că nu există inițiativă din partea statului, care preferă să piardă bani în continuare, niște alți băieți au lansat Junio, o platformă prin care studenții interesați pot găsi joburi part-time, ocazionale sau bazate pe voluntariat. Probabil că acesta este doar un înveliș frumos, sunt sigur că orice angajator va trage de student să devină un angajat cu normă întreagă. Dar am zis să vă spun de ea, poate ar fi bine să vă înscrieți acolo ca să furați startul. Am încercat s-o fac și eu ca să văd ce angajatori sunt înrolați, dar n-am reușit. Chiar trebuie să fii student.

Şi totuși, întrebarea rămâne. V-ați angajat din timpul facultății? Vă pare bine că ați făcut acestă alegere? Sau vă blestemați zilele? Poate-i ajutăm pe cei mici cu o părere 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

15 comentarii la “Angajare în timpul facultății? Da sau ba?

  1. Marius

    Am fost angajat de dinainte de facultate. Dupa o luna de la bac. Se fac aproape 10 ani in campul muncii. Nu regret pentru ca domeniul din facultate nu mi-a placut si am urmat o alta zona.

    Reply
    1. Revo Post author

      Poate nu ți-a plăcut și din cauză că atunci când începi să faci bani, simți că pierzi stând la cursuri. Așa mi se întâmpla mie la master. O oră în plus la un curs era o oră în minus pentru mine.

  2. razorsbk

    Da, în anul 4. Cred ca a fost cea mai buna alegere din viata mea și de care sunt extrem de mulțumit.
    Recomand platforma prin intermediul căreia m-am angajat: Stagii pe bune.

    Reply
    1. Revo Post author

      Tare, a pornit ca internship prin “Stagii pe bune” și apoi s-a lăsat cu angajare?

  3. Monica Belițoiu

    M-am angajat din anul 2 de facultate, in domeniul pe care il studiam, si mi-a prins foarte bine. Din pacate, la momentul respectiv, ce invatam la cursuri era total diferit de ceea ce se intampla in realitate. Asa ca atunci cand am terminat facultatea aveam deja experienta si scapasem de iluziile cum ca realitatea ar fi ca in carti. Insa la cativa ani dupa a venit criza si au fost foarte multe concedieri si scaderi de salariu in domeniu (comunicare-PR), asa ca am decis sa profit de ocazie si am inceput sa lucrez pe cont propriu. Si a fost mai usor decat ma asteptam, pentru ca firmele mici au renuntat la agentiile de PR si au inceput colaborari pe proiect, asa ca am avut clienti destul de repede. Iar primii clienti au fost dintre oamenii pentru care lucrasem in timpul facultatii.
    Recomandarea mea pentru studenti ar fi sa se angajeze, mai ales daca studiaza un domeniu in continua schimbare si daca nu sunt la o facutate prea solicitantă (medicină, drept, diverse de la poli…).

    ps: Pe mine m-a ”manat in lupta” si faptul ca nu provin dintr-o familie bogata, iar parintii mei nu-mi puteau trimite suficienti bani cat sa platesc pentru cazare, mese, transport, carti, haine, distractie- the usual pentru orice student venit din provincie. Probabil daca nu as fi avut grija banilor m-as fi angajat mai tarziu si as fi participat la mai multe conferinte de comunicare si alte activitati care se derlau in facultate.

    Reply
    1. Revo Post author

      Eu am avut noroc că am putut să stau cu ai mei până în anul IV, dacă aș fi stat în cămin probabil aș fi dat toți banii pe mâncare și eram în faliment după o lună 🙂

      Ai prins un climat favorabil și ai făcut alegeri bune. Nu te-ai gândit până acum să înființezi o agenție?

  4. Irina

    Eu nu dadusem inca bacalaureatul si deja aveam job 🙂 Am lucrat dinainte sa incep facultatea, desi am facut o facultate de stat, la zi, la buget. Au fost 3 ani de curse intre serviciu si scoala, insa nu regret nici un moment alegerea. Cand am terminat, aveam deja un loc de munca solid si experienta care mi-a folosit, poate, mai mult decat anii de scoala si diploma.

    Reply
  5. mario

    Am lucrat din anul I, dar nu in domeniul in care studiam.
    In anul III am facut intership(necesar la facultate) si dupa m-am angajat full time (anul IV a fost ceva mai greu, dar nu de speriat).
    Recomand angajarea din timp! La facultate inveti chestiile de baza, dar partile esentiale le inveti lucrand, nu citind cursurile.

    Reply
  6. un muc

    Eu m-am angajat la sfârșitul anului întâi. A fost destul de greu și cu job și cu facultate, la un moment dat a trebuit să repet anul 3.
    Cred că marea problemă este că există prea puține joburi part-time care să fie serioase si de viitor.

    Reply
  7. vlad

    @Revo:Multumesc frumos pentru articol.
    Noi am plecat de la programul Stagii pe Bune de care zicea razorsbk, program care va functiona in continuare, si ne-am propus sa facem un push in randul companiilor pentru a crea joburi “part-time care sa fie serioase si de viitor”. Vrem nu numai ca studentii sa nu repete anii din cauza joburilor dar sa aiba si sansa sa invete lucrurile care se fac la facultate in anii mari. Sunt multi care nu mai ajung sa faca joburile cu cea mai mare valoare adaugata pentru ca nu mai ajung sa invete materiile cele mai grele si fiindca nici nu apuca sa stie ca anumite domenii exista.

    Reply
    1. Revo Post author

      Bravo, multă baftă cu noul proiect. Deci vor rămâne în continuare ambele platforme, nu? Şi “Stagii pe bune” și Junio, nu?

    2. vlad

      da, vor ramane ambele. Stagii pe Bune va ramane doar pentru IT si Junio va incerca sa popularizeze acest tip de colaborare in toate domeniile.
      un mare plus pentru comentariul lui Ciprian. Asta a fost un motiv pentru care am demarat junio si anume ca foarte multi studenti raman angajati full-time dupa stagiu pentru ca nu au alternative si nu mai apuca sa vada macar materiile cele mai interesante din facultate.

  8. Marius

    @Revo, faceam suficienti banuti, pentru mine, inca de la 15-16 ani 😀 Nu a fost asta un criteriu. Pur si simplu a fost o oportunitare care… s-a legat.

    Reply
  9. Ciprian

    M-am angajat chiar in anul 4, semestrul 2, cand teoretic trebuia sa pregatim lucrarea de licenta. Dupa perioada de practica din anul 3 am inceput sa merg la interviuri, voiam doar sa capat experinta unui interviu, Cu siguranta experienta unu job aduce un plus considerabil.
    Cel mai trist este faptul ca materiile de specialitate se fac in ultimul an, si cum majoritatea au deja experienta unui job atunci (dupa cum se vede in comentarii), acestea nu mai prezinta nici un interes.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: