Asus a lansat seria Transformer Book Chi în România

By | March 27, 2015

E ușor să câștigi când alergi singur într-o cursă. Așa a făcut și Asus în cazul dispozitivelor mobile 2 în 1, a inventat un segment care înainte nu exista. Au FonePad – tableta care se poate folosi și ca telefon, PadFone – telefonul care se poate folosi ca și tabletă împreună cu docking-ul și Transformer Book – laptopurile care sunt și tabletă, sau invers.

Strategia asta, împreună cu seriozitatea cu care produc laptopurile și componentele pentru PC-uri au dat roade. Asus a ajuns anul acesta cel mai valoros brand de hardware și electronice din Taiwan. Ieri au lansat în România seria Transformer Book Chi, alcătuită din 3 device-uri.

Transformer Book T90 Chi este mezinul familiei, un laptop-tabletă cu display de 9″, care vine cu procesor quad core Intel Atom, spațiu de stocare eMMC și cu Windows 8.1″ și Microsoft Office instalat. Cântărește 400 gr și are doar 7.5mm grosime, fiind, ca toți ceilalți frați ai lui, cea mai subțire tabletă cu Windows 8.1 din clasa ei.

L-am întors pe toate părțile, după cum se vede și în poză este atât de ușor și bine echilibrat încât l-am putut ține cu o singură mână pentru a-i face poză cu cealaltă. Tastatura mi s-a părut de calitate, de altfel mie întotdeauna mi-au plăcut tastaturile de la Asus. Doar fixarea tabletei în docking mi-a dat un pic de bătăi de cap. Docking-ul (tastatura) nu are ghidaje și practic nu știi dacă ai pus display-ul în centrul centrului sau nu.

Iată și o filmare “cu camera ascunsă”, în timp ce o persoană îl scoate din docking. Uitasem camera pornită:

[youtube=https://youtu.be/y6GTh3zCQaQ]

Transformer Book T100 Chi aș spune că reprezintă un device complet nou față de T100 pe care l-am testat eu anul trecut. Are tot 10″ dar designul este altfel. Este cel mai subțire dintre toate, doar 7.2 mm și nu mai este așa rotunjit ci mai degrabă bont, cu muchii din metal care îți dau instant senzația de premium.

Deși este mai subțire decât T90 mărimea vine însă cu 170 de grame în plus. Cu tastatura atașată se duce la 1 kg și 13.2 mm. Tot cu același procesor Intel Atom de 2.39 GHz, tot cu 2GB RAM și tot cu eMMC ca soluție de stocare.

Părerea mea este că ar fi trebuit să-i schimbe un pic numele (să zicem T200?), pentru că o persoană care va confrunta specificațiile cu cele ale vechiului T100 n-are înțelege de unde diferența de preț (cel vechi pornea de la 1.200, acesta se duce spre 2.500). Asta pentru că n-ar ști despre diferența majoră în design.

Transformebook T300 Chi este varianta de top cu display de 12.5″, 720 grame doar tableta, 1400 grame cu tot cu tastatura. Dar are procesor Intel M, poți alege varianta cu 4 sau 8 GB RAM și capacitate de stocare, pe SSD de data aceasta, de 64 sau 128GB. Ca și preț, este din altă ligă.

Problema mea cu el este dimensiunea ciudată a ecranului și faptul că nu mai vine cu Windows 8.1 și Microsoft Office instalat. Încă o chestie pe care am observat-o la toate cele 3 device-uri din gamă este lipsa portului USB. Au doar micro USB deci va trebui să umbli cu un dongle de adaptare după tine. Bine, chiar și așa, este bine, alții nu mai au port USB de nicio culoare.

La prezentarea dispozitivelor au fost prezenți și reprezentanții Intel, care au lucrat foarte strâns cu cei de la Asus și care au împărtășit niște detalii interesante despre evoluția laptopurilor.

Impresia cu care am rămas a fost că Intel vrea într-adevăr binele acestor dispozitive și că știe foarte bine, uneori mai bine decât producătorii, ce își dorește piața. De exemplu ei au avut ideea de Ultrabook, nu producătorii. Astfel, cine i-a ascultat a avut de câștigat. Sper ca posibilitățile să se îmbunătățească dramatic în continuare.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: