Foto: ziua porților deschise la BNR (2019)

By | April 18, 2019

Ieri a fost ziua porților deschise la BNR, așa că am făcut și eu o vizită palatului din Centrul Vechi. Și dacă tot am fost, am făcut și câteva fotografii, pe care le puteți vedea mai jos.

Apropo, eu nu știam că sediul este de fapt alcătuit din două clădiri. Palatul Vechi, cu intrare prin strada Lipscani 25:

Palatul BNR intrare Lipscani

Și palatul nou, construit în 1933, cu intrarea prin strada Doamnei nr 8:

Palatul BNR intrare strada Doamnei

Așa arată în interior vechiul palat:

interior Palatul BNR

În toți acei pilaștri este încastrat câte un seif, care înainte era folosit în activitatea curentă a angajaților. Aici era sala în care oamenii stăteau la rând la ghișeu.

Tot în palatul nou este și sala tezaurului. Este destul de mică, pot încăpea maxim 20 de oameni în același timp, iar la intrare este o ușă cu gratii care seamănă cu cele din pușcării.

sala tezaurului bnr

Pe pereți este harta lumii, iar punctele portocalii reprezintă zonele de extracție a aurului. Dacă am înțeles bine, ce vedeți pe acea măsuță mică roșie valorează în jur de 3 milioane de euro. Pe lângă monede, mai sunt și trei lingouri de aur: unul din URSS, unul din America și unul din România.

lingou aur SUA
lingou de aur din România

În incinta palatului nou mai este și o expoziție numismatică, unde este reconstituită istoria leului. Ar fi fost înteresantă, dar turul nu s-a concentrat prea mult pe asta.

Turul nu s-a concentrat prea mult nici pe parterul palatului vechi, care nu este foarte mare. Este mai mult un hol, cu două săli de ședințe adiacente.

Am urcat destul de rapid pe acele scări către nivelul 1:

Așa arată văzută de sus sala prin care am intrat, cea din palatul nou, cu pilaștrii:

La etaj, în vechiul palat se află cabinetul vechi al guvernatorului:

cabinetul guvernatorului BNR

Și cea mai luxoasă sală – Sala Consiliului de Administrație:

Unul dintre tablourile de acolo este Rodica, picatat de Nicolae Grigorescu. Ghidul ne-a spus că Ceaușescu ar fi vrut să ia tablourile pentru propriul palat, însă că cei de la BNR l-au mințit, spunându-i că tablourile sunt de fapt pictate pe pereți, și nu se pot scoate.

În concluzie, cred că Palatul BNR este una dintre cele mai frumoase clădiri din București, care merită cu siguranță vizitată. Dacă nu ați ajuns ieri la tur, nu vă faceți griji, BNR se poate vizita în fiecare zi, iar turul este gratis. Mai multe detalii găsiți aici. Plănuiesc să mai merg și eu o dată, pentru a vedea în tihnă colecția numismatică.

Dacă nu aveți cum să ajungeți prea curând, găsiți online un tur virtual, realizat de Andrei Zdetovețchi.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: