În vizită la șantierul unde se construiește viitorul sediu central Lidl

By | June 6, 2017

Recent am vizitat șantierul din Aviației, unde se construiește viitorul sediu central Lidl în România. Mai mult decât atât, am putut discuta cu mai mulți oameni din partea Skanka, dezvoltatorul care are grijă să iasă totul conform planului. Clădirea nu doar că va fi unică pentru țara noastră, dar va fi o premieră pentru tot grupul Lidl la nivel internațional. Va folosi energie geotermală pentru încălzire și un sistem foarte interesant pentru răcire.

Noul sediu se construiește pe locul fostei fabrici de pâine Băneasa iar șantierul se poate vedea de pe Pasajul Băneasa de pe Aerogării.

 

Toată construcția va avea o suprafață totală peste 15.000 mp. Clădirea principală va avea șase etaje și va găzdui 360 de angajați, 25 de săli de ședință, chicinete, 234 de locuri de parcare subternane și supraterane și 40 de locuri pentru biciclete. Pentru mașinile electrice sunt deja câteva stații de încărcare în parcarea magazinului deja construit. Va fi inclusiv o mare bucătărie în care se vor experimenta rețete potrivite pentru piața locală.

Va fi și o anexă care va avea dușuri pentru bicicliști la subsol, o cantină+terasă cu 110 locuri pentru angajați, sală de fitness și o cafenea cu încă o terasă la etajele superioare.

Totuși, nu dimensiunile și facilitățile m-au impresionat atât de mult, cât partea de sustenabilitate. Aici lucrurile mi se par într-adevăr duse la extrem.

Lidl și Skanska țintesc nivelul de certificare BREEAM Outsanding, BREEAM fiind cea mai importantă evaluare la nivel global în ceea ce privește clădirile verzi. Pentru a obține o astfel de certificare, nu doar clădirea trebuie să fie sustenabilă. Trebuie atenție inclusiv la materialele de constucție folosite și la modul în care deșeurile rezultate de pe șantier sunt reciclate.

S-a monitorizat și s-a limitat nivelul de praf când a fost demolată vechea construcție iar cei de la Skanska spuneau că atunci când vopseau, standardul le impunea să folosească aspiratoare care să adune vaporii. Monitorizarea merge atât de departe încât chiar și lemnul folosit la construcție are certificare FSC, pentru a-i putea fi urmărită proveniența.

Şi acum ajungem la partea și mai interesantă. România este una dintre cele mai bogate țări europene din punct de vedere geotermal, așa că încălzirea clădirii se va face automat, preluând energia … din pământ. 78 de sonde geotermale de mare adâncime duc energia către o pompă de căldură ce o distribuie apoi prin toată clădirea. Iată vanele și pompa ambalată, mai jos:

S-a folosit geam triplu termopan, care pe lângă izolarea fonică, are un coeficient temic atât de bun încât reduce cu 30% pierderea de energie. Clădirea este în întregime iluminată cu LED și echipată cu tot felul de senzori conectați la un sistem central de management.

În zilele însorite acest sistem de management va orienta automat obloanele de pe fațada clădirii, pentru a crea umbră în interior. Acele panouri verticale sunt obloanele:

Răcirea în interior se va realiza cu grinzi de răcire, care nu suflă unidirecțional aerul rece, ci mai degrabă îl dispersează similar cu modul în care un convector realizează încălzirea. Iată un astfel de sistem, care urma să fie ascuns ulterior de un tavan fals:

Şi dacă tot am ajuns la etajul superior, am făcut și câteva fotografii. Observați că acoperișul magazinului Lidl este acoperit aproape în întregime cu panouri fotovoltaice.

Termenul de finalizare al clădirii este undeva pe la sfârșitul acestui an. Deși mă bucur, recunosc că sunt uimit de faptul că cineva investește atât de mult în sustenabilitate într-o țară ca România, unde procentul de reciclare al deșeurilor era undeva pe la 3% prin 2015.

În încheiere, dacă aveți răbdare, am filmat și plimbarea pe șantier, alături de explicații din partea gazdei noastre:

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “În vizită la șantierul unde se construiește viitorul sediu central Lidl

  1. Sorin Taban

    Daca as sti o adresa de email de la constructor sau de la LIDL/decizii , le-as furniza un sistem de hidroizolatii special pentru terasa. Gama este “green label”, ecologica, pot primi si “terase verzi” peste si asigura o hidroizolatie de generatie 2017. Sunt membrane acrilice lichide. Subliniez acrilice, deoarece concurenta are ceva similar dar !!! poliuretanice (adica contin izocianati, deci cancerigene !!! Pe langa garantia pe care le-o putem oferi si tot suportul tehnic, in mod special pentru celule fotovoltaice, sistemul nostru de hidroizolatie creste eficienta celulelor fotovoltaice cu pana la 15-20% si reduce in acelasi timp (vara) temperatura de la etajul superior cu pana la 5-10 grade Celsius. Produsele sunt de la WURTH Germania si pentru ele, eu personal ofer full suport tehnic si traininguri/demonstratii practice la client acasa. Compania Skanka si Lidl sigur cunosc gama WURTH. Calitate si servicii germane ? sorin.taban@wuerth.ro sau 0744357747
    Technical Manager Wurth Romania SRL

    Reply

Spune-ți și tu părerea: