Asus VivoBook S200 și S400: Veni, Vidi, Vivo

By | January 21, 2013

Zilele trecute mi-a pus un coleg de serie mâna pe displayul laptopului. Nu știu cum să zic dar de 1 luna și ceva de când l-am luat am reușit să ii păstrez displayul 100% touch free. Mi-am păstrat calmul dar în imaginația mea deja ii dădusem 3 bucăți omului dupa ceafă.  Şi i-am dat și unfriend pe facebook. Dacă avea câine i l-aș fi furat și-l dresam să mă placă pe mine mai mult decât pe el.

Intr-o contradicție totală cu obsesia mea nefirească pentru ecranele lipsite de amprente, piața laptopurilor cu touch screen crește din ce in ce mai mult. Asus vine în întâmpinarea iubitorilor de stil și portabilitate  cu seria VivoBook. Mai precis, 2 portabile noi  (S200 și S400) cu ecran tactil și Windows 8 preinstalat.

Să analizăm pas cu pas cele 2 portabile și să vedem împreună dacă merită sau nu să-ți cumperi un laptop cu touch screen.

asus vivobook 1

Clasificarea “speciei” de laptop.

Seria VivoBook de la Asus se vrea a fi câte puțin din toate. Şi reușește să puncteze în mai multe clase. Oferă productivitatea și puterea unui laptop dar și portabilitatea unui ultrabook. Şi dacă asta nu este de ajuns,  te poți distra ca pe orice tabletă folosind interfața tactilă Windows 8. Să zicem că este un ultraportabil.

Design și construcție.

În stilul caracteristic Asus, ambele laptopuri sunt construite din aluminiu. Îmi place acest finisaj pentru că este undeva la jumătatea drumului dintre o suprafață glossy și una mată.  Pe spate au folosit un plastic cauciucat. Fiind așa de ușor, o să vrei să-l fluturi prin aer, iar acel cauciuc este binevenit. Că tot vorbim de greutate, ambele laptopuri stau foarte bine. S200 are doar 1,4Kg iar S400 e doar cu 400g mai greu. Şi asta cu tot cu baterie în ele. Grosimea este în jur de 22mm. La granița dintre un laptop pus la o dietă drastică și un ultrabook căruia îi plac dulciurile.

Porturi și conectică.

Un lucru foarte bun este mufa HDMI, chiar și pe micuțul S200 (lucru intâlnit mai rar la o asemenea dimensiune). Ambele au 2 porturi USB 2.0, un port Ethernet, un card reader SD și … încă un port USB 3.0. Parcă “de 3 ori mai rapid decât USB 2.0” sună bine, nu ?

asus vivobook 3

Display și touch screen.

S200 are 11.6″ iar S400 14″. Ambele 1366 x 768 , LED backlit. Ecranul tactil capacitiv acceptă până la 10 puncte multi-touch în același timp.

Tastatură și touch pad.

Tastatura chiclet. Lucrul bun la tastatura asta este că există foarte puțină toleranță între tastă și locașul în care intră. Dacă s-a întâmplat să verși berea pe tastatură, lichidul pătrunde o idee mai greu în interior. Măcar cât să ai timp sa-l opresti și să-l scoți din priză.
Bineînțeles, touch pad-ul suportă și el multi-touch, iar Windows 8 are câteva gesturi implementate. După caz, acestea  iți pot face viața mai ușoară sau te pot enerva. Dar parcă nu contează așa de mult touch pad-ul când ai touch screen, nu ?
Se pare că nu se încălzește foarte tare așa că nu trebuie să-ți faci griji că-ți trebuie cool pad.

asus vivobook 4

Sunetul.

Alt capitol pe care cei de la Asus au mizat. L-au înzestrat cu tehnologia SonicMaster care presupune multe optimizări atât hardware cât și software pentru a obține o plajă largă a semnalului audio. Nu am testat tehnologia dar știu că un laptop cu placa de sunet la care s-a muncit un pic face diferența. O pot simți chiar și cei care nu sunt audiofili. Mai ales când conectezi căștile.
Boxele au dimensiuni considerabile și sunt amplasate pe marginea laptopului. Mișcarea asta mi se pare genială. În primul rând nu iți vor intra firimituri în ele ca în cazul celor amplasate deasupra tastaturii. În al 2-lea rând, suprafața pe care pui laptopul poate reflecta undele sonore astfel încât sunetul să se distribuie mai frumos în cameră.

Specificații hardware.

Asus VivoBook S200: Procesor Pentium 987, Celeron 847 sau Core i3. HDD  320GB/500GB, 5400rpm, memorie  2 sau maxim 4 GB @ 1333MHz DDR3 și placă video Intel HD Graphics 4000.

Asus VivoBook S400: Pe lângă cele 3 procesoare menționate mai sus, S400 mai ofera și varianta unui Core i5 sau Core i7.  Stocare de 320GB/500GB 5400rpm + 24GB SSD (cache). Memorie la o frecvență mai mare: 1600MHz DDR3 până la 8GB. Aceeași placă video.

Ca extra feature, Asus oferă și 32GB în ASUS WebStorage (cloud-ul lor) timp de 3 ani.

Foarte util este faptul că se poate scoate capacul de pe spate pentru a-ți upgrada singur sistemul. Deci nu o să mori cu configurația cu care-l cumperi. Tot sub acest capac găsești și bateria, care ține 4-5 ore în cazul ambelor modele. Parcă acum rentează cei 4mm în plus față de un ultrabook.

Windows 8

Asta este direcția în care Microsoft se duce. Fie că-ți place sa nu, mai devreme sau mai târziu, va trebui să renunți la Windows 7. Pentru laptopuri este superb. Mie îmi bootează în 10 secunde. Asus spune că funcția lor, instant on, permite revigorarea laptopului în 2 secunde din stand-by. Pentru asta este Windows 8, pentru rapiditate.

asus vivobook 2

 

În final, reiau întrebarea din debut. Are vreo utilitate ecranul tactil pe notebook-uri ?

Mulți spun că touch screen-ul este greu de folosit pentru că dacă ai sta să comuți între aplicații toată ziua ți-ar obosi mâinile din cauză că le ții întinse. De aceeași părere sunt și eu. Totuși, eu îmi imaginez altfel folosirea ecranului tactil.

În primul rând, touch-screen-ul este o extensie a portabilității. Eu nu mă înțeleg bine cu touch pad-ul însă dacă stau în pat nu pot să folosesc mouse-ul. Cu siguranță aș folosi ecranul.

Altceva. Un scroll down cu mouse-ul durează ceva timp dacă documentul are 200 de pagini. Prin mișcarea mâinii poți să-ți dozezi dintr-un singur gest cantitatea pe care vrei s-o derulezi.

Lucrul care-mi place mie cel mai mult: ajută la sharing. Când 2-3 oameni încearcă sa demonstreze ceva folosind un laptop se înghesuie pe un touch pad de 4″. În cazul unei hărți, mult mai ușor ar merge treaba dacă fiecare ar arăta pe ecran. 11.6″ inch este o suprafață considerabila mai mare decât 4″.

Acestea sunt doar câteva dintre utilizările care mi-au venit în minte pe moment. Chiar dacă nu te atrage nimic din toate astea, ține cont de faptul că Windows 8 este la început. Sigur va apărea un feature, o aplicație peste 2 ani pe care să vrei s-o folosești.  Posibil să regreți în viitor că nu ai touch screen.

asus vivobook 5

Prețuri

S200 – Laptop Asus X202E-CT009H cu procesor Intel® CoreTM i3-3217U 1.80GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics, Touch Screen, Microsoft Windows 8, Grey – eMAG, 2.349 lei, 20 ianuarie . În România, S200 se mai numște și X202. Varianta cu 4GB este la acelasi preț cu cea cu 2GB la eMAG, nu știu de ce.

S400- Ultrabook Asus S400CA-CA021H cu procesor Intel® CoreTM i7-3517U 1.90GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB + SSD 24GB, Intel® HD Graphics, TouchScreen, Microsoft Windows 8 – eMAG, 3.699 lei, 20 ianuarie.

 

Concluzie.

Un astfel de laptop este util pentru persoanele care vor să combine distracția unei tablete cu productivitatea oferită de un laptop. Deși am deja un laptop, nu m-ar deranja un S200 pe care să-l iau peste tot cu mine. Aș putea chiar să joc cu prietenii niște clasice în LAN. Dintre toate versiunile, aș recomanda S400, varianta cu Core i5. Nu știu dacă aș alege Core i7 pentru că în cazul acestui device, limitarea este impusă de placa video. Din păcate, este cam greu de găsit varianta asta. Este laptopul potrivit pentru cei care vor să ruleze fară probleme un film HD, să asculte muzică la o calitate bună și poate chiar să editeze câte ceva în Photoshop.

Sigur, mai sunt laptopuri care fac asta, doar că au un preț mai ridicat și o greutate mai mare. Cel puțin în magazinele unde am căutat eu, VivoBook este cel mai ieftin laptop cu touch screen. Pentru mine asta înseamnă Customer Happiness. Plus că aluminiul … iși face treaba cu stil.

 

Bonus: în pachet vine și cu o cârpă pentru curățarea displayului. Asta pentru cei ca mine care se plâng de amprente.

credit poze

link producător S200 si S400.

În caz că încă nu v-ați prins, acest articol participă la blogwars.ro

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

12 comentarii la “Asus VivoBook S200 și S400: Veni, Vidi, Vivo

  1. Alice

    Pare foarte misto laptopul. Si ai acoperit mai multe aspecte decat m-as fi gandit eu. La urmatorul laptop de cumparat, postul tau va fi de baza 🙂

    Reply
  2. Vlad

    @alice, de acord, eu as vrea sa ma ajute cand imi voi cumpara un aer conditionat…sa zicem in 2 luni, e ok Marius?

    Cam putin 24gb la ssd, iar modelul low cost nu are deloc. Un 60/64 gb ar fi fost ok, dupa mine. Altceva, 3700 lei si sa vina cu placa intel, integrata, atat ? 🙁

    Reply
    1. revo Post author

      atuu-ul lor este portabilitatea 🙂 o placa video insemna si greutate in plus printre altele

    2. revo Post author

      el a dat pe al lui dublu fata de minunatia asta 🙂

  3. George

    O utilitate a ecranului touch screen? Pentru jocuri de tip touching frenzy 🙂

    Toate laptopurile tind sa fie cat mai subtiri, dar mai trebuie de asteptat sa scada si pretul.

    Reply
  4. marmotix

    Frumos review-ul (in special inceputul) dar in primul rand extrem de cuprinzator. Il astept cu nerabdare pe urmatorul!

    Reply
  5. Pingback: Blogwars / Prima Temă / Finaliștii! | Litere Stacojii

  6. Dan

    Foarte inspirata descrierea. Cum oricum sunt in cautarea unui laptop si ma gandeam sa achizitionez unu cu touch screen, articolul tau chiar imi simplifica alegerea.

    Reply
  7. Pingback: Sunt finalist BlogWars 3 | Gabriel Ursan

Spune-ți și tu părerea: