Bluetooth LE Audio este cea mai bună veste din prima zi de la CES

By | January 8, 2020

Urmăresc ce se întâmplă la CES Las Vegas și dintre toate noutățile de până acum, vestea unui nou standard Bluetooth mi se pare cea mai bună.

Bluetooth LE Audio vine cu multiple îmbunătățiri senzaționale. Cel mai mare avantaj al Bluetooth LE Audio este că va permite conectarea la mai multe device-uri simultan. Concret, vei putea să pui muzică de pe telefon pe mai multe boxe Bluetooth în același timp. Eu unul d-abia aștept să pot da drumul la muzică pe boxele Bluetooth din toate camerele din apartament. Practic nu voi mai avea motiv să trag fire pentru boxe prin casă.

Încă un avantaj indirect al acestei funcții care se numește Multi-Stream Audio este în producția căștilor true wireless. În momentul de față, pentru multe căști de pe piață, telefonul trimite sunetul către o singură cască, iar acea cască trimite sunetul către cealaltă cască. Din această cauză multe căști wireless de proastă calitate au probleme cu sincronizarea sunetului cu clipurile video de pe telefon. Cu Multi-Stream Audio transmisia ar trebui să devină mai solidă.

Se pare că Multi-Stream Audio funcționează și în sens invers. Adică poți conecta o boxă la mai multe surse de sunet (mai multe telefoane sau un telefon și o tabletă, un laptop, șamd). Chestia asta este încă un bonus binevenit, pentru că acum trebuie să te deconectezi de la “sursa 1” și să te conectezi la “sursa 2” dacă vrei să schimbi sursa sunetului.

Și ca un bonus la bonus, Bluetooth LE Audio vine și cu o funcție de Broadcast Audio, care îi va permite unui device să trimită mai multe stream-uri de sunet către un număr nelimitat de căști. Adică un laptop sau un TV ar putea să transmită către căști un film cu sunet diferit în limbi diferite pentru ascultători diferiți.

Nu în ultimul rând, Bluetooth LE Audio vine și cu un nou mod de codare a semnalului, care presupună eficiență mult mai mare, deci și autonomie mai bună. În practică, acest lucru ar trebui să ducă la căști mai ușoare, pentru că va vi nevoie de o baterie pe jumătate pentru aceeași autonomie ca acum.

Din păcate toate aceste bunătăți nu se aplică și la dispozitivele Bluetooth vechi. Adică va trebui să îmi cumpăr alte boxe Bluetooth dacă vreau să ascult muzică simultan în toată casa. Grupul care se ocupă de dezvoltarea Bluetooth spune că va mai anunța funcții și specificații în prima parte a anului 2020. Așadar eu cred că mai avem de așteptat pentru device-uri cu Bluetooth LE Audio.

O presupunere optimistă de-a mea ar fi că cel mai devreme pe la jumătatea lui 2021 vor apărea primele dispozitive. Totuși, atunci când veți vedea primul telefon cu Bluetooth LE Audio, să știți că nu este doar o îmbunătățire minoră doar cu numele, ci un motiv serios de upgrade.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Bluetooth LE Audio este cea mai bună veste din prima zi de la CES

  1. Silviu

    O opțiune ieftină pentru multi-room music este să folosești mai multe Google Home Mini în același Home Group. Pentru un sunet amplificat poți conecta fiecare boxă Google Home Mini la o boxă externă prin bluetooth.

    Reply
    1. Revo Post author

      Am luat în considerare și Home Mini, însă nu vrem să dormim în aceeași cameră cu Google Assistant :))

Spune-ți și tu părerea: