Ați dona pentru Cumințenia Pământului?

By | March 18, 2016

Statul român face apel la cetățeni pentru a ajuta la cumpărarea sculpturii Cumințenia Pământului, cea mai valoroasă sculptură a lui Brâncuși de pe teritoriul României. Sculptura are o istorie bogată, fiind una dintre primele opere ale lui Brâncuși. După ce a fost vândută de către el, aceasta a fost confiscată de către comuniști în 1957, care au și deteriorat-o, scăzându-i valoarea cu aproximativ 10 milioane de euro.

Proprietarii, fiicele familiei Romașcu, au făcut demersuri cerând ca lucrarea să fie returnată, însă autoritățile au refuzat pe motiv că nu au unde să o expună. Una dintre fiicele din familia Romașcu a făcut atac cerebral din cauza multiplelor amânări din cadrul procesului, fără să mai apuce să afle sentința din 2008 care a încuviințat returnarea statuii. Acum, vor să o vândă, iar statul român are drept de preemțiune.

 

Deși era evaluată la 20 de milioane de euro și și-ar dori-o și un muzeu din Londra, proprietarii s-ar mulțumi cu 11 milioane de euro din partea statului român. Doar că statul român mai are nevoie de 6 milioane de euro, pe care speră să-i obțină de la cetățeni până pe 30 septembrie.

Eu mă gândeam că nici nu există rost de dezbatere. Având în vedere faptul că este vorba despre cel mai cunoscut sculptor român și despre o statuie cu o istorie atât de tumultoasă, n-ar fi păcat să fie înstrăinată? Mă gândesc că acum ar fi momentul oportun ca cei care întotdeauna se plâng că ne vindem țara străinilor, să facă ceva. Şi sunt sigur că se vor găsi banii necesari.

Problema mea este alta. Sigur suntem în stare să avem grijă de ea? Sau o cumpărăm, o punem într-un garaj și o spălăm cu jet de apă?

brancusi-cumintenia-pamantului

Foto: Mediafax

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Ați dona pentru Cumințenia Pământului?

  1. Ciprian

    Cum zicea si Guran, e momentul adevarului, putem sa ne unim si noi pentru ceva in tara asta sau punem punctul pe i si recunoastem ca in cativa ani Romania nu o sa mai existe pentru ca nu putem sustine ideea de unitate.

    Ps: da donez si o sa ii stresez si pe.cei din familie

    Reply
  2. Cristi

    Astia sifoneaza milioane de euro si se asteapta de la populatie sa doneze? Interesant

    Reply
  3. Sorin

    Adică nu avem bani de autostrăzi dar avem bani de sculpturi ! Şi nu un leu doi, ci ditamai douăj’de milioane !! Şi pentru asta se apelează la mila populației pe care statu’ știe cel mai bine să o mulgă de tot felul de taxe și impozite. Amu statu’ o ajuns cerșetor ?! De ce nu se alocă bani din fondurile uriașe ale politicienilor ? Aaa, e săraci, am uitat. Dar pentru făcut licitații aiurea și cîștigate de cine trebuie, pentru alea estem bani ?
    Nu avem bani să dotăm școlile și grădinițele, maternitățile și alte probleme grave, dar avem bani să cumpărăm propria noastră cultură ? Propria noastră cultură ?, pentru ca poporului român aparține, este propria noastră creație. Şi acuma ce să înțeleg că mîine-poimîine o să ajungem sa ne cumpărăm poeziile și scrierile literare, simfoniile compozitorilor și cîntecele patriotice ?
    De fapt cine pe cine cumpără la faza asta ?
    Cine este de fapt cîștigătorul ?
    Lăcomia după bani este cu mult mai mare decît dragostea de glie si de țară. Ce mai contează (re)numele țării care nici așa nu este bine văzută, cînd în joc este vorba de multe milioane de euroi.
    Şi acuma, ca să înțeleg și eu, banii ceia vor fi impozitați ??!

    Reply
    1. Revo Post author

      De fapt, dacă împărți 6 milioane de euro la populația țării ar ieși cam 1.5 lei, hai doi, că nu donează toți.

      Cred că guvernul ar fi fost și mai blamat pe principiul “nu avem bani de autostradă dar cumpărăm statui” dacă ar fi decis să o achite integral.

      Tu dacă ai avea o sculptură de 10 milioane de euro, ai dona-o statului? Eu recunosc că nu.

  4. doru

    Statul roman sustine campania electorala in romania cu o suma uriașă, începând cu acest an. Dar nu are bani să aloce pentru cumpărarea acestei statui. E România, ar trebui să o cunoaștem deja. Și totuși, dacă acea statuie ajunge în Londra, care ar fi problema? Nu tot de Brîncuși a fost făcută? Nu e tot un simbol al valorilor românești? Adică statul român da mult mai puțin decât valorează statuia, nici nu are bani (apelează la noi să donăm) mai vrea și termen până în sepembrie…. serios acum, am râde dacă nu ar fi de plâns…

    Reply
    1. Revo Post author

      Până în septembrie este dreptul de preemțiune conform legii, nu l-au stabilit ei. Eu o să donez ca și cum aș da banii pentru o piesă de teatru în avans.

  5. Rujan Gabriel

    Nu!!! Nu voi dona. Se afirma ca statul va suporta o parte din pretul acestei ,, Cumintenii,, dar statul dragii mei, nu suntem tot noi? cei ce platim taxele si impozitele impuse?! E ca si cum statul (noi),am participa la achizitionarea acestei ,,Cumintenii,, din buzunarul stang si mai apoi am face donatii din buzunarul drept care si-a platit contributiile.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: