Ghid de utilizare pentru Mamaia Nord

By | September 2, 2019

Săptămâna ce tocmai s-a încheiat am dat o fugă până la mare, să vedem ce s-a mai schimbat. Am realizat că ultima oară am fost la noi pe litoral acum 7 ani, în Costinești. Și am fost în total de vreo 4-5 ori la mare, în vreo trei stațiuni de când mă știu. Atât de mult îmi place litoralul nostru.

Acum am mers în Mamaia Nord (sau Mamaia-Sat, oamenii de aici par că nu s-au hotărât asupra denumirii). Am plecat ca chiaburii, într-o zi de miercuri și ne-am întors vineri după-masă. Din punctul ăsta de vedere, drumul a fost atât de lejer încât aș fi tentat să merg mai des. Trei ore dus, trei ore întors. Fără accidente, fără niciun stres și nicio supărare pe autostradă (cu excepția unui bec care s-a aprins la Duster).

În principiu Mamaia-Sat este o struțo-cămilă între luxul din Mamaia și paragina din Costinești. Depinde în ce direcție te uiți. În centrul stațiunii este un complex despre care ai putea să juri că-i o clădire de corporatiști din București. Sticlă, metal, culori vibrante, barieră la intrare, restaurante tip franciză la parter, totul înconjurat de palmieri. Bineînțeles, cu excepția drumului din fața complexului, care este din pământ. Așa că într-o seară am avut ocazia unică de a vedea un Lamborghini se chinuia prin gropi (sau îl chinuia talentul pe șofer) să ajungă în parcarea subterană a resort-ului.

mamaia sat mamaia nord

Și, de fapt, aici este singura parte high-life a stațiunii. Pe măsură ce te depărtezi de Alezzi (chiar și foarte puțin), Mamaia Nord își dă arama pe față. Drumuri de pământ și lipsă de salubrizare. Iată aici o poză cu complexul din alt unghi:

 

Dacă mergi și mai în nord, te întorci în urmă cu 10 ani. Acolo unde încă mai găsești gogoșica fițoșica, hamsii la carton, muzică etnică (a se citi manele) și coșuri de gunoi improvizate (a se citi morman de gunoi).

 

Plaja este așa cum v-ați aștepta. Arată foarte bine de la distanță:

plaja mamaia-sat

Dar dacă te apropii… trebuie să mai închizi un ochi. Sau doi.

plaja mamaia nord

 

Apropo, miercuri și joi nu a fost așa aglomerat. Am avut loc să ne jucăm cu frisbee-ul în apă și am fi avut și pe plajă. Doar vineri a început să fie ceva mai multă lume:

 

 

Intrarea în apă este destul de lină. Mergi destul de mult până să ajungi în apă până la nivelul gâtului. Așa că în apă nu se simte atât de mult aglomerația. Însă ne felicităm că am luat decizia de a nu sta și peste week-end. Mai ales că apa era tulbure și plină de alge și meduze.

Șezlongurile sunt 15 lei în partea dărăpănată a stațiunii (Mamaia Nord Nord) și 30 de lei în zona normală. În zona în care voiam să stăm inițial cereau 30 de lei per șezlong, dar nu aveau o baie arondată. S-au uitat ciudat la noi când le-am spus că preferăm să mergem undeva unde au baie.

Și ca să închei articolul într-o notă optimistă, în anul 2019 am avut parte de două mari realizări pe litoral.

Prima a fost că am avut unde mânca (nu râdeti, că de când am făcut foamea în Costinești am rămas cu traume). Singura dezamăgire a fost la Cherhanaua Năvodari, unde nu prea aveau… pește. În rest, la Portobella, Nikos și Pagaia mâncarea a fost chiar decentă. La fel și micul dejun de la Oneiro. Ca să vă faceți o idee despre nivelul mâncării, scădeți cam o stea din rating-ul pe care îl au restaurantele de pe Google Maps. La Pagaia a fost cel mai ok. Cred că pot recomanda orice de acolo.

mâncare mamaia nord

A doua realizare a fost că am putut plăti cu cardul aproape oriunde. Chiar și șezlongurile se pot plăti cu cardul dacă nu te deranjează să fii privit ca un eretic și știi cum să pui problema.

Altfel, am stat la Vila Royal Paradise, care a fost cât se poate de ok. Păcat de stațiune, că mi-ar fi plăcut să mă cazez mai des acolo.

În concluzie, Mamaia-Sat este un amestec de mujdei și Moet. Se construiesc blocuri înalte periculos de aproape de buza mării, dar infrastructura și salubrizarea lipsesc. Nu pare să existe niciun plan de urbanism sau vreo strategie pe termen lung. Pare un fel de Rânca a litoralului. Așa că în funcție de cât de indulgenți sunteți și de ce vă doriți de la un sejur, s-ar putea să vă placă sau s-ar putea să nu.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Ghid de utilizare pentru Mamaia Nord

  1. Vlad

    Traditia noastra e sa mergem in partea de nord a statiunii vechi. In ultima perioada am facut o day trips, sambata.

    La plaja preferam Nemo beach care e pe la Savoy, sunt oameni de treaba si serviciile sunt foarte ieftine, 15 lei un sezlong si 12 lei un Paulaner. Cu baia rezolvam la un hotel, sau la piata (butoaie) pe la restaurante.

    La mancare ne place Sabroso Rex. Anul trecut aveau cartofi prajiti sabroso (aveau mozzarella si bacon) si erau minunati, din pacate anul acesta nu mai erau in meniu 🙁

    Si cand stam mai multe zile, ne place sa mergem la Zenith. Care e la vreo 15 min de mers de plaja preferata si la vreo 10 min de restaurantul preferat.

    Reply
  2. Dragos Bunea

    Merg des la mare la noi dar asta datorita distantei mici (pana in Mamaia fac 1h 30m, pana in Costinesti 1 h si 45m si pana in Vama cam 2 h ). Toate cele 3 statiuni au plusuri si minusuri. In special la capitolul curatenie si raport calitate/pret (de la cazare pana la mancare si bautura). In zona de nord din Mamaia am stat anul trecut la inceput de septembrie. Ca sa mergem sa mancam a trebuit sa mergem cam 30-40 min pe jos.
    In Costinesti mergem in fiecare vara, anul asta am stat cam 10 nopti in total. Terasa Stefan este sfanta pentru mancare. Foarte buna, preturi ok si servirea aproape ireprosabila. E plin mai tot timpul dar se pot face rezervari sau intrebi un ospatar si de obicei in 5-10 min se gaseste o masa. Din pacate plaja este “mancata” an de an de mare pentru ca nu s-a facut nimic in acest sens si in curand o sa ramana plaja doar in zona podului. Mizerie e cam peste tot, s-a construit haotic si fara nici un plan in cap. In schimb preturile sunt decente la cazare (din zecile de cazari avute in toti acesti ani Vila Pacific e cea pe care o recomandam – vila noua, foarte curata, balcon cu vedere la mare, mobilier nou etc)

    Reply
  3. Roxana Vasile

    Pentru urmatoarea vacanta, iti recomand Phoenicia! Nu costa putin, dar merita! Plaja privata, sezlonguri comode si gratuite pentru oaspetii resortului, curatenie si personal prietenos!

    Reply

Spune-ți și tu părerea: