Electrica, Enel, tot aia …

By | December 10, 2010

Lupul îșî schimbă părul dar năravul ba. Cam asa și cu societatea care deține monopolul pe distribuția energiei electrice în România. Bazându-se pe asta, de 10 ani primesc lumina cu rația (de când era Electrica deci). Lucrul ăsta se întâmpla deoarece s-a construit foarte mult in zonă in ultimii ani, Electrica/Enel a dat aprobări aiurea dar nu au investit un ban în infrastructura.

Lumea din bloc s-a obișnuit cu situația și este atâta indiferență chiar și din partea lor încât mai mereu sunt primul care face sesizarea. Unii vecini de la etajele superioare stau cu lumânarea in cutia de scrisori (blocul nostru nu are geamuri pe scară/scări), alții, mai bătrâni, stau prin fața blocului până revine curentul pentru că nu pot urca 10 etaje pe jos, pe întuneric. Ceasul meu digital stă mai mult dereglat decât arată ora fixă, cred că este ceasul pe care l-am potrivit cel mai mult in viața mea. În dulapul din bucătărie exista un “lights-off kit” format din lumânări și brichete pregătit. Am făcut baie pe întuneric, am învățat pentru examen pe întuneric și apogeul … am făcut un revelion la lumina artificiilor iar intr-un altul am primit lumina cu puțin timp înainte de ora 00. Cred că este inutil să mai spun că am salvat în agenda telefonului numărul de la deranjamente.

Ştiu că exista generatoare de rezerva, UPS-uri și multe alte soluții însă am tot amânat o astfel de achiziție crezând în van că o să se rezolve ceva. Plus că nu mi se pare normal ca eu, după ce că imi fac datoria față de ei și nu sunt rău platnic, să dau bani în plus pe o soluție de care ar trebui să se ocupe oamenii care sunt plătiți pentru asta.

Experiența de aseară a fost cu totul nouă. Cu puțin timp înainte de ora 2.00 a fost din nou o pană de curent, însă, de data asta, urmată de fluctuații puternice. Atât de puternice încât toate aparetele electrice din casa mea au luat-o razna. Becurile pâlpâiau ca un stroboscop, monitorul și televizorul făceau la fel, toate primeau curent pentru o perioada infimă de timp și apoi se opreau. Cum era normal (sau anormal), am scos totul din priză în mai puțin de un minut, am așteptat să mă calmez și am sunat la Enel. Operatoarea mi-a spus că în jurul orei 6.00 a.m. vom avea din nou lumină. 4 ORE ? 4 ORE SĂ ÎNLOCUIEŞTI O REZISTENŢĂ NENOROCITĂ PE CARE O TOT ÎNLOCUIEŞTI DE 10 ANI !!! CE DRACU E AŞA GREU ? SE ARDE O SÂRMĂ, PUI UNA MAI MARE ŞI NU MAI AI PROBLEME. FIZICA DE CLASA A VII-A. Mi-a luat 4 ore sa proiectez un transformator !!! Şi în cazul ăsta eu ce fac ? Sper sa nu mă trezesc dimineața cu o băltoacă sub frigider/congelator ?

Cu ceva timp în urma am început să fac un log cu penele de curent dar din cauza programului încărcat am renunțat la el. De data asta mă țin de cuvânt, sunt curios câte zile din din an stau fără curent. Şi nu numai atât. Cum își bate această societate joc de mine, așa o să-mi bat și eu joc de ea. De la primul până la ultimul angajat. Nu mă mai interesează că fata de la telefon n-are nicio vină că directorii sunt împuțiti, nici că ăștia care mai vin din an in Paște la mine pe strada să înlocuiască vre-un fir sunt niște pioni.

Şi nu în ultimul rând, dacă gasesc vre-o sursă de curent alternativ, o pun la dispoziție gratis, doar ca să-i văd cum intră in faliment. To be continued …

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Electrica, Enel, tot aia …

Spune-ți și tu părerea: