Cum mi-a furat cineva contul de Netflix

By | May 16, 2019

Apropo, dacă credeați că articolul despre securitate nu este de luat în seamă, m-am gândit să vă povestesc cum cineva m-a lăsat fără contul de Netflix.

Prin februarie am primit un mail că un site neimportant (EyeEm) a avut o problemă de securitate și că printre conturile afectate se află și al meu, așa că sunt sfătuit să-mi schimb parola. Acolo aveam o parolă ușoară, pentru că nu-mi păsa prea mult de acel site. Nu am dat atenție mesajului de la ei. Dar oricum, răul era făcut deja.

O săptămână mai târziu, când eram la birou, am primit un mail care spunea că cineva din Thailanda mi-a accesat contul de Netflix.

Eram ocupat cu multe chestii, așa că nu am avut timp să citesc mailul. Am presupus că e vreo eroare de la Netflix, cine știe. Primesc astfel de mailuri destul de des când mă loghez pe Gmail de pe diverse telefoane.

Boom! Câteva minute mai târziu primesc alt mail care îmi spunea că am reușit să-mi schimb cu succes adresa de email.

Din acest punct nu am mai avut cum să mă loghez. Contul meu era acum pe email-ul altcuiva, email pe care eu nu îl știam.

Cum de a fost posibil acest lucru? Netflix nu are autentificare în doi pași. Când acel cineva a cerut schimbarea mailului, Netflix nu mi-a cerut confirmarea și de pe alt dispozitiv (de exemplu trimițându-mi un cod pe telefon).

Presupunerea mea este că acel cineva a avut acces la baza de date furată de la primul site. Așa că știind mailul și parola de la primul site, tipul a luat la rând Facebook, Instagram, Gmail șamd. Până când a nimerit un site unde eu mă logam cu același mail și parolă. La Netflix aveam aceeași parolă ușoară, ca să îmi fie ușor să o introduc de pe telecomanda TV-ului. Nici măcar nu trebuie să fii hacker ca să faci asta.

Până la urmă am reușit să îmi recuperez contul apelând la support-ul Netflix. Am discutat cu cineva de la ei care m-a pus să răspund la niște întrebări de securitate și mi-a redat acces la cont. Vorbind apoi cu mai multe persoane, am aflat mulți au pățit-o la fel ca mine, din cauză că Netflix are securitate la fel de bună ca o ușă de hârtie.

Drept urmare, acum am o parolă atât de complicată la Netflix, încât îmi ia vreo 2 zile să o introduc. Am schimbat și email-ul. Și mi-am generat câte o parolă nouă pentru toate site-urile la care foloseam parola simplă.

Deși am sute de conturi peste tot, pentru mine a fost prima dată când am pățit-o așa. Așa că dacă și voi aveți o parolă simplă la Netflix, poate ar trebui să o schimbați.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Cum mi-a furat cineva contul de Netflix

Spune-ți și tu părerea: