Ce se mai poartă la un laptop de gaming în 2019?

By | March 1, 2019

Zilele trecute mă documentam cu privire la ce se mai poartă la un laptop de gaming din 2019 și iar au început să mi se activeze amintirile vagi de gaming.

De fapt, totul a pornit de la un articol în care NVIDIA se laudă că noile procesoare grafice pentru laptopuri sunt la fel de puternice ca cele de pe desktop.

Deși nu mă mai joc atât de mult, recunosc că am fost impresionat de demo-ul ray tracing și sunt entuziasmat pentru ce se va putea face în viitorul foarte apropiat cu această tehnologie. Dacă nu știți ce-i ray tracing, vă explic pe scurt: este o tehnologie nouă care permite afișarea mult mai realistă a reflexiilor, refacțiilor și dispersiilor în jocuri. Până acum, aceste elemente erau pre-programate, pentru că ar fi mâncat prea multe resurse dacă erau calculate în timp real. Acum plăcile video au core-uri cu AI care știu din ce material sunt diverse elemente din joc și știu cum să calculeze reflexiile. Lucru care în viitorul mai depărat sper să devină standard pe toate plăcile video.

LA CES, prin ianuarie, NVIDIA a făcut niște anunțuri destul de importante. A introdus ray tracing și pe laptopuri de gaming. Deja sunt disponibile peste 40 de laptopuri de gaming cu ray tracing de la suspecții uzuali: Asus, Alienware, Lenovo, HP, Acer, șamd.

Pe lângă asta, NVIDIA mai are o șmecherie despre care nu apucasem încă să mă documentez. Se numește “design Max-Q” și este motivul pentru care laptopurile de gaming au început să se mai subțieze în ultimul timp.

Max-Q presupune că laptopurile sunt construite în așa fel încât să fie performante, dar fără să sacrifice din: autonomie, răcire și greutate redusă.

Mi-am dat seama cât de mult au avansat mașinăriile portabile de gaming când în timpul prezentării NVIDIA s-a făcut referire la o placă video mobilă (MSI GS65 Stealth Thin), care are un procesor grafic mai puternic decât Play Station 4 sau decât modelul GTX 1080 pentru desktop.

Bun, și după ce am devenit entuziasmat pentru noile tehnologii, am intrat pe eMAG, am bifat “laptop gaming” și “nVidia GeForce RTX” la chipset video. Apoi am apăsat și pe “ordonează după preț crescător”. Sunt 33 de modele cu RTX. Cel mai ieftin? Puțin peste 8.000 lei. Cel mai scump? Vreo 27.000 lei (la reducere)…

Am încercat și cu generația anterioară, GTX. Aici sunt ceva mai multe modele, peste 130. Prețurile pentru GTX 1050 sunt ok, dar pentru un GTX 1060, pornesc de la 5.000 de lei.

Hmm, cred că mai rămân un pic la laptopul meu cu placă video AMD circa 2013 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Ce se mai poartă la un laptop de gaming în 2019?

  1. dam167

    „De fapt, totul a pornit de la un articol în care NVIDIA se laudă că noile procesoare grafice pentru laptopuri sunt la fel de puternice ca cele de pe desktop.” – dar nu sunt, și

    „Max-Q presupune că laptopurile sunt construite în așa fel încât să fie performante, dar fără să sacrifice din: autonomie, răcire și greutate redusă.” – nu e adevărat.

    Chestia aiurea e că se folosesc de tot felul de artificii pentru a prosti oamenii. Știi de ce nu sacrifică autonomia? pentru că GPU e la 75% pe baterie. Știi de ce n-au probleme unele cu răcirea? pentru că duc la limită doar CPU sau GPU, nu ambele simultan (cum se întâmplă la randări) – nu la toate, dar se văd și se simt alea care n-au probleme cu răcirea. De când laptopurile nu mai au optimus (schimbatul între placa video integrată și cea dedicată) singurul mod în care poți să ai cât de cât baterie e să limitezi placa video la consum și na… la putere. Mai degrabă cauți un procesor ca lumea și GPU extern, că ești la fel de mobil.

    De asta nici Apple nu mai vor să meargă cu nVidia – consum mare, fiabilitate scăzută (în trecut cel puțin) artificii de marketing și drivere proaste.

    Reply
    1. Dax

      Doar nu te gandesti sa ai performante maxime pe baterie, ca asa mi s’a parut.
      Nelegat la fire totul va merge mai lent respectiv wi-fi, wireless USB, BT samd asa ca de ce ai vrea performante maxime, mai bine sa fie la minim daca vrei autonomie dpmdv, nu zic ca altcineva are alte necesitati, cum poate fi gaming cu laptop ul in brate cu rol de minge de popice inteligenta etc.

  2. dam167

    @Dax: ba da, vreau ca pe baterie să aibă aceeași performanță, că de-aia e laptop. Vreau să aibă un power management ca lumea, ca atunci când scriu un document sau lucrez la o prezentare să nu meargă placa video dedicată și să mă țină bateria 5 ore. Altfel țin acasă un eGPU și gata. Chestia e că nu-ți spune nimeni direct ce face laptopul doar pe baterie. Dacă știu că la performanță maximă mă ține 2 ore, știu ce pot face în alea 2 ore dacă am nevoie.

    Eu cred că putem spune că wi-fi e destul de rapid, rar laptopul/telefonul e limita. De asta majoritatea laptopurilor nici nu mai au acel port.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: