Elon Musk face colonizarea planetei Marte să pară atât de ușoară…

By | September 28, 2016

Nu știu pe ce funcționează Elon Musk dar am o vagă presupunere că omul ăsta a găsit o metodă prin care să se poată hrăni cu uraniu. Face anunț după anunț și vorbește despre lucruri din ce în ce mai mari. Ieri a prezentat un plan prin care compania sa, SpaceX, speră să colonizeze Marte.

elon-musk-marte-1

Indiferent de rezultatul final al acestor încercări, mie mi se pare pur simplu fenomenal faptul că are curaj să se gândească la asemenea lucruri. Şi mai interesant mi se pare felul în care prezintă toată misiunea, ca și cum ar fi oricare alt produs. Ca și cum Apple ar lansa următorul iPhone.

Pentru cine nu are timp să se uite la clipul pe YouTube (deși vă sfătuiesc să o faceți), planul pornește de la ideea de a reutiliza toate modulele rachetei pentru a minimiza costurile. A făcut o paralelă cu pasagerii unui Boeing 737. Dacă avionul nu ar mai putea fi folosit după zbor, fiecare pasagar ar trebui să plătească în jur de 500.000$ pentru o călătorie. Iată principalele provocări:

elon-musk-marte-4

Pentru a putea reutiliza totul, racheta ar trebui să decoleze de pe Pământ și să ajungă în afara atmosferei, unde este detașat propulsorul. Apoi propulsorul revine pe Pământ și i se atașează un rezervor. Tot sistemul decolează din nou și ajunge la racheta abandonată în afara atmosferei. O alimentează, iar abia apoi racheta pornește pe Marte. Pentru a se întoarce pe Pământ, este nevoie de combustibil care va fi produs pe Marte. Mi-a plăcut în mod special justificarea pentru alegerea combustibilului care va fi folosit (și produs pe Marte):

elon-musk-marte-5

Se merge pe această idee de a utiliza combustibilul în etape cu scopul de a minimiza dimensiunile sistemului și implicit pentru a scădea costurile. Astfel, propulsorul ar putea fi folosit de 1000 de ori, rezervorul de 100 și racheta de vreo 12.

elon-musk-marte-6

În primă fază ar trebui transportați în jur de 100 de oameni, cu posibilitatea de a urca numărul până la 200. Durata totală de călătorie va fi în primă instanță între 80 și 120 de zile, în funcție de poziția Pământului față de Marte, dar Elon Musk spune că s-ar putea ajunge și la 30 de zile. Călătoria va costa 140.000 de dolari, poate sub 100.000 ulterior.

elon-musk-marte-8

Şi mie mi s-a părut că Elon Musk face lucrurile la foc automat, parcă prea le grăbește. Mai ales după ce a aruncat în aer satelitul Facebook, parcă n-ai curaj să te duci cu SpaceX pe Marte. Doar că are motive să forțeze accelerarea. În ritmul actual, ar dura cam 40-100 de ani să colonizăm Marte. Probabil că vrea și el să vadă chestiilea astea întâmplându-se pe parcursul vieții lui. Dacă totul merge bine, d-abia în următorii 10 ani putem spera la primul zbor SpaceX pe Marte.

Sfatul meu este să vă uitați la prezentare, chiar dacă are peste o oră. E fenomenal modul în care Elon expune diferite probleme și oferă rapid soluții.

Un comentator de pe YouTube a împărțit prezentarea pe capitole:

  • 21:55 – Presentation starts
  • 23:55 – Why Mars?
  • 28:15 – How much does it cost? How to improve the cost?
  • 37:53 – Video “SpaceX Interplanetary Transport System”
  • 42:57 – System architecture
  • 53:00 – Raptor engine intro
  • 1:03:30 – Propellant plant on Mars
  • 1:05:15 – Funding
  • 1:07:29 – Timelines
  • 1:18:23 – Dragon 2 mission objectives
  • 1:19:56 – Raptor engine test video
  • 1:21:29 – Carbon fiber tank intro
  • 1:23:39 – Going beyond Mars
  • 1:26:15 – Q&A session (watch at own risk)

Sfatul meu este să nu vă uitați la Q&A pentru că vă pierdeți timpul și e posibil să vă enervați. Întrebările stupide din sală nu fac altceva decât să alunge aura de optimism pentru viitorul umanității pe care a instituit-o Elon pe parcursul prezentării.

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Elon Musk face colonizarea planetei Marte să pară atât de ușoară…

Spune-ți și tu părerea: