Cazare la Boga în Apuseni

By | September 15, 2013

Ştiți cum este când vă duceți la vreo pensiune necunoscută din fundul lumii și vă este atât de frică de ce veți găsi acolo încât vă luați mâncarea de acasă? Eh, exact invers trebuie să procedați când vă duceți în Apuseni. Înainte să ajungeți acolo, aruncați toată mâncarea și goliți sticlele de orice băutură vi se pare vouă că este bună. Apoi duceți-vă la un bihorean și rugați-l să vă învețe cum să mâncați. Veți vedea atunci ce înseamnă mâncare cu adevărat bună.

Noi am trecut pe la începutul lui august prin Boga și am pus slană lângă slană, de nici acum n-am reușit să scap de ea. După două trei zile de excese am zis să mă potolesc. N-am reușit. Dacă iei o dușcă de pălincă dai cu lingura-n farfurie mai rapid decât aleargă Usain Bolt. Aici am mâncat cel mai bun mujdei de usturoi, atașat la cea mai bună ciorbă de burtă. Din păcate n-am reușit să fac poză la tot ce am mâncat, pentru că ar fi însemnat să rămân nemâncat. Am făcut totuși poză la un tuci de bograci. Bograciul se face din patru feluri de carne. Restul rețetei nu contează.

bograci

Ce este de văzut în Boga ?

(Sau ce am văzut noi, că ar mai fi multe)

În imediata apropiere este un traseu care duce la “Şura Dracilor” sau “Dracula Barlang?!”, denumirea ungurească. Pe drum spre șură dai de o cascadă frumușică, apoi trebuie să mergi pe cursul unui râu și să-l traversezi periodic. Noi am fost Bucureșteni, ne-am dus în adidași și am făcut echilibristică pe pietre, să nu ne udăm la ciorăpei. Vă recomand să vă echipați cu încălțăminte din pânză, care se usucă ușor. Așa va fi mai amuzant să tropăiți direct prin râu.

Şura Dracilor este defapt o “sculptură” destul de adâncă în stânca unui munte. Dacă aveți spiritul de aventurier la voi, puteți să vă cățărați pe stânci, e distractiv.

boga_10

Şi acum, lucrul pe care mulți nu-l știu. După Şura Dracilor mai este un obiectiv, mult mai frumos, pe care cei din partea locului îi zic: “La dușuri”. Mai mergeți un pic pe cursul râului și tot pe aceeași parte cu Şura Dracilor veți da de o stâncă foarte înaltă. Deasupra stâncii este un platou, iar de pe platou se scurg picături de apă care sunt dispersate de mușchi și licheni. De unde și numele de “dușuri”. Ah, și ca bonus, uneori se formează un curcubeu printre stropi.

Un pic mai departe puteți vizita cetățile Ponoarelor, cu tot cu peșteră. Ar fi interesant de ales traseul care duce către Balcoane – 3 puncte de belvedere foarte frumoase – și apoi continuat către peșteră. Noi pe aici ne-am cam rătăcit, luând-o prin pădure. Din fericire am avut cu noi o armă mortală – un bihorean în șlapi – și n-am pățit nimic. Până la urmă am ajuns pe cursul unui râu secat și am coborât pe niște pietroaie mai mari decât Megane-ul meu. A fost senzațional.

 

Atenție însă, dacă vreți să veniți pe aici, lăsând gluma la o parte, nu e un traseu prea ușor. Teoretic este încadrat ca fiind traseu de alpinism cu dificultate medie. Să fiți echipați și să aveți încălțările de care menționam mai sus dacă vreți să treceți prin peșteră. Şi frontale.

Acum doi ani am fost la Cetățile Rădesei, cu tot cu peșteră. Foarte frumos și pe acolo, aceeași poveste cu încălțările.

Şi dacă aveți chef să faceți un drum destul de lung, între Pietroasa și Sudrigiu puteți vedea Peștera Urșilor. Acolo veți da de un ghid total lipsit de intonație. Mai mult maghiar decât român dar care până la urmă amuză prin sobrietatea de care încerca să dea dovadă. Din păcate nu-l ajuta accentul. Tot aici am făcut o glumă neinsiprată. Am văzut un schelet de urs și am zis o idee mai tare: “Hai să aruncăm cu bani în el” în ideea că făceam mișto de cei care aruncă cu pietre în fântână. Ce credeți că s-a întâmplat ?!

S-a îmbogățit ursul.

Cazare în Boga ?

Neapărat, dar neapărat dacă ajungeți acolo, să trageți la “ultima casă din sat”, Pensiunea Julius, la familia Buz – niște oameni extraordinari. Avantajul de a locui la ultima casă din sat este că ai parte de liniște deplină. Iar campingul lor se află în valea făcută de doi munți. Fix lângă un izvor, ca să poți să te bucuri și de sunetul apei în timp ce te relaxezi pe un șezlong în curte.

Vila și campingul sunt oarecum mai retrase. Pentru a ajunge la ei, mergând pe drumul principal, trebuie să faceți dreapta și să traversați un poduleț. Semnul pe care scrie “Pensiunea Julius” îl veți vedea d-abia după ce ați traversat podulețul. Cel mai bine vă ghidați după link-ul de pe Google Maps:

Dacă nu ați fost niciodată în Bihor, mergeți la Boga și trageți la oamenii ăștia. Vă garantez că nu veți regreta.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Cazare la Boga în Apuseni

  1. Buz

    Urat faptul ca v -ati folosit de panourile noastre.(Pensiunea Cristal) Si ati facut-o ca si cum pe noi lumea ar trebui sa ne ocoleasca.Iar proprietarii celor 2 campinguri sunt frati nu numai “vecini”.

    Reply
    1. Revo Post author

      Îmi cer scuze, nu am avut niciodată această intenție când am scris articolul. Am modificat acum articolul ca să nu mai existe neînțelegeri. Singurul scop al articolului a fost să recomandăm o gazdă excepțională. Salutări întregii familii Buz!

Spune-ți și tu părerea: