Ne-ar trebui mai multe inițiative ca Orange Educational Program

By | June 26, 2019

Cred că cea mai rapidă ieșire din criza lipsei de profesioniști ar fi implicarea companiilor în pregătirea studenților din anii terminali. Peste tot în occident se face așa.

Treci în ultimul an la facultatea de design industrial? La ce serie vrei? La cea sponsorizată de Renault? Sau la cea sponsorizată de Audi?

Ești la Automatică și treci în ultimul an? La ce vrei? La seria Luxoft sau la seria Microsoft?

În felul acesta se obține o situație win-win-win. Studentul are locul de muncă deja asigurat. Angajatorul pornește induction-ul încă din facultate și își instruiește viitorul angajat pentru nevoile sale. Facultatea devine mai căutată, deci mai prestigioasă.

La Facultatea de Electronică din București chestia asta o face Orange. Nu știu dacă la alte facultăți se practică, poate îmi spuneți voi.

Ideea la cursurile Orange este că dacă ai media destul de mare, te poți înscrie în acel program. Orange are o sală dedicată din facultate, amenajată de ei (pe vremea mea era chiar luxoasă față de restul facultății), în care sunt predate niște cursuri separate, de către persoane care lucrează la Orange. Cu burse, cu incentives, cu tot ce trebuie. Înveți din timp ce înseamnă VAS, OSS, Trans și te prinzi cam pe ce departament ți-ar plăcea să lucrezi. La sfârșit, foarte mulți dintre cei care urmau cursurile se angajau la Orange.

Ieri au absolvit 36 de studenți. Este ediția cu nr 22 iar de-alungul timpului aproximativ 400 de studenți au absolvit cursuruile. Orange a investit din ’97 și până acum aproape 500.000 €. Ce ziceți, e rentabil? Păi să vedem…

Anul acesta, programul OEP a fost extins şi în Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Al. Ioan Cuza din Iaşi (…)

Asta zic. Dacă pentru studenți e bine, pentru facultate e bine și pentru Orange funcționează de 22 de ani, poate ar trebui să mai încerce și alte companii.

Ideal ar fi măcar 2-3 companii per facultate. Cine știe, poate astfel s-ar ajunge în situația absurdă în care toți cei care termină facultatea își găsesc și loc de muncă…

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: