De ce a vândut Apple mai multe ceasuri decât producătorii elvețieni de ceasuri

By | February 10, 2020

O companie de strategie a făcut o estimare și a ajuns la concluzia că Apple a vândut anul trecut mai multe smartwatch-uri decât toată industria de ceasuri elvețiene. Știrea de la The Verge spune că Apple “a făcut de rușine” toată industria orologeră elvețiană.

Vestea pare impresionantă la început, însă dacă stăm să analizăm un pic este normal să se întâmple așa. Pentru că se compară mere (get it? :)) cu pere. Și cei care compară smartwatch-urile cu ceasurile clasice cad (voit sau nu) într-o mică plasă bine întinsă de marketing-ul companiilor de electronice. Să vă spun de ce.

Smartwatch-urile sunt mult mai apropiate de oricare alt dispozitiv electronic decât de ceasuri. Smartwatch-urile sunt dependente de update-uri software, putere de procesare și sunt limitate de durata de viață a acumulatorului. Sunt obiecte mult mai perisabile decât ceasurile convenționale iar estimarea mea este că sunt schimbate (și implicit cumpărate) în medie o dată la 2-3 ani, la fel ca telefoanele.

În schimb pentru ceasurile normale durata de viață este mult mai mare, așadar sunt și schimbate mult mai rar. Pe lângă asta, multe ceasuri au și o componentă emoțională, deci este normal ca posesorii să nu cumpere altele cu una cu două. Sunt mulți adulți care încă mai poartă sau mai au ceasurile pe care le-au primit la majorat sau la admiterea la facultate. Nu știu câți pot spune același lucru despre un smartwatch. Sunt obiecte total diferite, cumpărate din rațiuni diferite, cu durate de viață diferite.

În concluzie, ceea ce a reușit Apple este impresionat și nu mă îndoiesc că n-ar fi adevărat. Sunt convins că au și rețeaua de distribuție mult mai mare decât orice producător de ceasuri elvețiene. Dar să comparăm vânzările de smartwatch-uri cu cele de ceasuri este la fel de inedit ca și cum le-am compara cu vânzările de mașini de spălat. Nimeni nu-și cumpără o mașină de spălat cu gândul că o schimbă peste 2 ani.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “De ce a vândut Apple mai multe ceasuri decât producătorii elvețieni de ceasuri

  1. Cristian Manea

    Și eu sunt de aceași parere.Nu aș da pentru smart. Ceasurile clasice de mânä.Īn totdeauna ceasul meu mecanic mi-a fost fidel.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: