Ce sisteme și laptopuri cu procesor Intel Haswell poți cumpăra

By | June 9, 2013

Intel a lansat pe 3 iunie o nouă generație de procesoare numită Haswell (până acum se numea Ivy Bridge). În ceea ce privește arhitectura (22nm) și puterea de procesare, nu s-a schimbat mare lucru. Însă plăcile video (GT3e) care vin integrate cu această nouă generație sunt de două ori mai puternice decât actualele Intel HD Graphics 4000. Probabil sunt mai puternice decât actuala mea placă video de pe laptop.

Am fost plăcut surpins când am văzut că singurele sisteme de pe piață cu noua generație de procesoare sunt românești. Pe 3 iunie a fost lansarea Intel Haswell iar pe 6 iunie am primit deja comunicat de la Maguay cu noua lor gamă de produse. Momentan nu au lansat decât configurații desktop.

  • OfficePower EX – Un sistem business. Varianta de bază are placă video integrată și HDD de 500GB.
  • ExpertStation – Multimedia, același hard de 500GB și placă video integrată pentru varianta de bază.
  • GamePower EXh / MDh – Două sisteme de gaming. Diferența între ele este placa video (primul are GeForce GTX 650Ti cu 2 GB GDDR5@192bit și cel de-al doilea aceeași placă dar la 1GB GDDR5@128bit) și hardul (128GB SSD vs 1TB clasic).

Alt producător român, Serioux (știu, nume neinspirat) are și el 3 configurații, tot desktop. Îmi pare rău că nu știu când au apărut la eMAG, deci nu pot spune dacă au apărut înainte sau după cele de la Maguay.

  • Serioux Performance H1 – Core i5, placă video integrată, HDD de 1TB, 8 GB DDR3.
  • Serioux Extreme H1 – Procesor Core i5 mai mare, GeForce GTX 650 2GB, HDD 1TB, 8 GB DDR3. Este cel mai echilibrat după părerea mea.
  • Serioux Elite H1 – Procesor Core i7 la 3.4GHz, HDD 2TB , AMD Radeon 7850 1GB și 8GB DDR3. Păcat de placa video.

Din păcate nici Maguay nici Serioux nu au scos încă un laptop cu Intel Haswell. Oferta este cam sărăcăcioasă și cam usturătoare pentru buzunar în momentul de față. Singurele laptopuri pe care le-am găsit sunt următoarele:

  • Acer Aspire – CoreTM i7 2.20Ghz, GeForce GTX 760M 2GB, 1TB, 16GB DDR3 – 4.199 la eMAG
  • 2 Laptopuri Lenovo IdeaPad Y510p – Al 2-lea are un SSD în plus și 2 plăci video, de unde și diferența de preț de 1000 de lei în plus – 4.599 respectiv 5.199 la evoMAG.

Cam atât am găsit în momentul de față. Sunt puține opțiuni dar nu pot decât să mă bucur că nu trebuie să ășteptăm Dell, HP, Acer ca să putem pune mâna pe așa ceva. Putem cumpăra românește 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: