Lansarea Monese în România și primele păreri

By | February 7, 2020

Monese este o bancă digitală în stilul Revolut, care pune la dispoziția utilizatorilor carduri și o aplicație prin care aceștia pot administra tot ce au nevoie în legătură cu banii lor. Se pronunță “Monis”, apropo.

monese romania

Monese este deja folosit de 300.000 de români, așa că aplicația suportă nativ limba română încă din anul 2017, însă pe 11 februarie vor lansa și IBAN-urile românești, în parteneriat cu Libra Bank. Dacă vreți acum să vă faceți cont, nu veți putea alege decât un IBAN din UK sau din EU. Asta pentru că la origine Monese este un neobank înregistrat în UK, iar România este a doua piață pentru ei.

Iată de la ei de pe site care sunt variantele de conturi și ce oferă fiecare în parte:

variante monese

Diferențele Monese față de Revolut

Monese și Revolut s-au lansat aproximativ în aceeași perioadă, însă acum Revolut are în jur de 1 milion de utilizatori doar în România, în timp ce Monese are 2 milioane în total. Când au fost întrebați despre diferențe, cei de la Monese au spus că ei încearcă să se poziționeze drept o “soluție principală” pentru clienți, din această cauză au ținut să aibă opțiunea de IBAN Românesc înainte să se lanseze oficial. Banii transferați dintr-un cont românesc în altul ajung la fel de rapid ca la oricare altă tranzacție dintre bănci. Cu ocazia asta cei de la Monese speră că vor fi clienți care vor vrea să își încaseze banii la ei.

Totuși, merită menționat că nici Monese nu garantează depozitele, pentru că nu face parte din FSCS (Financial Services Compensation Scheme) în UK. Nu știu cum stă treaba cu entitatea fiscală pe care o au în Europa, în Belgia. Ei spun că nu reinvestesc banii și că-i păstrează separat de finanțele companiei, dar aici este mai degrabă ceva ce va trebui să credeți pe cuvânt 🙂

Norris Koppel CEO Monese

Un alt avantaj al celor de la Monese este că nu oferă asistență prin roboți ci pe mail sau prin call centerele (în care lucrează și români!) din Estonia și Lisabona.

Încă un lucru interesant este că în UK Monese oferă și opțiunea de a face top-up cu cash în diverse oficii poștale sau sucursale de bănci. În România nu se știe dacă această opțiune va fi disponibilă, însă eu cred că pe asta ar merita insistat, în ideea că vor atrage și clienți (poate din mediul rural) care până acum nu au avut contact cu băncile.

Un minus pe care-l văd rapid față de Revolut este legat de cursul de schimb pe care îl folosesc. Monese folosește cursul de schimb MasterCard, care-i un pic mai prost decât cel folosit de Revolut. Pe lângă asta, dacă transferi banii în afara Monese, la acest curs se mai aplică un comision (de 2%, 0.5% sau 0) în funcție de tipul de cont pe care îl folosești.

În concluzie

Mă bucur că acum avem încă o variantă de neobank. Dacă pentru voi este important să aveți card MasterCard, IBAN românesc, transferuri rapide către alte IBAN-uri din România și call center în limba română, atunci Monese este o opțiune bună. Cred că o să-mi fac și eu un cont, măcar ca să testez și aplicația.

320x50.jpg

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

10 comentarii la “Lansarea Monese în România și primele păreri

  1. Daniel Popescu

    Am o nelamurire la partea asta: “Nici Monese nu garantează depozitele”. Daca imi fac cont Monese cu IBAN de Libra Bank, nu inseamna ca banii pe care ii voi transfera in Monese se vor afla, de fapt, in contul Libra Bank, caz in care banii ar fi garantati ca la orice alta banca cu sediul in Romania?

    Reply
    1. SirNeo

      Posibil sa fie un singur IBAN si in functie de un cod de referinta sa diferentieze banii tai de ai mei sau de ai lui Gigel

    2. Revo Post author

      Păi și în UK probabil acel IBAN este de la una dintre băncile convenționale, dar tot nu sunt garantați banii. O să mai încerc să cer lămuriri pe cale oficială. Îmi pare rău că nu m-am gândit să întreb la conferința de presă, că de la agenție nu am mari speranțe să-mi răspundă.

    3. Daniel Popescu

      Buna observatia cu IBAN-ul de UK, probabil scenariul lui SirNeo este cel mai plauzibil in cazul asta.

    1. Revo Post author

      Am schimbat din “două variante” în “încă o variantă”, că s-ar părea că ar fi și mai multe.

  2. Sorin

    Am card Revolut și Monese. Cu Revolut plătesc destul de multe mici cumpărături și îmi place, e simpatic. Monese încă nu l-am folosit, încă nu mi-a făcut cu ochiul.

    Reply
  3. Mihai Surdeanu

    Mă bucur să au început să apară cât mai mulți competitori pentru băncile deja existente. Mă refer aici la soluțiile Revolut și Monese. O dată cu apariția lor, ceilalți concurenți și-au dat seama cât de important e IT-ul. Nu mai ții pasul cu tehnoligia, o să dispari ușor-ușor.

    Reply
  4. Gustav

    Am un cont Revolut. Banca a făcut o plata neautorizata de 800€. Eu aveam în cont doar 100€. Au băgat contul pe minus. Am luat legătura cu banca și au zis că este o plata online. Mie nu mi-au permis sa cumpăr o cafea fără 3 cenți, dar au făcut o plata neautorizata de 800€. Contul este pe minus și le-am comunicat ca nu le dau banii. Au încercat ilegal sa tragă bani de pe alte carduri cu care lucrasem. I-am avertizat că voi face plângere penală și au încetat. M.au dezamăgit.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: