Mirorless sau DSLR? Ajutați-mă să aleg

By | September 24, 2014

Sunt un fotograf ocazional. Cunosc funcțiile unui DSLR în proporție de 90% și înțeleg tehnologia din spatele lui. Într-un procent mai mic de 90% știu cum să setez aparatul ca să-mi iasă fotografia așa cum vreau. Uneori descopăr o perspectivă pe care alții nu o văd. Ştiu cum să încadrez ca să fac o fotografie mai atrăgătoare, dar nu știu să-mi explic de ce așa și nu așa. Nu am cunoștințe aproape deloc despre compoziție, îmi lipsește antrenamentul. Uneori duc o fotografie la 90% din ce ar putea să fie și ratez acel “wow” pentru că nici nu prea știu și nici nu prea îmi place post-procesarea. Despre obiective am cunoștințe precare.

Sunt mai degrabă un fotograf spontan decât cel care pregătește mult o poză. Până acum am avut un bridge de la FujiFilm (Finepix S1500) care nu mi s-a părut o alegere bună. În ultimul an am făcut cu telefonul și mi se pare că mi-au ieșit mai bine decât ce aș fi făcut cu Fuji-ul. Pentru câteva articole am folosit și un D5100. Tot de un an îmi caut un aparat și nu găsesc acel impuls care să-mi facă alegerea mai ușoară. Am ajuns în final la două modele. Sony a6000 și Nikon D5300.

Mirorless: Sony a6000 + 16-60 mm – să spunem 3.600 lei

Avantaje:

Mult mai usor față de D5300, aproape la jumătate (285g față de 530g).

Obiective mici și mai ușoare.

Mult mai multe butoane customizabile (cam oricărui buton i se poate modifica funcția).

Se laudă cu cel mai rapid auto-focus din lume – însă cu obiectivul de kit nu mă impresionează.

Poate căpăta funcționalități suplimentare printr-un update de firmware (sper eu).

Focalizare cu detecție de fază și de contrast (încă nu știu cum să cuantific avantajul ăsta).

Dezavantaje:

Obiective puține și foarte scumpe (a se citi 3.000 de lei în loc de 1.000 lei uneori).

Autonomie proastă (comparativ cu D5300).

Ecran care nu este rabatabil complet așa cum vreau eu.

View-finderul digital nu se compară cu cel optic de la D5300.

Teoretic poți pune orice obiectiv pe el, practic mi se pare cam aiurea să îi pui un tun de DSLR, de ce ai mai cumpărat mirorless?

Obiectivul de kit nu este strălucit, focalizează prost uneori, sigur va trebui să-l vând și să cumpăr altul

 

DSLR : Nikon D5300 + 18-105 mm – 3.500 lei acum la ofertă

Avantaje:

Mi se pare mai rezistent la tăvăleală decât a6000.

Gamă mai largă de obiective, accesorii, prețuri mai mici.

View-finder excelent, comparativ cu a6000.

Pot împrumuta sau pot face schimb de obiective cu alți frați Nikoniști.

Obiectivul de kit îmi este perfect cel puțin pentru început, nu voi fi nevoit să-l vând.

Autonomie foarte bună față de a6000.

Ecran rabatabil așa încât să mă pot filma știind cum arăt în cadru.

Mirorless-urile sunt pe un trend ascendent, par să fie “the next thing” în fotografie.

Dezavantaje:

Mare și greu, te resimți după o zi de plimbat cu el la gât, sau în geantă, pe umăr.

Puține butoane configurabile (în afară de rotița centrală și cea de compensare am la dispoziție un singur buton căruia îi pot modifica funcția).

Firmware foarte rigid, nu voi putea face atâtea lucruri cu el cum câte aș face cu Sony (aplicații, etc.)

Mă deranjează faptul că producătorii de DSLR (inclusiv Nikon deci) s-au culcat pe o ureche și nu mai inovează. DSLR-uri par să moară.

Ce îmi place să fac cu aparatul: peisaje, fotografie de stradă și fotografie de produs (pentru blog). Portretul nu prea mă atrage, nici fotografia alb-negru. Teoretic, pentru ce am enumerat acum aș vrea să-mi cumpăr un obiectiv pentru macro, un tele și un wide.

Şi niște detalii din familie: deja avem un D5100 cu două obiective (acel 18-105 și unul de 35mm). Din nou nu știu cum să cuantific chestia asta. Pe de-o parte este bine, putem cumpăra un obiectiv pe care să-l folosim amândoi. Pe de altă parte, Alice nu vrea să renunțe la el când plecăm în vacanțe. Deci vom ajunge să cărăm două DSLR-uri grele după noi. Așa măcar am fi cărat un DSRL și ceva mai light, ne-am fi simțit mai puțin vinovați.

Vreau Nikon și nu Canon pentru că am mai multe persoane în anturaj cu Nikon. Așa am ajuns să cunosc foarte multe despre Nikon și nimic despre Canon. E doar o chestie de gusturi. Deci nu Canon.

Dacă vreau să cumpăr Nikon-ul, al trebui să mă grăbesc, oferta ține până pe 30 septembrie. Dacă mă hotărăsc pentru Sony, mai aștept cel puțin două luni, l-am mai văzut la 3.000 de lei până acum, cu tot cu obiectiv. Deci îl pot lua mai ieftin.

Ştiu că sunt câțiva pasionați de fotografie care citesc blogul și îmi pasă de părea voastră. Sper să mă ajutați cu un argument care să genereze acel impuls și să mă ajute să iau o decizie cu inima împăcată. HELP!?

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

9 comentarii la “Mirorless sau DSLR? Ajutați-mă să aleg

  1. George

    Mai ai si o cale de mijloc, mirrorless Nikon pe care poti folosi aceleași obiective. Nu știu însă cum te încadrezi în buget.

    Reply
    1. revo Post author

      Nu, e ceva de genul: ori miroless-ul ăsta, ori nikonul ăsta. Altceva nu 🙂

  2. Dragoș Asaftei

    Mirrorless all the way!

    Nu are sens să mai investești într-un D-SLR acum dacă nu fotografiezi evenimente sau cine știe ce lucruri complicate. Deși și așa e discutabil.

    Mirrorless-urile au evoluat foate mult, iar A6000-ul e cel mai bun exemplu. Dacă ar fi acum să-mi iau un aparat pe care să-l am cu mine peste tot (în afară de evenimente/fotografii comerciale, unde încă prefer D-SLR-ul) A6000-ul ar fi, cu siguranță.

    Am publicat despre el aici: http://blogdefotografie.ro/review-sony-a6000/ . Iar dacă vrei un review mai detaliat te invit să-l citești pe cel realizat de Alin Popescu: http://www.alinpopescu.eu/blog/full-review-focus-tests-sony-a6000-beautiful-dream/.

    N-o să-ți pară rău dacă iei A6000-ul. Ai calitate foarte bună într-un corp mic. 🙂

    Reply
    1. revo Post author

      Mersi Dragoș, o să disec articolele puțin mai pe seară. Trebuie să recunosc că nu mă așteptam să recomanzi mirorless-ul chiar și tu 🙂

  3. Carol

    Sony chiar n-am avut niciodata pe mana ca sa ma joc cu el si sa il testez, Nikon da. Asa incat intre cele doua eu votez cu Nikon. Intre form-factor-uri, as merge pe DSLR. Nu stiu sa spun de ce, dar eu as alege DSLR.

    Reply
  4. Yamasha

    Eu am d7100 pe care il tin pentru evenimente, dar de obicei video. As face oricand schimb cu un canon decent… momentan am cateva obiective la care nu as renunta.
    Pentru foto nikon e tatic, dar asa cum a zis si Dragos, daca nu e un bussiness, treci pe mirrorless..

    Reply
    1. revo Post author

      O să mă duc și la evenimente. Dar nu genul de evenimente pentru care să iau taxă foto 🙂 Deci pot sa aleg eu ce poze să public sau nu.

  5. Alex Dumitru

    Si eu caut o camera noua de vreo saptamana si exact intre astea doua ma gandeam si eu. Calitatea pozelor recomanda Nikonul, dar parca e mult prea mare si grea ca sa justifice diferenta. Alt avantaj la Nikon e ca sunt obiectivele ceva mai ieftine si e selectia mai mare, dar parca tot nu ma convinge.

    Acum sunt 90% hotarat sa-mi iau a6000 cu un 35mm f1.8.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: