Ce să alegi între căști de gaming cu jack sau cu USB

By | May 13, 2020

Recent m-am lovit de o problemă și am zis să vă povestesc și vouă, pentru că sunt convins că mulți se vor lovi de ea. Pe scurt, pentru că am început să mă joc din ce în ce mai mult, am căutat o pereche de căști de gaming cu microfon, ca să mă aud cu ceilalți jucători. M-am gândit atunci dacă să cumpăr o pereche de căști cu jack sau să aleg ceva pe USB. Mi s-a părut mult mai practic să aleg o pereche de căști cu jack TRRS și să fac uz de jack-ul laptopului meu, decât să ocup încă un USB și să mă complic și cu drivere sau software dedicat pentru căști.

Zis și făcut, am comandat HyperX Cloud Alpha, pentru că sunt recomandate de multe persoane drept cele mai bune căști ca raport calitate/preț. Jack 3.5 mm, microfon, drivere de 50 mm, dual chamber, structură solidă din metal, fără complicații inutile.  Au venit căștile, le-am studiat un pic, calitate foarte bună a materialelor, sunet ok în jocuri și ok-ish și pentru muzică. Doar că a sosit momentul când am vrut să facem un meci de C.S:GO și să discutăm strategii, planuri și filozofii. Surpriză, microfonul meu nu se auzea.

Concluzia la care am ajuns după o zi de instalat și schimbat drivere a fost că placa mea audio integrată (un minunat Realtek), nu reușește să amplifice sunetul primit de la microfon astfel încât să-l trimită mai departe. Și cum laptopul are un singur jack (căști+microfon), n-am ce să-i fac. Soluția ar fi să returnez căștile și să iau unele pe USB sau să cumpăr o placă de sunet sau un DAC. Până la urmă voi merge pe varianta unui DAC, pentru că nu sunt mulțumit de placa audio integrată pe laptop și vreau un sunet mai bun per total. Plus că îmi plac căștile și că pe hârtie specificațiile lor sună foarte bine, deci vreau să le dau o șansă și cu un DAC decent. Am pus deja ochii pe ceva de la AVstore.

Așadar, dacă ai un laptop cu un singur jack TRRS și vrei să mergi la sigur, sfatul meu este să alegi niște căști cu intrare USB. Pentru un desktop cu placă audio (chiar și integrată, de la Realtek) aș prefera varianta unor căști cu jack. Trebuie însă atenție și aici, pentru că sunt anumite plăci (tot de la Realtek), au aceeași problemă cu microfonul atunci când căștile sunt conectate prin jack-ul de pe panoul frontal, caz în care vor trebui conectate prin jack-uri separate de sunet și microfon în porturile din spatele unității centrale.

În altă ordine de idei, sunt dezamăgit de cât de superficial tratează Realtek sunetul pe sistemele/laptopurile moderne. Pe Windows 10 Realtek nu mai oferă nici măcar un banal equalizer sau un control pentru bass. Practic ar fi fost vorba despre două linii de cod în plus, lucruri care erau standard acum 10 ani.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Ce să alegi între căști de gaming cu jack sau cu USB

  1. dam167

    Cred că ai tu o problemă cu placa de sunet, n-ar trebui să meargă atât de prost în mod normal. Nu știu dacă un DAC e o soluție, chiar dacă oferă și amplificare pentru că tot prin placa de sunet o să treacă (zic de microfon). În principiu căștile au o impedanță destul de mică, deci n-au nevoie în mod normal de amplificare – încearcă cu telefonul și vezi cum ți se pare per ansamblu laptopul (telefonul o să ducă acele căști).

    Cât despre sunet, MacBook-urile care sunt referința în materie de sunet printre amatori sunt considerate „trash” de către audiofili.

    Reply
    1. Revo Post author

      Problema cu placa de sunet este că e produsă de Realtek 🙂 DAC-ul este practic o placă de sunet distinctă, iar microfonul va trece tot prin el (m-am orientat către modelul ăsta de la Cambridge Audio: https://www.avstore.ro/dac-uri/cambridge-audio-dacmagic-xs/). Căștile respective au o impedanța un pic peste medie. Majoritatea căștilor “de gaming” au impedanțe între 16 și 32 de Ohmi, iar acestea au 65 Ohmi. Nu mai am niciun telefon cu jack prin casă 🙂 Al meu are USB Type C iar al soției este iPhone. Am încercat căștile la laptopul (un HP din seria business, iar la ea funcționează foarte OK și microfonul).
      Apple are un pic de pedigree în ceea ce privește echipamentele audio. Mac-urile au fost folosite întotdeauna de DJ-uri și oameni din industria audio. Și nu degeaba a avut iPod-ul succes.

  2. dam167

    Păi cred că aproape toate sunt Realtek, nu știu ce avea HP-ul de care zici, dar șansele să dai în continuare de Realtek sunt mari.

    În mod normal un low powered device (cum sunt telefoanele, tabletele, laptopurile) ar trebui să ducă și mai mult de 65 Ohmi, asta ca să fii mulțumit de sunet în general – eu am căști cu 300 și, deși cam ai nevoie de amplificare, pe laptop se aud satisfăcător. Mie jack-ul mi se pare mai versatil dacă vrei să asculți muzică și la alte dispozitive, la telefon ar trebui să fi primit un adaptor type-c la jack, nu?

    DAC-ul da, e practic o placă de sunet, dar în lipsa unui amplificator eu zic să cauți unul cu amplificare. Erau unele ieftine și bune care nu se mai vând (Dragon Firefly sau ceva de genul), dar poate ar fi bine să cauți ceva mai bun decât Dacmagic ăla – poate ceva de la FIIO.

    La Apple da, multe se aud bine iar Mac-urile sunt impresionante când te uiți la un film sau pur și simplu ai un sunet fără nu știu ce pretenții, dar iPod-ul nu mi se pare grozav din punctul ăsta de vedere. Eu mi-am luat recent un iPod (seria 6 cred) și e sub iPhone SE (primul) din toate punctele de vedere.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: