Cel mai slab Black Friday de până acum

By | November 26, 2015

Am așteptat să se mai liniștească apele și aș vrea să trag niște concluzii acum la spartul târgului, despre ceea ce mie mi se pare cea mai slabă ediție de Black Friday de până acum. Va fi un articol lung, pentru cei care au băut Red Bull, puteți sări direct la partea cu “ce v-ați cumpărat”. Iată de ce spun că a fost cel mai slab Black Friday:

Clienții au fost primii care au fost dezamăgiți. Ofertele magazinelor au fost slabe și produsele care au intrat la reducere au fost puține sau neinteresante. Black Friday nu este un eveniment pentru cei care vor un model specific de televizor ci pentru cei care sunt dispuși să facă un compromis pentru un preț mai bun, dar anul acesta au fost mult prea mulți care au preferat să-și păstreze banii sub saltea. A doua zi tot erau căutări și interes pentru că oamenii pur și simplu nu au găsit ce voiau.

Inclusiv eu. Aveam o listă de cumpărături foarte variată: de la televizor, Play Station, boxe și action-cam până la fier de călcat, friteuză, mașină de făcut pâine, șurubelniță electrică sau bormașină. Şi eram dispus să mai improvizez în funcție de ofertă. Vă spun mai jos cu ce m-am ales.

Magazinele au fost cele care au dezamăgit. Altex și MediaGalaxy deja au diluat bine evenimentul, clienții și-au mai cumpărat una-alta pe parcursul anului. Pentru a le scoate și ultimii bani din ciorap, eMAG ar fi trebuit să vină cu cea mai bună ofertă de până acum.

Doar că în ideea de a încuraja clienții să exploreze categoriile, newsletter-ul nu a fost destul de variat. În realitate au mai fost multe reduceri foarte bune (le vedeați dacă aveați produsele salvate la favorite), însă oamenii deja își pierduseră interesul când au văzut newsletterul. A doua mișcare ce nu mi-a plăcut a fost întârzirea startului pentru a forța clienții să cumpere prin aplicație (doar o presupunere personală). Da, traficul de mobil l-a depășit inițial pe cel de pe site, s-a făcut un load-balancing bun, dar au fost și mulți care au renunțat pur și simplu și au plecat la serviciu. Acești doi factori combinați au adus eMAG-ului vânzări de 185 202* milioane de lei, deși ei estimau 205 milioane.

O surpriză plăcută a fost PC Garage, care a vândut de 17.5 milioane de lei deși estimările erau parcă de 9-10. Asta ca să vă faceți o idee despre diferența de calibru dintre cele două magazine online.

Afiliații au ieșit și ei destul de șifonați. Advertiserii s-au învățat să-și bată joc de afiliați la fiecare ediție de Black Friday, micșorând comisionul la 1%, iar afiliații au acceptat de la an la an scăderea.

Cu excepția eMAG, anul acesta am ales să nu mai promovez niciun magazin care scade comisionul înainte de Black Friday. M-am gândit chiar să renunț la live blogging și să urmăresc evenimentul pe un șezlong, cu un cocktail cu umbreluță în mână. N-am făcut-o pentru că știam că unii cititori își puneau speranțele în live blogging-ul meu. Câștigurile de vineri au fost de ordinul sutelor de lei iar în următoarele zilelor am reușit să mă redresez și am ajuns deja spre o creștere de 30-40% a comisioanelor față de media lunară. Mă felicit că am renunțat la promovarea magazinelor care au scăzut comisionul, voi face așa în fiecare an. Vă invit să faceți la fel, altfel vom ajunge la comisioane de 0.5%.

Ce v-ați cumpărat?

Totuși, mi-ar plăcea să aud ce v-ați cumpărat, de unde, și dacă ați avut probleme cu livrările și cum ați văzut evenimentul per total. Noi ne-am cumpărat următoarele:

  • TV LED Samsung 4K – 2.000 lei. Îl vroiam de la eMAG dar nu l-am văzut în oferta inițială, așa că l-am cumpărat din altă parte. Apoi l-am regăsit în lista de favorite cu același preț.
  • Fier de călcat Bosch pentru a-l înlocui pe cel Philips cumpărat anul trecut de Black Friday. Se pare că acela nu prea este eficient, eu n-aș avea de unde să știu.
  • Player auto JVC cu Bluetooth – vreo 270 lei redus de la 480. L-am cumpărat pentru a înlocui playerul Sony cumpărat anul trecut de Black Friday care decide să schimbe posturile radio când vrea el.
  • Cameră auto DVR Mio – 500 lei, cumpărată pentru cineva.
  • Laptop Lenovo ~ 900 lei, tot pentru altcineva
  • Alte chestii neinteresante

În afară de televizor, toate au fost de la eMAG. Nici unul dintre ele nu a venit ambalat în coletul lor special. Primul colet a venit sâmbătă cu Fan Curier, ultimul a fost televizorul luni după prânz cu Cargus. Curierul Cargus m-a invitat să pășesc afară să-l ridic, pentru că el nu este în stare să găsească adresa. Măcar nu le-am primit prin februarie, ca anul trecut.

*UPDATE: Suma de 185 milioane lei reprezentau vânzările până la ora 20. Vânzările totale pentru data de 20 au fost de 202 milioane lei. Mea culpa.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

15 comentarii la “Cel mai slab Black Friday de până acum

  1. Andra

    Hmm. Eu am optat pt electrocasnice si singurul motiv pentru care am facut achizitiile e ca “oricum trebuia”. Inca asteptam frigiderul 🙂

    As fi vrut reduceri la ” chestii deosebite” – espressoare de ex – dar ele nu au aparut.

    Amuzant comentariul despre fier de calcat!

    Reply
  2. Cristi Stanica

    Mi-am cumpărat o mașină de pâine Gorenje BM900BKC, de la eMag, redusă de la 349, credeam eu, la 261. Din ăștia am plătit 80 lei vouchere cadou și restul curierului, când a ajuns, luni. Luni seara când m-am uitat pe eMAG, aceeași mașină costa 251, redusă de la 314. I-am sunat, am discutat, au recunoscut greșeala, le-am solicit să îmi returneze în cont unul dintre voucherele de 20 de lei folosite. Mi-au zis că nu se poate și să le dau un cont bancar în care să îmi vireze cei 10 lei diferență. M-a pufnit râsul, și le-am lăsat cei 10 lei lor. Cinste de la mine pentru marele eMag de Black Friday.

    Tot luni mi-am comandat de pe Amazon UK un BLU Win HD LTE Dual Sim, reducere reală de la 99,99£ la 49,99. Adică 57,77£ cu transport inclus. Adică 369 lei trași de pe cardul ING. Adică ofertă, nu păcăleală.

    Am din ce în ce mai mult senzația că, dacă tot au reușit cei din online-ul românesc să schimbe data inițială a BF, ar trebui să îl pună de 1 aprilie, ar fi în specific.

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu cred că le permitea sistemul să returneze un voucher deja folosit. Eventual ar fi putut să genereze altul, depinde și cât de abil era cel cu care ai discutat la telefon. Dar oricum, mie mi se pare că a fost ok că s-a oferit să-ți returneze diferența deși nu sunt obligați să facă asta. Mai nasol mi se pare că după BF a fost mai mic prețul produsului.

  3. 2Du

    Vroiam sa iau o consola (nu eram fixat pe una anume) si tinteam XBox -ul de pe emag insa evident ca era deja out of stock cand am intrat in favorite .. asa ca am luat PS4 cu 2 jocuri la 1500 RON. Nu stiu cat anume am economisit insa macar e versiunea noua de PS4, la 1Tb. Ulterior am mai comandat un controler.
    In afara de asta am mai luat un filtru de cafea si un set de rafturi pentru carti.

    Reply
  4. Ovidiu

    Salut Marius.
    Deci si tu ai ramas foarte placut impresionat de BlackFriday Romania 2015. La fel si eu. Toti membrii familiei mele si-au luat produse noi (smartphone-uri, bicicleta de fitness, multifunctionala, becuri auto) inca de la prima ora, iar eu inca asteptam, cu 20 taburi deschise in browser, marea reducere la Galaxy Note 4 care insa nu a mai venit.
    Mai dau o sansa acestui Black Friday 2015. Voi cauta si pe Amazon Germania 🙂

    Reply
    1. Revo Post author

      Eu nu îți recomand Note 4. Parcă mai bine ai mai scutura un pic buzunarele pentru un S6. Dacă nu îți pasă de display-ul mai mare, ambele au aceeași autonomie, dar S6 e net superior la cameră și display.

  5. Ciprian

    Aveam pe lista o masina de spalat vase (de preferat un Bosch la 45cm) si 1 ssd. Inainte de BF au disparut multe masini de spalat vase din site (NU din stoc) si nici de BF nu au mai aparut inapoi, asa ca m-am ales cu alte chestii de care nu aveam neaparat nevoie :):

    de la emag:
    – un acumulator TP-Link de 10400 mA (nu a ajuns)
    – set bormasina plus fierastrau (livrat, 99 de ron, raport calitate/pret corect)
    – perie de par (livrat, nu folosesc, nu stiu detalii)
    – un sandwich maker (livrat, pt altcineva)

    de la f64:
    – bratara Mi Band (ridicare din sediu sambata in 5 minute, super atmosfera de acolo 🙂 )

    Ca o completare, Altex si Media Galaxy au avut cateva chestii la oferta, dar 80% sunt preturile normale de pe emag. Ei inca au BF, dar au preturi mai mari ca in alte magazine. Cu siguranta toate promotiile din timpul anului au diminuat profiturile si nu au avut de unde sa mai scada preturile acum. Daca nu esti un cumparator atent si informat ai sanse de BF sa pierzi bani nu sa castigi, dar asta tine de interesul fiecaruia.

    PcGarage au fost supriza placuta si cred ca istoricul lor de preturi isi face treaba.

    Ca o recomandare pentru toata lumea, incercati sa va faceti lista de prin septembrie si sa urmariti produsele. Poate la anul, daca timpul iti va permite, sa scrii un articol inainte de BF, prin septembrie.

    Reply
  6. sunshine64sm

    Ca de fiecare data ofertele de “reduceri” nu au mai impresionat pe nimeni, primele blek fraieridei-uri fiind ceva nou si toata prostimea s-o inghesuit sa cumpere numai de dragul ca sa se laude, erau bani mai multi atunci si nimeni nu mai era atent si a adevaratele preturi ale produselor. Blacu de anu asta o debutat cu o slaba organizare, cu reclame exagerat de enervante, de-a dreptul enervante, si oamenii s-or plictisit de idioteniile care le ofera pe tava magazinele cu ocazia super-reducerilor de toata jena, pentru ca or fost si reduceri de 80% dar numai la citeva produse si care nu prezentau nici un interes. Conteaza doar acel “80%” sa fie scris mare, ca sa pacaleasca celelalte reduceri insignifiante. Halal reduceri, halal “sarbatoare traditionala” cu impresionanta vechimde de 4 ani, acum 5 deja. Daca vrei sa faci cu adevarat reduceri, atuncea iei produsele care se vind cel mai bine, le iei din timp si cauti sa faci o camanda en-gross de la producator cu un pret special, si o parte macar sa o vinzi la un pret super-redus, sa zicem 10% (da, de zece ori mai mic), apoi sa ai si cu 20% si asa mai departe. Dar sa ai reduceri la produsele care chiar przinta interes. Eu am cautat o imprimanta Epson L850, m-ar fi interesat o reducere cit de mic, au fost, dar numai la modelul L800 care nu ma intereseaza. Per total a fost o campanie de tot rahatul. Cind o sa am bani, o sa cumpar de-a dreptul urmaresc din timp anumite ocazii cu reduceri, sau in cel mai rau caz, fac o rata la banca.

    Reply
    1. Revo Post author

      Eu în 2012 mi-am cumpărat un laptop la un preț atât de bun încât astăzi l-aș revinde la același preț. În 2013 am luat chestii minore iar în 2014 am luat un TV cu 2.000 lei care nu a mai fost la prețul ăla tot restul anului. Acum am luat alt TV care este redus de la 3.000 la 2.000 și nu l-am mai văzut pe nicăieri la prețul ăsta. Am văzut că ai un fix anti-reduceri, dar sunt și argumente pro și contra. Nu poți să spui că toți ceilalți care cumpără la reduceri sunt proști, doar pentru că ție nu îți place conceptul.

  7. Mihai

    Si eu dezamagit, dar in special de eMAG de la care aveam pretentii. In primul rand din cauza orei la care au dat startul. M-am trezit de la 6, am rasfoit blog-ul tau si ma pregateam din timp pentru serviciu astfel incat sa mai castig cateva minute cand incepe campania. Unde m-a prins? La volan pe centura. Multumesc eMAG. Ce-i drept nu aveam o tinta reala pentru ca nu aveam un bani pusi deoparte special, dar daca gaseam o oferta buna la produse care mi-ar fi fost de folos comandam.
    Un alt minus pentru eMAG este ca nu au inclus toate reducerile intr-o pagina speciala. Daca nu aveai o tinta fixata – produse salvate la favorite nu stiai ca sunt reduse. Am avut cateva lucruri la favorite si aveau reduceri, dar nu au trecut pragul psihologic 🙂
    Pana la urma am luat jucarii pentru fetita de la Elefant (pentru Craciun speram eu – i le-am dat deja…). Reducerile lor sunt simpatice 🙂 Mereu anunta reduceri de zeci de procente, dar de fapt produsul la un pret corect doar cand este redus.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, au cam dat rateu cu ora asta. Am mai vorbit cu ei și am înțeles că au un sistem care face niște teste și nu pornește reducerile decât după ce toate testele sunt OK. Au zis că nu a fost intenționat (așa cum susptez eu), probabil pur și simplu ceva nu a fost gata la timp.

      Iar pe Elefant, da, așa este. Eu observ chestia asta mai ales la ceasurile chinezești pe care le bagă la un preț ireal și cărora apoi le fac reduceri de 90%.

  8. doru

    Am luat o saltea de la emag, pe seara, în urma reclamei primite în mail, redusa la jumate aproape (45%). Începutul lor târziu, al celor de la emag, m’a făcut sa pierd alte oferte. Deci emag m’a pierdut de client laBF anul viitor. Prea mari așteptări, prea mici realizări. Suntem români, trebuie sa nu uitam asta 🙂
    Sa auzim de bine.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: