Televizor Horizon 50HL7590U – păreri despre primul TV cu Android pe care îl testez

By | October 12, 2020

Am auzit păreri împărțite despre televizoarele cu Android. Sunt persoane care le laudă și sunt persoane care spun că ar fi preferat un sistem de operare al producătorului. Cei de la Horizon mi-au trimis modelul 50HL7590U pentru teste. L-am folosit câteva săptămâni în sufragerie pe post de TV principal. Adică ne-am uitat foarte puțin la TV prin cablu (Digi), ne-am uitat mi mult la Netflix și HBO GO și ne-am jucat pe PlayStation.

tv horizon android tv

Specificații:

  • Panel LED 4K de 126 cm diagonală cu HDR și micro dimming;
  • Android TV cu acces la Play Store;
  • Google Assistant, Comenzi vocale;
  • Chromecast built-in;
  • HDR 10, HLG, Dolby Vision;
  • Dolby Audio, DTS HD, DTS Tru Surround, Dolby AC-4;
  • Difuzoare 2 x 10W;
  • Wi-Fi, Bluetooth;
  • Porturi: 4 x HDMI, 2 x USB, Jack 3.5 mm, VGA, RJ-45,  S/PDIF, Composite In, slot CI+;
  • Preț: 1.500 lei redus de la 2.100 lei la eMAG, la fel și la Flanco

Design, porturi, conexiuni

Design-ul este clasic, fără artificii. TV-ul arată bine, are un panel destul de subțire, iar pe spate undeva în partea de jos are o zonă îngroșată, unde este partea de conectică. Direct în spate are 3 porturi HDMI, un port VGA, intrarea pentru cablu coaxial, intrările RCA, intrare optică și mufa pentru rețea. Pe lateral stânga (cum te uiți la TV) mai are un port HDMI, 2 porturi USB și intrarea pentru cardul CI+. Pe partea dreaptă nu are nimic, decât cablul de alimentare.

Lucrul pe care l-am apreciat cel mai mult la design este faptul că nu are două picioare distanțate spre extremități ci unul singur, central. Astfel îl poți pune chiar și pe o comodă mai mică decât diagonala TV-ului. Piciorul este solid, din metal.

horizon android tv picior

Telecomanda este mare și ușor de folosit iar cifrele și textul sunt lizibile pe ea. Mi-a plăcut că are butoane dedicate de Netflix și Android TV, dar parcă aș fi preferat să fie un pic mai scurtă.

telecomandă horizon android tv

Calitatea imaginii și a sunetului la Horizon 50HL7590U?

Deși este în zona entry-level ca preț, acest model integrează destule tehnologii pentru a obține o imagine bună. Are micro dimming, așa că în funcție de cadru, contrastul se modifică pe diferite zone ale ecranului. Din moment ce este și 4K și știe și cele trei standarde de HDR (HDR 10, HLG și Dolby Vision) puteți profita la maxim de Netflix. Eu așa l-am testat, cu HBO GO, Netflix 4K HDR și cu diverse clipuri 4K de pe YouTube (apropo, vă recomand clipul ăsta filmat 4K prin New York).

tv horizon android tv hbo go

Partea asta cu imaginea este subiectivă, însă eu aș zice că TV-ul este reglat mai degrabă spre culori și contrast naturale, nu spre culori mai saturate care să te facă să zici “wow”, când îl aprinzi.

tv horizon android netflix

Deși are diagonală măricică și rezoluție 4K, nu trebuie să vă faceți griji că nu se va vedea bine conținutul de la TV. Posturile în format SD se văd în regulă, fără pixeli majorați urât sau ceva de genul ăsta.

TV-ul are și un “game mode”, așa că l-am setat așa când m-am jucat pe PlayStation. În imaginea de mai jos este Uncharted 2, un joc de prin 2009, deci nu-l luați neapărat ca referință pentru calitatea imaginii 🙂

tv horizon playstation

Pe partea de sunet, televizorul are Dolby Audio, DTS HD, DTS Tru Surround și Dolby AC-4. Sunetul este ok, mulțumitor, dialogurile se aud bine, nivelul este bun. Totuși, ca oricare alt televizor plat, nu are unde să integreze și un difuzor mai mare pentru bass. Așa că nu te aștepta să dai petreceri cu el. Pentru un extra-bass, eu l-am conectat la sistemul audio și am ascultat cu plăcere muzică prin Spotify.

Cum funcționează Android TV?

Am ajuns la partea cea mai interesantă. Eu am folosit TV-ul conectat la wifi, împreună cu o boxă Google Home Mini, ca să-i pot da comenzi vocale. Partea de setup a fost destul de rapidă și intuitivă, inclusiv setarea sursei de semnal pentru cablu TV.

Home Screen-ul de Android TV agregă conținutul din diverse surse pe care i le setezi tu. De exemplu la noi este YouTube și Netflix, cum se vede mai jos:

horizon android tv homescreen

I-am dat și comenzi vocale. “Hey Google, turn on the TV”, “Hey Google, close the TV”, “Hey Google, play The Chef Show on Netflix on Android TV”, “Hey Google, play some music on Spotify on Android TV”. Reacționează bine la comenzi.

Pentru cei care se așteaptă să găsească un meniul clasic de televizor, poate fi un pic ciudat. De exemplu ca să ajungi la setări trebuie să navighezi cu telecomanda la acel buton mic din dreapta sus. În rest, feeling-ul este mai mult de telefon cu Android decât de TV. Are 1.5 GB RAM și 4 GB spațiu de stocare, apropo 🙂

De exemplu are și Play Store, de unde poți descărca anumite aplicații și jocuri. Nu vă așteptați să găsiți toate aplicațiile pe care le folosiți pe telefon, dar hey… poate vreți o aplicație care să vă arate meme-uri cu ratoni care merg pe trotinete 🙂

tv horizon android tv play store

Singura chestie pe care n-am înțeles-o este de ce trebuie să apară acest mesaj de fiecare dată când aprind TV-ul. Ca să dispară trebuie să apăs eu “OK” pe telecomandă. E o chestie de “user experience”, care te pune să faci ceva inutil în plus.

televizor horizon android tv digiAltfel, au mai fost momente în care a fost nevoie să apăs de două ori pe butonul de Netflix de pe telecomandă ca să pornească și un moment amuzant în care TV-ul ne-a anunțat că intră automat în stand-by și noi n-am știut pe ce buton de pe telecomandă să apăsăm ca să anulăm. No biggie, l-am aprins din nou 🙂 Nu am mai găsit alte glitch-uri. În rest, TV-ul se mișcă bine prin mediu, fără să se blocheze, fără să facă figuri. Mi se pare ok sistemul de operare.

Chromecast built-in

Din punctul meu de vedere, un mare avantaj al acestui TV este funcția de “Chromecast built-in”. Adică este ca și cum ai avea și televizor și Chromecast, 2 in 1. Pentru cine nu știe, prin Chromecast poți muta rapid imaginea de pe telefon (de exemplu din YouTube) sau din anumite aplicații de pe laptop direct pe televizor.

tv horizon chromecast built in

Nouă ne place foarte mult să folosim TV-ul ca pe o mare ramă foto digitală. Așa că pe al nostru îl lăsăm în stand-by și pe el rulează fotografiile din vacanță. Horizon 50HL7590U are eficiență energetică A+, deci poate fi lăsat pornit să ruleze fotografii. Totuși, funcția de Ambient Mode din Chromecast e implementată diferit pe Android TV. Pe Chromecast-ul nostru fotografiile se afișează cum comutăm input-ul pe HDMI-ul care are Chromecast-ul conectat. Pe TV-urile cu Android built-in nu ai cum să ajungi la ea decât dacă lași televizorul să intre singur în stand by. Din fericire, there’s an app for that. Se numește Photo Screensaver și o găsiți în Play Store-ul TV-ului.

Concluzii

În concluzie mi se pare că Horizon 50HL7590U este o afacere bună. Deși este un televizor accesibil, integrează tehnologiile esențiale, atât pe partea video (micro dimming, HDR), cât și pe partea audio (Dolby Audio, DTS șamd). Android TV mi-a lăsat impresia unui sistem de operare stabil, care vine la pachet cu multe plusuri, cel mai notabil fiind funcția de Chromecast built-in. Dacă adăugați la calcul și garanția de 5 ani pe care o au TV-urile Horizon acum, mi se pare o afacere foarte bună.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Televizor Horizon 50HL7590U – păreri despre primul TV cu Android pe care îl testez

    1. Revo Post author

      Diverși prieteni din bula mea 🙂 Dar mie mi se pare o idee mult mai bună un TV B-Brand cu Android TV decât cu sistemul lor proprietar. La Android TV măcar știi că mai primești un update, o aplicație pe parcurs șamd.

  1. Silviu

    Problema cu Android TV e că trebuie să aștepți mult să booteze și câteodată merge greu. Pățesc asta pe un Sony.

    Reply
  2. stochita.ionel

    Ba de ce minți că ie totul uau îl am de câteva zile și începe el androidul sa se miste prost ,cred că într-un final îl voi conecta la laptop și și cu asta basta,,l-am resetat nu știu de cate ori ie praf și pulbere am zis că-i Netflix am zis că-i de la router mi se blochează am schimbat rezoluția Ba mă scoate din aplicatie, YouTube la fel și într-un final se blochează și sistemul de operare,nu vă imaginați că am instalat jocuri și alte chestii singurul plus ie imagina care chiar ie buna in rest pa

    Reply
    1. Revo Post author

      Dacă îl ai de câteva zile și merge așa de prost, de ce nu îl returnezi?

  3. gymi

    Atenție că se blochează uneori de la Cam-ul digi dacă nu este ultimul model.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: