Cum alegi o sursa pentru un PC

By | January 3, 2013

In primul rand, cand PC-ul se restarteaza din senin, una dintre simptome ar putea sa fie o sursa defecta. Urmatorul pas in evolutia problemei ar fi sa ti se inchida efectiv. Deja de aici poti fi sigur ca e de la sursa. Daca vei continua sa-l folosesti asa cum am facut eu, urmatorul pas este explozia.

Daca vrei sa cumperi o sursa noua ar trebui sa stii niste chestii:

Primul pas este un calcul dimensional ptr a vedea de cati Watti ai nevoie. Te uiti pe cutiile componentelor (placa de baza, procesor, DVD-RW, HDD, cooler, placa video, etc) si vezi fiecare cat consuma. Aduni toate alea si ar trebui sa-ti dea o cifra frumoasa.

Cumpara o sursa cu cel putin 100W mai mare decat valoarea pe care ai obtinut-o. De exemplu daca ai obtinut valoarea 450W , nu cumpara o sursa de fix 450W. Cumpara una de 550W macar. Puterea din realitate a sursei nu coincide cu ce scrie pe hartiile producatorului. Mai ales in cazul surselor ieftine, chinezesti, sub 200 lei.

Alege o sursa cu ventilator mare. Daca ai de ales intre una cu ventilator de 120mm si una cu ventilator de 80mm, alege-o pe prima. Un ventilator mai mare inseamna rotatii mai putine, deci zgomot mai mic.

Nu cumpara Delux. Stiu ca pare tentant, stiu ca vei zice “dau 40 de lei pe asta ca macar am 2 ani garantie si in 2 ani schimb si mama lui de PC”. Nu e asa. O sursa proasta poate sa nu-ti trimita toata puterea de care are nevoie procesorul, poate sa-ti incetineasca efectiv PC-ul, poate sa ti-l restarteze, poate chiar sa-ti arda componente. Nu-ti complica viata pentru 50 de lei in plus.

OVP, OCP, SCP (Over Voltage Protection, Over Current Protection, Short Circuit Protection) sunt si ele bune. Insa nu le-am testat si nu stiu daca chiar isi fac treaba sau sunt puse de marketing.

Restul sunt briz-brizuri. Si ma refer aici din perspectiva unui low-end user. PFC (Power Factor Correction) are orice sursa de acum. Sursa modulara inseamna ca daca ea are 3 fire de alimentare pentru HDD-uri si tu ai doar un HDD, poti deconecta 2 din fire. Ajuta doar la aspect (cred).

Eu am o epava de calculator. Prima generatie de Intel P4 (3.06 GHz), GeForce 9500GT, 2GB DDR2, 2 HDD-uri, un Soundblaster si un TV Tuner. Pana acum mergea cu o sursa chinezeasca de 300W (deci cam 200-250W reali).  Cea mai jalnica sursa din comert ar fi ok ptr. mine. Totusi, m-am gandit sa aleg ceva dintre Inter-Tech Booster 520W si Inter-Tech SL-500A.

Desi pe prima scrie ca are 20W mai mult, am ales-o pe a doua pentru ca are ventilator mai mare, OVP, OCP, SCP si pentru ca pe cealalta n-am gasit-o pe site-ul producatorului. Maine dau comanda.

Mai jos aveti o comparatie intre 2 surse. Prima e un Antec generatie mai veche de 350W si 3 KG cu 2 ventilatoare si tot felul de protectii. A 2-a e pocnitoarea chinezeasca ce s-a detonat acum cateva seri la mine in camera. Desi teoretic are 400W si e de generatie mai noua se vede cata economie au facut chinezii de la radiatoare, ventilatoare, filtre si circuite de protectie. Cred ca are pana intr-un KG, facea caldura mai multa decat caloriferul si zgomot mai mult decat masina de spalat.

surse

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Cum alegi o sursa pentru un PC

Spune-ți și tu părerea: