Huawei a lansat Mate 30 și Mate 30 Pro – telefoane bune, dar fără servicii Google

By | September 20, 2019

Huawei a lansat ieri cele două flagship-uri noi ale sale: Huawei Mate 30 și Mate 30 Pro. Deși telefoanele au sistem de operare Android, ca urmare a războiului dintre Trump și China, acestea nu vor avea servicii Google preinstalate. Ce înseamnă asta? Că telefoanele nu vor avea Google Play Store preinstalat. Și nici Maps sau YouTube.

Fără Google Services? Ce implicații sunt pentru utilizatori?

Păi și cum vor putea utilizatorii să descarce aplicații? Prin propriul “app store” al celor de la Huawei, denumit AppGallery. AppGallery este de mult instalat pe telefoanele Huawei, doar că din moment ce până acum aveam Play Store, nimeni nu avea motiv să folosească AppGallery. Acum nici nu știu dacă Play Store se poate instala pe Mate 30 cu un .apk sau trebuie rootat telefonul (ca pe vremuri, mai țineți minte? 🙂)

huawei app gallery

În fine, cel puțin aplicațiile populare (Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram șamd) sunt disponibile în AppGallery. Nu vor fi însă la fel de multe aplicații ca în Play Store, așa că rămâne de văzut cât va cântări acest lucru pentru clienți. De fapt, conferința Huawei de ieri a lăsat foarte multe întrebări fără răspuns. Nici măcar nu se știe data de lansare sau dacă telefoanele vor fi vândute oficial în Europa.

Și acum că am adresat cea mai mare curiozitate, trebuie să spun că telefoanele mi se par foarte interesante. Cumva îmi pare rău că lansarea lor vine într-un astfel de moment. Mi-ar fi plăcut să le pot testa. Iată ce noutăți aduc:

Huawei Mate 30 Pro

Vedeta show-ului este, evident, Huawei Mate 30 Pro. Acesta vine cu un display OLED de 6.53″ ce încorporează tehnologia Flex OLED. Rezoluția, ca de obicei, este ciudată: 2400 x 1176 pixeli.

huawei p30 pro

Huawei a păstrat notch-ul destul de proeminent și a ascuns acolo printre altele și două camere foto: cea principală de 32 MP și cea 3D ToF. Mate 30 Pro a mers însă cu rotunjirea display-ul pe margini atât de mult, încât nu au mai avut loc pentru butoane. Drept urmare, butoanele de volum sunt acum virtuale și pot fi mutate de pe o parte pe alta a display-ului. Nu sunt un mare fan al acestei idei. Mă tem să nu existe un delay când încerci să le accesezi.

Mi se pare că telefonul arată foarte bine mai ales în partea din spate, cu cele 4 camere integrate într-un cerc negru. Camerele foto sunt următoarele:

  • wide de 27 mm, f/1.6 și 40 MP
  • zoom de 80mm, f/2.4 și 8 MP
  • ultrawide de 18 mm, f/1.8 și 40 MP
  • camera 3D TOF

Pe partea de video Huawei spune că telefonul poate înregistra 4K la 60 fps și slow-motion la rezoluție 720p cu până la 7689 fps.

Mate 30 Pro va veni cu noul chipset Kirin 990, cu 8 GB RAM și variante de stocare de 128 și 256 GB. Bateria va fi de 4.500 mAh și va putea fi încărcată rapid prin adaptorul de 40W sau prin fast wireless charging, cu 27W.

Huawei Mate 30

Varianta mai de buget a seriei Mate 30 vine cu un display de 6.62″ (o idee mai mare), cu rezoluție 1080 x 2340. Diferențele mai sesizabile sunt la faptul că display-ul lui Mate 30 nu este curbat și notch acestuia este mic, din cauza lipsei senzorului 3D de recunoaștere facială. În față lipsește și camera 3D ToF, iar cea de selfie este înlocuită cu una de “doar” 24 MP.

La nivel de camere, Mate 30 are camera principală (cea wide) cu o diafragmă o idee mai închisă (f/1.8) decât fratele mai mare, iar diferența considerabilă se face la camera ultrawide, unde cea a lui Mate 30 are 17 mm, 16 MP și f/2.2. Pe lângă asta, Mate 30 va folosi focalizare cu laser în loc de camera 3D ToF și nu va putea filma la 7689 fps. Spatele telefonului este la fel.

Mai sunt doar două diferențe: Mate 30 are jack audio în loc de USB-C și baterie de 4.200 mAh în loc de 4.500.

Cu alte cuvinte, nici Mate 30-ul nu este un telefon de neglijat. Are cam tot ce-ți poți dori.

În rest, Huawei a mai lansat niște gadget-uri la conferința lor: un Mate 30 RS Porsche Design, o telecomandă, Huawei Watch GT2 și un smart TV cu cameră foto, denumit Huawei Visio.

Rămâne de văzut ce strategie vor adopta pentru a vinde două telefoane de 1.100 respectiv 800 de euro fără Google Services. Apropo, voi ați cumpăra un telefon fără Google Play Store?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Huawei a lansat Mate 30 și Mate 30 Pro – telefoane bune, dar fără servicii Google

  1. Adi

    as cumpara un telefon fără Google Play Store dar telefonul ar ajunge direct cu root out of the box sa imi pun apk-urile separat.

    Reply
  2. CatalinR

    as cumpara un telefon fara google la jumatate de pret, nu la acelasi pret ca si celelalte telefoane de top.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: