NASA spune că mai multe planete ar putea adăposti viață. Ce înseamnă de fapt această descoperire?

By | February 23, 2017

În conferința de presă de aseară, NASA a anunțat că au găsit șapte planete în jurul stelei Trappist-1, iar trei dintre acestea ar putea găzdui viață. Nu este prima dată când sunt descoperite planete care seamănă cu Pământul, însă anunțul este captivant pentru că este prima dată când sunt descoperite atât de multe.

M-am uitat la conferință, și o adaug și aici dacă vreți să o urmăriți. Conferința începe la minutul 10 și nu durează mai mult de 20 de minute. Ultima parte este Q&A.

Astronomii sunt însă foarte entuziasmați, și au făcut și declarații destul de curajoase. “The discovery gives us a hint that finding a second earth is not just a matter of if but when.

Trappist-1 este o stea de clasă spectrală M, care nu are o temperatură atât de ridicată precum soarele (se numește ultra-cool-dwarf în engleză). Stelele din această clasă spectrală sunt și cele mai comune în jurul sistemului nostru solar, aproximativ 76% dintre ele fiind clasificate așa. Iar planetele care orbitează în jurul acestor tipuri de stele sunt numite exoplanete. Până acum s-au descoperit în jur de 3.500 de exoplanete.

Măsurătorile pentru masa uneia dintre exoplanetele din jurul Trappist-1 indică aproape cu certitudine că acolo există apă în stare lichidă, iar acest lucru este important pentru că este una dintre planetele din zona locuibilă. Totuși, acest lucru nu a fost confirmat, d-abia la anul vom avea măsurători mai precise asupra masei planetelor. E posibil ca atmosfera lor să se fi erodat atunci când steaua era mai tânără. Deocamdată SETI “le-a ascultat” și nu a găsit semnale artificiale.

Chiar și așa, planetele sunt la 39 de milioane de ani lumină, așa că dacă am putea călători cu viteza luminii, ne-ar lua 39 de ani să ajungem acolo. Cum spunea unul dintre astronomi, ca să ajungem să le vizităm ar trebui să se înfăptuiască vreo 100 de miracole în lanț. Este foarte posibil ca pe durata vieții nostre să nu ajungă nimeni acolo. Oricum, dacă ar fi să călătorim, probabil ne-am îndrepta către planetele din jurul Proxima Centauri, care sunt mai apropiate (doar 4.2 ani lumină).

Ce urmează? Următorul pas este să folosească un satelit care va fi lansat în 2018 (James Webb), ca să stabilească dacă pe una dintre aceste planete se regăsesc gaze care ar putea fi produse de o eventuală formă de viață. Probabil că în 5 ani știm chestii mai sigure.

Așadar, oricât de bombastice ar părea titlurile, încă nu știm nimic cu certitudine. Părerea mea este că în domeniul astronomiei încă suntem în epoca de piatră.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “NASA spune că mai multe planete ar putea adăposti viață. Ce înseamnă de fapt această descoperire?

  1. Dan

    În cazul stelelor mici/reci, zona apei lichide (care în sistemul nostru solare cuprinde Venus, Pământ și Marte) ar putea să fie foarte aproape – prea aproape pentru ca viața să se dezvolte, și asta datorită radiațiilor intense ale stelei.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: