Cum să măsori luminozitatea sau zgomotul ambiental dintr-o cameră

By | January 9, 2017

Am zis că vreau să fac asta de când am văzut episodul cu Top Gear în România, în care încercau să găsească cea mai zgomotoasă mașină sub Palatul Parlamentului. Şi pentru că sunt inginer, șapte ani mai târziu mi-am adus aminte să caut o aplicație cu care să pot măsura zgomotul. Bine, de fapt nu mi-a luat decât șase ani, a mai durat unul până să scriu articolul pe blog.

Partea bună este că am găsit o aplicație care pe lângă măsurarea zgomotului, mai știe să măsoare și luminozitatea, accelerația gravitațională și presiunea atmosferică. Genul de aplicație care are la fel de multe funcții ca un briceag elvețian, și pe care mi-ar fi plăcut să o descopăr în facultate. Este vorba despre Science Journal, de la Google.

Aplicația este chiar mai deșteaptă de atât. Poți afișa valorile instant, le poți afișa sub formă de grafic și le poți grupa sub formă de experimente. De unde și numele de Science Journal.

Luminozitatea o afișează în lucși, dar dacă știți și suprafața camerei în care măsurați, puteți transforma rapid în lumeni folosind formula:

ΦV(lm) = Ev(lx) × A(m2)

Glumesc, mai bine folosiți un convertor online.

Bineînțeles, nu am folosit aplicația foarte mult de când am descoperit-o, dar și când o voi folosi …

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: