Foarte pe scurt despre coronavirus

By | January 28, 2020

Pentru că în ultimul timp nu se discută decât despre coronavirus, m-am documentat un pic și am vrut să fac un rezumat a ceea ce se întâmplă, ca să știm pe bune care-i situația, fără exagerări de dragul click-bait-ului.

Cum a apărut coronavirus?

Coronavirus provine din Wuhan, China, însă nu se știe exact de la ce a pornit. Unii cercetători susțin că a apărut din cauza unor șerpi, alții spun că din cauza unor lilieci. De regulă coronavirusurile sunt prezente la animale și rareori infectează oameni. Totuși, în istoria recentă a omenirii nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Au mai fost două epidemii. Una a fost cauzată de SARS (severe acute respiratory syndrome) în 2002 și cealaltă de MERS (Middle East respiratory syndrome) în 2012. Ambele s-au transmis de la lilieci la oameni. Comparativ, și SARS și MERS au făcut deja peste 700 de victime până acum. Partea nasoală: încă nu există vaccin nici pentru SARS nici pentru MERS.

coronavirus

Cât de periculos este?

E greu de spus, dar cu siguranță nu te înverzești și dai colțul în 24 de ore, așa cum se întâmplă în filme. Nu toți cei care sunt infectați cu virusul mor, iar simptomele variază: la unele persoane sunt mai temperate în timp ce la altele sunt mai severe. La coronavirus rata de mortalitate este 3%. Dacă facem o comparație, la SARS este 14-15% iar la MERS este 36%. Cei care au decedat din cauza coronavirus au fost persoane în vârstă, care aveau deja alte probleme (boli cardiace, hipertensiune sau diabet).

Cum se transmite coronavirus?

Se pare că se transmite mai mult la colegi de muncă sau la persoane foarte apropiate din familie, ceea ce sugerează că virusul s-ar transmite prin strănut sau tușit (ca gripa). Din datele care există până acum, o persoană bolnavă ar infecta între 1.4 și 2.5 persoane. E mai bine decât la SARS, care infecta între 2.5 și 5 persoane. Iată aici o hartă cu cazurile de coronavirus în timp real.

UPDATE: Un alt lucru important de menționat ar fi că virusul se poate transmite înainte ca la gazdă să apară primele simptome, iar chestia asta e un lucru neliniștitor, care poate da peste cap toate statisticile pe care le avem până acum despre el.

Care sunt simptomele?

Perioada de incubație este între 2 și 14 zile, iar simptome sunt similare cu cele ale unei pneumonii: febră, tuse, dificultăți ale respirației.

Cum ne putem proteja?

Eu zi că n-are rost să intre nimeni în panică. Dacă trăiești în România, sunt șanse muuult mai mari să iei o gripă decât acest coronavirus. Iar măsurile de precauție sunt cam aceleași ca și pentru gripă: stai departe de oamenii bolnavi, pune mâna cotul la gură când tușești sau strănuți și spală-te des pe mâini.

În concluzie, da, coronavirus nu este de ignorat. Dar nu este nici primul astfel de virus și nici cel mai periculos. Îngrijorarea este generată de faptul că nu se știe exact de unde a venit și că nici nu există leac momentan. Și sunt șanse să nici nu existe prea curând. Însă dacă lucrurile rămân în continuare pe același trend aș zice că sunt șanse minime să te infectezi în România. Mai degrabă mi-aș face griji pentru gripă sau pentru poluare.

Surse: The Verge, Wikipedia.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: