Livrare cu drona

By | December 3, 2013

Jeff Bezos, CEO-ul Amazon a prezentat recent o nouă modalitate de transport. Amazon Prime Air își propune să livreze coletul către client în 30 de minute, prin intermediul unei drone. Bine, sunt multe lucruri la mijloc aici. În primul rând nu există încă legislație în America pentru așa ceva. Apoi clientul ar trebui să fie în aproprierea unui depozit Amazon. Şi nici astea nu sunt chiar la orice colț de stradă.

Demonstrația trebuie privită ca un exercițiu de marketing imaginație. Mă tot gândesc că trebuie un sistem ca un turn de control automat. Un om care să manevreze fiecare dronă în parte nu ar fi rentabil. Ar mai fi problema cu vânatul dronelor. Probabil le-ar trebui un sistem de securitate. Ceva care să înceapă să facă poze și să urce într-un cloud atunci când drona deviază de la rută. Sunt prea multe la mijloc ca să te entuziasmezi că de mâine vin dronele peste tine.

Răutăcioșii spun că românii le-ar vâna cu arcurile. Eu cred că ar fi o afacere bună la noi în țară, având un cadru legislativ foarte lejer spre deloc în acest sens. Încerc să-mi imaginez o afacere cu transport de obiecte mici între două clădiri. Dar nu îmi vin foarte multe idei. Cum spuneam, deocamdată e la stadiul de fantezie. Un PR stunt din partea Amazon.

[youtube=http://youtu.be/98BIu9dpwHU]

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Livrare cu drona

  1. Dan Pavelescu

    Foarte tare! Dar partea cu pachetul lasat in fata usii.. la noi ar face imediat picioare, tiganii care fura cupru si capace de canal nu dorm 🙂

    Reply
  2. b.

    sistemele de zbor autonome au avansat foarte mult de pe vremea cand au aparut avioanele. actual nu mai e nevoie de un controlor de zbor centralizat (single-point-of-failure, nu scaleaza bine pe masura ce reteaua creste) pentru a gestiona intersectiile intre diferite culoare de zbor.. nu mi-as face griji de asta..

    “vanat cu arcu” (adica sari pe ea ca esti nemancat si n-ai mai vazut drone).. doar daca vaneaza cel care primeste drona… pt ca altfel imi imaginez ca o sa zboare la inaltime (think >50m) si cu viteza. au autonomie de 10km (cel putin din cate spun ei).

    nu spun ca nu e “a long way comming” (chiar si ei spuneau ca 2015 e devreme daca ar fi sa se implementeze), ci doar ca piesele mari sunt acolo si restu sunt detalii de implementare. sistemul mi se pare fezabil (desi prezentarea celor de la amazon are un rol important de marketing 🙂 )

    Reply
  3. revo Post author

    Or zbura ele sus, dar tot trebuie să aterizeze. Stă unu’ cu cearceaful pe casă și sare pe ea când se apropie de sol 😀

    Reply

Spune-ți și tu părerea: