Cum se completează corect cifra de afaceri pe declarația pentru IMM Invest

By | May 4, 2020

FNGC mi-a respins de două ori cererea pentru IMM Invest pentru că nu am completat corect cifra de afaceri (citiți aici povestea). Și nu numai mie, ci altor câtorva mii sau zeci de mii de antreprenori. Ultima dată când am verificat, doar câteva sute de cereri erau trimise către bancă, în timp ce mii erau respinse pe motiv că trebuiesc făcute clarificări. Așa că le-am scris celor de la FNGC și i-am rugat să-mi traducă ei cum ar trebui completată declarația.

Surpriza este că ei vor ca cifra de afaceri să fie completată și în mii lei și în mii de euro. Așadar, de exemplu suma 190,990 de mii lei completată corect ar arăta așa: 190,99 mii lei/ 39,96 mii.

Pentru a converti în euro se folosește cursul de referință din ultima zi din decembrie pentru anul în care a fost depus bilanțul menționat în aplicație. Așadar pentru 2019 cursul este de 1 euro = 4,7793, iar pentru cei care completează cu bilanțul din 2018, 1 euro = 4,6639 lei.

Atașez mai jos un exemplu, unde încercuiesc și celelalte “capcane” care au făcut ca mii de cereri să fie respinse. Pentru întreprinderile autonome, nu uitați să completați anul financiar pentru care sunt datele, să scrieți “corect” cifra de afaceri și activele totale, să încercuiți dacă datele financiare au înregistrat sau nu modificări și să semnați de două ori.

Pentru cei care au cifra de afaceri în milioane de lei, completarea sumei se face într-un mod și mai amuzant. Acesta se obține prin împărțirea la 1000. Concret, pentru 2 milioane de lei ar trebui trecută suma “2.000 mii lei / 418,47 mii €”. Sau cel puțin așa cred. Am citit pe un grup de Facebook despre cazuri în care declarații completate identic au fost tratate diferit: una aprobată și alta respinsă.

Rămân la părerea că programul este scris foarte prost și că din această cauză se pierde inutil timp. Atât din partea celor care depun declarațiile, cât și din partea celor care stau să le ia de două sau de trei ori la mână. Când din 2500 de cereri ceri clarificări la 2000 dintre ele, e clar că ceva e greșit.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: